Driveclub Bikes Review

Driveclub Bikes Review

04 Νοεμβρίου 2015 09:11
Τώρα και στους δύο τροχούς...

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μου ως άνθρωπος που παίζει παιχνίδια, υπήρξαν πάντοτε τα παιχνίδια εξομοίωσης μηχανών. Σπάνια βλέπουμε καλοφτιαγμένους τίτλους που να αφορούν μηχανές. Είναι αρκετά δύσκολο να πετύχει κανείς σε αυτόν τον τομέα μιας και πρέπει να κρατηθεί ένα σχετικό 'όριο' μεταξύ ρεαλισμού και παιχνιδιού, κάτι το οποίο είναι αρκετά πιο περίπλοκο από όσο ακούγεται. Γενικά, οι μηχανές είναι ένα "στοίχημα" στην βιομηχανία μας. Από τη μία πρέπει να είναι αρκετά γρήγορες ώστε να μεταδίδεται το αίσθημα της ταχύτητας στον παίκτη, και από την άλλη πρέπει να είναι τόσο στιβαρές όσο χρειάζεται ώστε να μην φτάνουν το χρήστη στα όρια της απογοήτευσης και του εκνευρισμού.

Το Driveclub είναι (;) αυτή τη στιγμή το καλύτερο παιχνίδι με αυτοκίνητα στο PlayStation 4. Και είναι μεγάλο βήμα η "επέκταση" του προς τον κόσμο των μηχανών. Είναι μια έξυπνη εκμετάλλευση της μηχανής γραφικών και του περιβάλλοντος από την πλευρά της εταιρίας. Το κομμάτι των μηχανών έρχεται σε δύο μορφές. Είτε ως DLC στο ήδη υπάρχον παιχνίδι κοστίζοντας στον χρήστη μόλις 14 δολάρια, είτε σαν αυτόνομο παιχνίδι με τιμή γύρω στα 19 δολάρια. Αρκετά προσιτή τιμή όπως και να το κοιτάξει κανείς, αν και θα προτιμούσα να ήταν δωρεάν ως DLC για τους κατόχους του παιχνιδιού. Παρόλα αυτά βρίσκω την τιμή του αρκετά ικανοποιητική για το περιεχόμενό του. Όσοι έχουν ήδη το παιχνίδι, θα βρουν ένα σαφή διαχωρισμό στο κεντρικό μενού του, από όπου μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στις μηχανές και τα αυτοκίνητα. Δεν ξέρω αν αργότερα θα προστεθούν κι άλλα οχήματα και διαφορετικά modes, πάντως η εταιρία φαίνεται να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Ίσως αργότερα δούμε αποκλειστικό περιεχόμενο για SUV's ή Off Road, Formula 1 ή ότι άλλο σκεφτούν οι σχεδιαστές.

Το νέο περιεχόμενο κινείται στις γνωστές γραμμές του Driveclub. Όμορφα τα μοντέλα των οχημάτων, με την ποιότητα που έχουμε συνηθίσει από τα αυτοκίνητα. Οι πίστες είναι σχεδιασμένες με την ίδια δομή, περιέχοντας τομείς όπου πρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα (με το χρόνο μας να καταγράφεται ώστε να συγκρίνεται με των online φίλων μας), τομείς όπου πρέπει να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη "καθαρή" γραμμή και άλλους που πρέπει να δείξουμε πόσο καλά γνωρίζουμε το χειρισμό της μηχανής μας, κάνοντας σούζες ή Edo (φρενάρισμα με την πίσω ρόδα υψωμένη). Το γενικό αίσθημα που αφήνει το παιχνίδι είναι αρκετά ικανοποιητικό. Από την αρχή κιόλας σου δίνει την εντύπωση πως δεν θα σε "κουράσει". Οι πίστες απαιτούν αρκετή ταχύτητα και δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα πατήσετε το γκάζι μέχρι τέρμα. Εικαστικά, οι πίστες είναι πανέμορφες. Δε μοιάζουν σε τίποτα με πίστες παλαιότερων τίτλων της ίδιας κατηγορίας, με τους φωτισμούς και το δυναμικό καιρό να κλέβουν την παράσταση. Θα βρεθείτε να παίζετε σε διάφορες καιρικές καταστάσεις, από ψιλόβροχο μέχρι καταιγίδα και θα απολαύσετε τους υπέροχους χρωματισμούς κάποιων τούνελ καθώς θα "σκίζετε" τον άνεμο με 200 χιλιόμετρα την ώρα. Οι πίστες ξεκλειδώνουν ανά "τομείς" μαζεύοντας τα απαιτούμενα "αστέρια". Κάθε πίστα έχει τρεις ή παραπάνω "στόχους" που πρέπει να πιάσουμε και κάθε στόχος μας δίνει από ένα αστέρι. Υπάρχουν 78 πίστες συνολικά, με τα offline events να αγγίζουν τον αριθμό 42 και θα χαρακτήριζα την εμπειρία ικανοποιητική. Παρόλα αυτά, ως καταναλωτής θα ήθελα λίγη παραπάνω προσοχή σε κάποιους τομείς και περισσότερο "βάθος" γενικότερα. Χαρακτηριστικά να αναφέρω πως ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων μηχανών που ξεκλειδώνουν σιγά- σιγά είναι μόλις 12.

Εκεί που το παιχνίδι κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είναι στον χειρισμό. Εδώ μιλάμε για μια σχεδόν ολοκληρωτικά "arcade" εμπειρία που έχει όμως σχεδιαστεί έτσι ώστε ποτέ να μην είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα. Εννοώ πως το γενικό feeling του παιχνιδιού σε προϊδεάζει για κάτι πιο "simulation" και είναι αρκετό για να σε "φοβίσει" ώστε να προσπαθήσεις να πάρεις σωστές γωνίες, να βρεις το Apex και να προσέξεις την οδηγική σου συμπεριφορά. Όμως, αν καταφέρεις να αντιληφθείς πως είναι επιτέλους ένα σύγχρονο παιχνίδι με πολύ όμορφα γραφικά που είναι εκεί για να σε διασκεδάσει και όχι για να σου σπάσει τα νεύρα όπως οι περισσότεροι εξομοιωτές, γίνεται σαφές πως πρόκειται για ένα arcade τίτλο. Το να τρακάρεις είναι εφικτό άλλα περισσότερο δύσκολο από όσο πιστεύεις. Πολύ δύσκολα η μηχανή θα σου φύγει στις στροφές, παρόλο που μοιάζει να κάνει "skipping" η πίσω ρόδα στην άσφαλτο, ενώ ακόμα και οι σούζες είναι αρκετά δύσκολο να σε "φέρουν καπάκι". Πρέπει να το παρακάνεις αρκετά.

Μου άφησε αρκετά θετική εντύπωση η οδηγική του συμπεριφορά. Σε αφήνει να ευχαριστηθείς το παιχνίδι. Είναι ένα "Νeed for Speed" με μηχανές, και ενώ είναι τόσο "arcade" το στυλ του, δεν αφαιρεί από το σύνολο. Οι κάμερες σου δίνουν επιτυχημένα το αίσθημα της ταχύτητας και ειδικά η πρώτου προσώπου κάμερα μπορεί να σε κάνει να ιδρώσεις. Πάσχει καθαρά στον τομέα του Customization των μηχανών, μιας και είναι ένα σύστημα που λείπει. Πέρα από κάποιες μικρές οπτικές βελτιώσεις στα οχήματα δεν προσφέρει κάτι άλλο.

Στα των αντιπάλων και στόχων, το παιχνίδι θα το χαρακτήριζα μάλλον εύκολο. Η A.I μοιάζει να περιμένει να κάνεις 'catch up' μερικές φορές, ενώ ειδικά στις αρχικές πίστες δε θα δυσκολευτείτε να κατακτήσετε την πρωτιά στην τελευταία στροφή, ακόμη κι αν βρίσκεστε τελευταίος.  Οι στόχοι είναι διασκεδαστικοί. Ειδικά για κάποιον που έχει πείσμα. "Πάρε εκείνον τον τομέα ακολουθώντας την σωστή γραμμή, κάνε τόσα μέτρα σούζα, τόσα μέτρα Edo, κάνε το κοντέρ σου να γράψει τόσα χιλιόμετρα, κέρδισε τον αγώνα". Το πιο διασκεδαστικό όμως είναι το online κομμάτι του, με την έννοια πως μπορείς να συγκρίνεις τους χρόνους και τους στόχους σου με των υπολοίπων φίλων σου. Εκεί ξεκινά η πραγματική αναμέτρηση. Έχοντας πει τα παραπάνω, πρέπει να προσθέσω πως η επαναλαμβανόμενη λογική αυτού του τίτλου ίσως να κουράσει γρηγορότερα του αναμενόμενου. Πάνω κάτω κάνεις συνέχεια τα ίδια οπότε υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να κουραστεί γρήγορα.

Το παιχνίδι φαίνεται να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των περισσότερων. Για εμένα είναι πολύ άσχημο να βλέπω κυκλοφορίες που δεν έχουν γίνει με μεράκι άλλα με διάθεση προχειρότητας. Με θίγει σαν καταναλωτή και μπαίνω στη διαδικασία να σκεφτώ πως με αντιμετωπίζουν απλά σαν κάποιον που θέλουν να τον 'κλέψουν'. Στη σημερινή εποχή δεν είναι τόσο δύσκολο πια να πετύχεις ένα όμορφο εικαστικό αποτέλεσμα ή σωστά μοντέλα οχημάτων. Όταν βλέπω το αντίθετο απογοητεύομαι πολύ. Το Driveclub Bikes έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα οπτικά και οι μηχανισμοί του λειτουργούν. Είναι διασκεδαστικό, άλλα μέχρι εκεί. Δεν ξέρω αν μπορώ να το αντιμετωπίσω σαν 'ολοκληρωμένο παιχνίδι'. Διακατέχεται κι αυτό από μια αύρα προχειρότητας και μετά από αρκετή ώρα δείχνει 'επιφανειακό'.

Σε ότι αφορά το κομμάτι των ήχων και του Customization ειδικά θα έλεγα πως είναι τραγικό. Ειδικά στον ήχο τα έχουν κάνει εντελώς μαντάρα. Χάνει πόντους και για το περιορισμένο εύρος της πίστας και την απουσία των ragdoll physics. Όταν βγεις από την πίστα δεν έχεις αρκετό χώρο να περιηγηθείς σε αυτήν, κάτι που σου θυμίζει αυτόματα πως παίζεις ένα arcade παιχνίδι με συγκεκριμένα όρια, και αφαιρεί λίγο από την εμπειρία. Επίσης όταν τρακάρεις, γυρίζεις αυτόματα στην πίστα όπως στα παλιότερα arcade games και μάλιστα χωρίς να χάσεις ιδιαίτερα πολύ χρόνο. Εδώ θα προτιμούσα να βλέπω τον αναβάτη να φεύγει από τη μηχανή, όμως αντιλαμβάνομαι πως το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί για όλες τις ηλικίες οπότε έπρεπε να κρατηθεί ένα μέτρο άλλα να μην χαλάσει παράλληλα και η εμπειρία του Arcade style. 

Συνοψίζοντας : Ως DLC είναι μια εξαιρετική υλοποίηση και ιδέα. Το arcade στυλ του σε κάνει να το διασκεδάζεις, ενώ παράλληλα δεν κάνει εκπτώσεις στον οπτικό του τομέα, ο οποίος παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η εναλλαγή των καιρικών φαινομένων προσδίδει ποιότητα στον τίτλο, το ίδιο και οι αυθεντικές μηχανές που υπάρχουν σε αυτόν. Είναι ένα όμορφο και διασκεδαστικό παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερο βάθος όμως. Τα πάντα περιορίζονται στους καλύτερους χρόνους που μπορείς να συγκρίνεις με τους φίλους σου. Υπάρχει ένα βασικό Customization, τίποτα το ιδιαίτερο όμως. Ως αυτόνομος τίτλος νομίζω είναι μικρός. Μικρότερος του δυνατού. Όμως έχει ελκυστική τιμή και δεν πρόκειται να απογοητεύσει, οπότε το θεωρώ μια επιτυχημένη αγορά που θα σας διασκεδάσει όσο κρατήσει. Κινείται στα όρια της "αρπαχτής" λόγω έλλειψης βάθους όμως δεν απαιτεί όσα χρήματα απαιτούν άλλα παιχνίδια που προσφέρουν πολύ λιγότερα.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Evolution Studios
Publisher : Sony Computer Entertainment
Available for : PS4
Release date : 2015-10-27