John Wick Hex Review – Ένα John Wick, χωρίς τον… John Wick

John Wick Hex Review – Ένα John Wick, χωρίς τον… John Wick

02 Ιουνίου 2020 12:43
"You are not breathtaking"

Η ιδέα να δημιουργηθεί μια gaming εμπειρία στο σύμπαν του John Wick ήρθε από τον διάσημο δημιουργό Mike Bithell, ο οποίος μας έχει φέρει στο παρελθόν το Thomas Was Alone. Η ιδέα αυτή πάρθηκε όταν μαζί με τον φίλο του, Ben Andac, είχαν παρακολουθήσει μια action ταινία και ο νους τους στράφηκε στο πώς θα μπορούσαν να μεταφέρουν σε ένα παιχνίδι τα στοιχεία δράσης, αλλά και το combat του John Wick. Ο Bithell πρότεινε την ιδέα ενός τίτλου όπου θα περιτριγυρίζεται από την τακτική και το γνωστό σε όλους σκάκι, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε αυτό, ήθελε τον παίκτη να παίρνει τις δικές του αποφάσεις με μεγάλη προσήλωση και έμφαση στη δυσκολία. Αργότερα και ενώ είχαν στο μυαλό τους τη συγκεκριμένη ιδέα, η Lionsgate ήθελε κάτι περισσότερο από ένα “movie-tie in” παιχνίδι με το ίδιο διαφορετικό τρόπο που είδε εκείνη την πρώτη ταινία. Ο Andac ανέφερε για την ιδέα του Bithell και το μοναδικό του στυλ στην εταιρία και έτσι έγινε η αρχή.

Το John Wick Hex αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019, λίγο πριν τη μεγάλη πρεμιέρα του John Wick: Chapter 3 – Parabellum, ενώ στην E3 2019 μάθαμε περισσότερες λεπτομέρειες από το πόνημα του Mike Bithell. Αρχικά, ο τίτλος κατέφθασε στις 8 Οκτωβρίου για τα PC και MacOS, ενώ στις 5 Μαΐου κυκλοφόρησε και για το PlayStation 4. Ο τίτλος όπως σας είπα και παραπάνω δημιουργήθηκε από το βρετανικό στούντιο Bithell Games σε συνεργασία με την Good Shepherd Entertainment. Ωστόσο, αν δεν έχετε παρακολουθήσει τα τρία φιλμ δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς πρόκειται για prequel των ταινιών, όπου ο John Wick δεν έχει γνωρίσει ακόμη την γυναίκα του, ούτε έχει χάσει τον σκύλο του και διατηρεί τη φήμη του καλύτερου assassin.

Η πλοκή του παιχνιδιού είναι αρκετά απλοϊκή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εντυπωσιάσει, χωρίς εκπλήξεις, καθώς από την αρχή έως το τέλος γνωρίζεις ποιος είναι ο σκοπός σου. Ο Hex απεχθάνεται τον John και τον θεωρεί υπεύθυνο που ο πατέρας του έχασε τη θέση του στο High Table. O διεθνής εγκληματίας, λοιπόν, απαγάγει τους Winston και Charon ως πράξη εξέγερσης εναντίον της Υψηλής Τραπέζης (High Table) και τους απομακρύνει σε μια άγνωστη τοποθεσία. Δεν αργεί αυτό να φτάσει στα αυτιά του John Wick και του ανατίθεται μια πολύ δύσκολη και σκληροπυρηνική αποστολή. Να τους βρει και να τους σώσει. Περισσότερα για το σενάριο δεν θα πω, αλλά μη νομίζετε ότι θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό. Σκοπός σας είναι να προσπαθήσετε να βρείτε το μέρος που είναι ο Hex και να σώσετε τους Winston και Charon.

