Horizon Forbidden West: Burning Shores Review - Άλλη μια δόση Horizon

Horizon Forbidden West: Burning Shores Review - Άλλη μια δόση Horizon

24 Απριλίου 2023 20:13
Επιστροφή στον μετα-αποκαλυπτικό κόσμο της Guerilla

Όπως ακριβώς συνέβη και με το πρώτο παιχνίδι της σειράς, το Horizon Zero Dawn και το πακέτο επέκτασης "Frozen Wilds", έτσι και τώρα η Guerilla Games ήρθε να εμπλουτίσει την εμπειρία του Horizon Forbidden West με ένα πακέτο επέκτασης, το οποίο ακολουθεί μια παρόμοια συνταγή. Ο λόγος γίνεται για το "Burning Shores", το οποίο κυκλοφόρησε στις 19 Απριλίου του 2023, στην τιμή των €19,99. 

Μέσα από αυτό, η Aloy ταξιδεύει σε μια ολοκαίνουργια περιοχή του ιδιαίτερου μεταποκαλυπτικού κόσμου του Horizon, από την οποία και δανείζεται το όνομα του το DLC. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι πρακτικά το σημερινό Los Angeles, η καλύτερα ότι έχει απομείνει από αυτό, καθώς η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η πάροδος του χρόνου έχουν κάνει την πόλη και τα πολλά τοπόσημά της σχεδόν αγνώριστα. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία αναφοράς που έχουν μείνει σχετικά αναλλοίωτα, όπως η χαρακτηριστική Hollywood πινακίδα που κοσμεί και το κεντρικό εικαστικό στο PlayStation Store και όχι τυχαία, μιας και είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές που αντίκρισα παίζοντας το DLC.

Συνολικά, ο νέος χάρτης του Burning Shores είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν του κεντρικού παιχνιδιού, ωστόσο γεμάτος με λεπτομέρειες, collectables και μυστικά για να εξερευνήσει κανείς. Προσωπικά, όντας κάπως κουρασμένος από τα τεράστια open world που παίζουμε εδώ και τόσα χρόνια, βρήκα αναζωογονητικό το πιο διαχειρίσιμο μέγεθος θα μπορούσα να πω. Ωστόσο, δηλώνω λιγάκι απογοητευμένος με την ποικιλία του νέου χάρτη. Στα μάτια μου μοιάζει αρκετά παρόμοιος με τα τελικά επίπεδα του κεντρικού παιχνιδιού στο αντίστοιχο San Francisco, όντας γεμάτος υδάτινα στοιχεία, ψηλά κτήρια και αρκετές παραλίες. Βέβαια, το ότι έχουμε δει παρόμοια σκηνικά δεν αναιρεί την απίστευτη ομορφιά του παιχνιδιού, την οποία και καταφέρνει να αναδείξει εκ νέου το DLC.

Επιστρέφοντας στο παιχνίδι μετά από σχεδόν ένα χρόνο, δηλώνω εντυπωσιασμένος για το πόσο βελτίωσε η ομάδα ανάπτυξης τον τεχνικό τομέα, ειδικά στο Performance Mode. Δε νομίζω πως υπάρχει καμία αμφιβολία πως πρόκειται για ένα από τα όμορφα και εντυπωσιακά παιχνίδια της τρέχουσας γενιάς. Κυριολεκτικά υπάρχουν στιγμές που ρίχνουν σαγόνια, με το τελικό boss να είναι τεράστιο highlight όσον αφορά την κλίμακα και τον γενικότερο εντυπωσιασμό.

Βέβαια σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ για λίγο στο γεγονός ότι το Burning Shores δεν κυκλοφορεί για το PS4. Αυτή θεωρώ πως είναι μια λάθος απόφαση της Sony, αφού δεν αφήνει τους παίκτες που ξεκίνησαν την εμπειρία στην κονσόλα προηγούμενης γενιάς να βιώσουν ολόκληρη την ιστορία. Ναι, υπάρχει καλύτερη τεχνολογία για το rendering στα σύννεφα και κάποιες άλλες τεχνικές βελτιώσεις ειδικά για το PS5, αλλά νομίζω πως αυτό είναι απλά μια δικαιολογία στην προκειμένη περίπτωση.

Όπως και να ‘χει, περνώντας στην ιστορία αυτή καθ’ αυτή, το DLC συνεχίζει ακριβώς μετά τον τερματισμό του κεντρικού campaign, με την Aloy να έχει νικήσει την τεχνητή νοημοσύνη HADES, αποτρέποντας τον αφανισμό της ζωής στη Γη. Ειδικότερα, το expansion ξεκινά με την Aloy να δέχεται ένα μήνυμα από τον Sylens, τον οποίο ενσάρκωνε ο εξαιρετικός Lance Reddick που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Την ενημερώνει, λοιπόν, για έναν άλλο Zenith που είναι ζωντανός και για μια μυστηριώδη απειλή στις Burning Shores που μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει όλο τον πλανήτη.

Ο κεντρικός ανταγωνιστής του DLC θεωρώ πως είναι καλογραμμένος σαν χαρακτήρας, με τον Handsome Jack του Borderlands 2 να αποτελεί ξεκάθαρη έμπνευση. Έχει τα δικά του παράλογα κίνητρα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να υλοποιήσει τις διεστραμμένες ιδέες του. Υπάρχει έντονη δόση sci-fi και ευφάνταστων ιδεών από τους writers, οι οποίοι καταπιάνονται με πολλά θέματα, από θρησκευτικά και ηθικά μέχρι και το αν οι AI έχουν αισθήματα. Συνολικά το Horizon σαν franchise τα πάει περίφημα σε αυτό το κομμάτι και είναι ένας από τους λόγους που έχει αγαπηθεί. Επομένως, το γεγονός ότι η πλοκή μένει στα ίδια σταθερά υψηλά επίπεδα δεν αποτελεί έκπληξη.

Βέβαια, υπάρχουν και μερικές αλληλεπιδράσεις με χαρακτήρες που είναι κάπως βιαστικές και άγαρμπες, ενώ υπάρχουν και μερικές άστοχες απόπειρες χιούμορ. Συνολικά, η ιστορία του DLC είναι σημαντική για το γενικότερο franchise, αλλά όχι και απολύτως απαραίτητη θα έλεγα. Υπάρχει δε και μια πληροφορία για την Aloy ως χαρακτήρα που είναι αρκετά σημαντική. Δυστυχώς, μιας και είναι η μεγάλη αποκάλυψη στο τέλος του expansion και τεράστιο spoiler θα σας αφήσω να την ανακαλύψετε μόνοι σας.

Στα του gameplay τώρα, το Burning Shores φέρνει κάποιες νέες προσθήκες, αλλά όχι και κάτι επαναστατικά νέο. Είναι λίγο ακόμη Horizon Forbidden West, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όσον αφορά τους νέους εχθρούς, εισάγει τρεις νέες μηχανές: τα Waterwing, Bilegut και Stingspaw. Αυτοί οι εχθροί διαθέτουν μοναδικές ικανότητες και αδυναμίες, προσφέροντας νέα στρατηγικά στοιχεία. Από αυτούς, η προσθήκη που λάτρεψα ήταν τα Waterwings και όχι για τις μάχες έναντι τους, αλλά γιατί κάνοντάς τα override, αποκτάς πλέον και ένα mount για τη θάλασσα!

Συνεχίζοντας με τις προσθήκες, στο παιχνίδι ενσωματώθηκε επίσης και το Skiff -ένα πλωτό σκάφος- για ταξίδι πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και τα Thermal Updrafts, τα οποία συνδυάζονται με το glider της Aloy και τη βοηθούν να φτάσει σε τοποθεσίες που προηγουμένως ήταν απρόσιτες, εκτοξεύοντάς την προς τα πάνω. Το DLC εισάγει επίσης νέα Valor Surges και αρκετά νέα skills, καθώς και νέα αντικείμενα, όπως το πολύ χρήσιμο Shiled Drop, το οποίο μοιάζει με τις φυσαλίδες του Halo 3 που μπορείς να ρίξεις στο έδαφος για να προστατευτείς. Η αγαπημένη μου νέα προσθήκη είναι ένα high tech όπλο που μοιάζει με machine gun, έχοντας όμως τις αδυναμίες του, το οποίο είναι αρκετά μοναδικό και φρεσκάρει ευχάριστα το gameplay, κάνοντας με επιτέλους να ξεκολλήσω από το λατρεμένο μου τόξο.

Κλείνοντας θέλω να σταθώ στη διάρκεια. Εκτιμώ ότι χρειάστηκα κάπου στις 6 ώρες για να ολοκληρώσω το DLC. Προσωπικά, αναλογιζόμενος ότι κάποτε αυτή ήταν η διάρκεια ολόκληρων παιχνιδιών, είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Αν κάποιος θέλει να ξεζουμίσει όλο το νέο περιεχόμενο μπορεί να βγάλει μέχρι και 15 ώρες gameplay πιθανότατα, οπότε υπάρχει αρκετό νέο περιεχόμενο.

Συνοψίζοντας : Το Burning Shores είναι λίγο ακόμη Horizon Forbidden West, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υπάρχουν διάφοροι νέοι εχθροί, μερικές ευπρόσδεκτες νέες gameplay προσθήκες και ένας νέος χάρτης για εξερεύνηση. Η διάρκεια του κυμαίνεται κοντά στις 6 ώρες για τις βασικές αποστολές, οι οποίες είναι αρκετά εντυπωσιακές, με το τελικό boss να είναι αυτό που κλέβει αναμφίβολα την παράσταση. Συνολικά, μιας και η ιστορία του είναι μεν σημαντική, αλλά όχι απολύτως απαραίτητη για τη συνέχεια του franchise, το αν αξίζει να επενδύσετε το χρόνο σας εξαρτάται από το πόσο σας άρεσε το βασικό παιχνίδι. Αν λατρέψατε το Forbidden West και θέλετε να σας πέσουν ξανά τα σαγόνια με τα γραφικά της Decima Engine, το μετά αποκαλυπτικό Λος Άντζελες σας περιμένει!
Box Art
Tested on : PS5
Developer : Guerrilla Games
Publisher : Sony
Distributor : Sony Hellas
Available for : PS5
Release date : 19-04-2023