Ένα πράγμα που δεν μου άρεσε καθόλου είναι ότι ο John Wick δεν μιλάει καθόλου σε όλο το παιχνίδι. Ναι, ο χαρακτήρας μπορεί να μοιάζει με τον Keanu Reeves, αλλά είναι «μουγγός». Ωστόσο, σε κάθε chapter όπου ξεκινάτε ή ολοκληρώνετε μια αποστολή θα δείτε μερικά cutscenes με τους Hex, Winston και Charon να συνομιλούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Troy Baker δανείζει τη φωνή του στον κακό της υπόθεσης (HEX) με τους Ian McShane και Lance Reddick να υποδύονται τους χαρακτήρες τους κανονικότατα όπως στις ταινίες. Γι’ αυτό με πείραξε πολύ που δεν άκουσα καθόλου τον John Wick, πιστεύω θα ανέβαζε όλο το επίπεδο του παιχνιδιού. Βέβαια, από την άλλη μιλάμε για τίτλο μικρού budget, από μικρό στούντιο, οπότε αντιλαμβάνεστε και τους περιορισμούς στην παραγωγή. 

Όπως ανέφερα και παραπάνω μιλάμε για ένα παιχνίδι που η στρατηγική και η κάθε λεπτομέρεια παίζουν τεράστιο ρόλο στο gameplay. Πρέπει κατά τη διάρκεια μιας πίστας να έχετε πλήρη έλεγχο των κινήσεών σας και να διαχειρίζεστε τους πόρους του παιχνιδιού στο έπακρο. Το John Wick Hex είναι δύσκολο. Είναι πολύ δύσκολο. Αν και εγώ δεν είμαι λάτρης τέτοιων παιχνιδιών (βλ. XCOM) θα τολμήσω να πω ότι τα βρήκα πολύ σκούρα. Ο John έχει διάφορες κινήσεις και τακτικές που μπορεί να κάνει για να νικήσει έναν εχθρό. Για παράδειγμα μπορεί να κάνει dodge, να αποφύγει δηλαδή διάφορα χτυπήματα, να χτυπήσει με melee κινήσεις, να κρυφτεί πίσω από κουτιά, βαρέλια κλπ, να σκύψει ώστε οι εχθροί να μην τον βλέπουν, να παίξει stealth κ.ο.κ. Πάνω στην οθόνη υπάρχει ένα timeline που δείχνει τις ενέργειες του John και των εχθρών σε ένα χρονοδιάγραμμα που μοιάζει αρκετά με άλλα παιχνίδια του είδους.

Ο χαρακτήρας κινείται μόνο εάν το επιλέξουμε εμείς και μπορεί να κάνει συγκεκριμένα βήματα μέσα στον χάρτη, όπως στο...σκάκι. Το gameplay έχει παραπάνω ενδιαφέρον όταν επιλέγετε το δύσκολο mode των 5 δευτερολέπτων, όπου εάν το επιλέξετε σημαίνει ότι δεν θα έχετε και πολύ χρόνο για το πως θα κινείστε μέσα σε κάθε πίστα και θα πρέπει να σκεφτείτε γρήγορα τις επόμενες κινήσεις σας. Στο παιχνίδι υπάρχει ένα πλούσιο οπλοστάσιο με τον John να ξεκινάει πάντα το chapter με ένα απλό πιστολάκι, ωστόσο όταν σκοτώνετε συγκεκριμένους εχθρούς που κρατούν όπλα, μπορείτε να τα κάνετε δικά σας μέχρι το τέλος του εκάστοτε chapter.

Γενικά, υπάρχει μια "α" ποικιλία όσον αφορά το οπλοστάσιο, αφού στο διάβα σας θα βρείτε από Revolver μέχρι και Uzi. Από melee ο John δε χρησιμοποιεί κάποιο όπλο, αντ’ αυτού έχει τα «μαγικά» του χέρια και μπορεί με μπουνιές (strikes) να εξολοθρεύσει κάποιον εχθρό, ο οποίος βέβαια θα χρειαστεί πολλά χτυπήματα για πέσει. Αξίζει να αναφέρω ότι και τα bosses που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας χρειάζονται προσοχή και λεπτομέρεια στις κινήσεις σας.

Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω, το stealth στοιχείο παίζει μεγάλο ρόλο με τους περισσότερους απλούς εχθρούς να πέφτουν με ένα απλό takedown. Στο τέλος κάθε πίστας έχετε την επιλογή να δείτε το «μαρτύριο» που περάσατε μέσα από replay, σαν ένα όμορφο cinematic. Η AI είναι πολύ άδικη μερικές φορές, με τους εχθρούς να κάνουν respawn ξανά και ξανά με αποτέλεσμα να γίνεται ανυπόφορο και να μην σας αφήνει να πάρετε ανάσα. Τολμώ να πω ότι δυσκολεύτηκα πολύ σε αρκετά chapters και έπρεπε να κάνω restart ολόκληρη την πίστα από την αρχή και να ακολουθήσω μια διαφορετική τακτική. Όπως ξανά είπα, ο τίτλος του Bithell είναι πολύ δύσκολος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει η επιλογή κάποιου easy mode, παρά μόνο  δύο σκαλιά δυσκολίας τα normal και Hard.

Τα γραφικά του είναι ένα από τα καλά στοιχεία του τίτλου με cartoon/κόμικ αισθητική με όλους τους χαρακτήρες, αλλά και τον πρωταγωνιστή να είναι αρκετά λεπτομερέστατοι και τις πίστες να έχουν ένα πολύ όμορφο και ενδιαφέρον design. Έπαιξα το παιχνίδι στο απλό PlayStation 4 και τολμώ να πω ότι συνάντησα μερικά bugs, αφού πολλές φορές με το χαμό που γινόταν στην οθόνη έπεφταν τα fps με αποτέλεσμα να παγώνει η οθόνη ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πιστεύω ότι σε ένα μελλοντικό patch αυτό θα διορθωθεί, δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω στο PC. Ο ήχος του είναι πολύ ικανοποιητικός με όμορφες μουσικές συνθέσεις να συνοδεύουν το εκάστοτε chapter.

Συνοψίζοντας : Το John Wick Hex είναι μια τίμια προσπάθεια από τον Mike Bithell ως προς τη σκηνοθεσία και το σενάριο. Εκτιμώ ότι ο τίτλος έρχεται από ένα πολύ μικρό στούντιο, αλλά δεν μπορώ να κάνω τα «στραβά μάτια» απέναντι στα προβλήματά του. Η ιδέα να δούμε μια μικρή ιστορία του John Wick πριν τις ταινίες είναι ενδιαφέρουσα όμως χάνει στην ουσία και εν τέλει δεν προσφέρει κάτι πρωτοποριακό. Η γραφή είναι αρκετά γραμμική και μερικές φορές ανούσια. Η δυσκολία του τίτλου και η «άδικη» AI κατά την ταπεινή μου άποψη είναι το μεγαλύτερο αγκάθι του τίτλου, μαζί με τα animations του πρωταγωνιστή που είναι αρκετά πετσοκομμένα. Ωστόσο, όλα αυτά δένουν όμορφα με ένα φοβερό cartoon-art style και περιποιημένα γραφικά. Το gameplay του είναι αρκετά ικανοποιητικό χωρίς να εντυπωσιάζει ή να κάνει κάτι διαφορετικό από άλλα παιχνίδια του είδους. Σε γενικές γραμμές θα πρότεινα να ασχοληθείτε μόνο αν λατρεύετε το συγκεκριμένο είδος και θα θέλατε να δοκιμάσετε κάτι πιο “light” και ταυτόχρονα δύσκολο, οι υπόλοιποι που δεν έχετε επαφή με το εν λόγω genre (όπως εγώ) καλύτερα να προσπεράσετε.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Bithell Games
Publisher : Good Shepherd Entertainment
Available for : PC, PS4, MacOS
Release date : 05-05-2020
Tags: