Sudden Strike 4 Review

Sudden Strike 4 Review

22 Αυγούστου 2017 08:14
Η επιστροφή ενός κλασσικού τίτλου στρατηγικής

Με την κυκλοφορία ενός νέου strategy τίτλου, είτε πρόκειται για καινούργιο IP είτε για συνέχεια κάποιου μεγάλου franchise, οι δημιουργοί καλούνται να κερδίσουν ένα σημαντικό στοίχημα. Αν θα καταφέρουν να δώσουν στο παιχνίδι τους χαρακτηριστικά που θα το κάνουν να ξεχωρίσει ανάμεσα σε μία πληθώρα από σπουδαίους τίτλους στρατηγικής που διαμόρφωσαν, καθένας με τις δικές του προσθήκες, το genre των RTS όπως το ξέρουμε σήμερα. Σε αυτή τη δύσκολη θέση έρχεται και το Sudden Strike 4, η συνέχεια της δημοφιλούς σειράς στρατηγικής την οποία αφήσαμε το 2007 με την όχι και τόσο ευχάριστη για τους fans κυκλοφορία του προηγούμενο τίτλου της.

Για να είμαι ειλικρινής, μετά την μεγάλη εμπορική αποτυχία του Sudden Strike 3 και το κλείσιμο της Fireglow Games, δεν πίστευα ότι θα βλέπαμε κάποια συνέχεια στη σειρά. Σήμερα, στα ηνία της ανάπτυξης βρίσκεται η Kite Games η οποία ελπίζει σε μία δυναμική επιστροφή στα “σαλόνια” των μεγάλων τίτλων στρατηγικής.

Στη βάση της φιλοσοφίας του, το παιχνίδι προσφέρει αυτό ακριβώς που υπόσχεται δηλαδή ένα ικανοποιητικό σύνολο αποστολών στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο, τοποθετημένο χρονικά στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ο παίκτης έχει στη διάθεσή του ένα σύνολο από μονάδες πεζικού, αρμάτων μάχης και αεροσκαφών. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Δεν υπάρχει κάποια καινοτόμα ιδέα στον πυρήνα του παιχνιδιού, κάτι πρωτοποριακό στους gameplay μηχανισμούς, κάτι έστω που να μην έχουμε ξαναδεί. Όμορφο, απλό concept με τρία campaigns των 7 αποστολών έκαστο, ένα για τις δυνάμεις του Άξονα, ένα για τους Συμμάχους και ένα για τη Σοβιετική Ρωσία συν δύο επιπλέον μικρότερες αποστολές στη Δουνκέρκη.

Για να συμπληρωθεί το σχετικό checklist που απαιτείται από όλα τα παιχνίδια αυτού του genre, το Sudden Strike 4 προσφέρει κι ένα υποτυπώδες multiplayer mode και skirmish mode μέχρι 6 άτομα (3v3). Όπως ανέφερα και πριν, το βασικό στοιχείο του παιχνιδιού, που είναι φυσικά οι μάχες, ακολουθεί την πεπατημένη. Έχετε στην κατοχή σας ένα σύνολο από στρατεύματα, τα οποία θα πρέπει να κάνετε deploy στο πεδίο της μάχης, να τα καθοδηγήσετε προς συγκεκρίμενους στόχους - objectives που σας αναθέτει το παιχνίδι, πολεμώντας παράλληλα τις δυνάμεις του εχθρού.

Για όσους έχουν παίξει τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, σε αυτό θα παρατηρήσουν το πολύ καλύτερο scaling που υπάρχει στις μονάδες (για παράδειγμα στρατιώτες δίπλα σε μεγάλα άρματα μάχης), το μεγαλύτερο μέγεθος των χαρτών και του αριθμού στρατευμάτων που μπορείτε να χειριστείτε. Όλα αυτά οδηγούν σε εντυπωσιακά οπτικά αποτελέσματα και άκρως εκρηκτικές μάχες που έρχονται να ενισχυθούν από τους ρεαλιστικούς ήχους, τα πολύ κοφτερά γραφικά και τα προσεγμένα physics, όπως οι σφαίρες των εχθρών όταν εξοστρακίζονται στο μέταλλο των αρμάτων.

Οι μάχες εδάφους, φυσικά μπορούν να ενισχυθούν με εφόδους των δυνάμεων αέρος που μπορείτε να καλέσετε για να ενισχύσετε την ομάδα σας με νέα στρατεύματα, να βομβαρδίσετε μία εχθρική περιοχή κλπ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς, όχι όμως και στην ιστορία των strategy παιχνιδιών, μπορείτε να επιλέγετε έναν στρατηγό για να σας συνοδεύει στις μάχες δίνοντας στις μονάδες σας κάποια bonus buffs, ανάλογα με την ειδικότητά του. Μετά το τέλος των αποστολών, το παιχνίδι σας ανταμείβει με μέχρι τρία αστέρια, ανάλογα με την απόδοσή σας και το πόσο tactical προσεγγίσατε την αποστολή.

Όπως και το σύστημα πόντων που εισήγαγε το Company of Heroes, έτσι κι εδώ μπορείτε να ξοδέψετε αυτούς του πόντους για να αναβαθμίσετε τις μονάδες και τους στρατηγούς σας. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, σε αυτό το σημείο δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο στο κεφάλαιο του “τι προσφέρει το παιχνίδι”. Εν έτει 2017 o gamer έχει να επιλέξει ανάμεσα σε τίτλους όπως τα Company of Heroes 2, Men of War, Steel Division: Normandy 44 και Blitzkrieg 3, το οποίο μάλιστα είναι φετινός τίτλος, που κάνουν όσα προσφέρει το Sudden Strike 4 πολύ καλύτερα και προσφέρουν πολύ περισσότερα.

Το μοναδικό ίσως πρόβλημα του παιχνιδιού είναι η προβληματική AI που επιλέγει να στείλει όλες τις μονάδες από το ίδιο στενό πέρασμα με αποτέλεσμα να κολλάνε και μην χωράνε να περάσουν, ή τους γιατρούς οι οποίοι αντί να θεραπεύουν τους τραυματισμένους στρατιώτες κάνουν βόλτες στο πεδίο της μάχης, παρέα με τους μηχανικούς που επίσης αρνούνται πεισματικά να διορθώσουν τα μισοκατεστραμμένα άρματα. Αν εξαιρέσουμε τα τεχνικά προβλήματα, με την ελπίδα ότι σύντομα θα διορθωθούν με επερχόμενα patch, στην πραγματικότητα το Sudden Strike 4 δεν είναι ένα κακό παιχνίδι. Όποιος το παίξει θα το ευχαριστηθεί. Οι πιο hardcore fans ενδεχομένως να το βρουν πιο εύκολο αλλά αυτό επίσης δεν το κάνει κακό παιχνίδι. Είναι μια καλή εισαγωγή για τους αρχάριους στο genre παίκτες που δυστυχώς όμως δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από τους πολύ μεγάλους ανταγωνιστές του στο χώρο.

Συνοψίζοντας : Σε καμία περίπτωση το Sudden Strike 4 δεν αξίζει τα 50 ευρώ που ζητάει από τον gamer αυτή την περίοδο. Και αυτή η τιμή το αδικεί πολύ, γιατί δεν είναι κακό παιχνίδι, απλώς δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από ότι άλλοι μεγάλοι και πολύ αξιόλογοι strategy τίτλοι που μπορείτε να βρείτε με πολύ λιγότερα χρήματα. Για κάποιον ωστόσο που ήδη το κρατάει στα χέρια του, τα νέα είναι ευχάριστα γιατί δεν απογοητεύει για αυτά που δίνει. Θα το πρότεινα σε μια πολύ γενναιώδορη πτώση τιμής.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Kite Games
Publisher : Kalypso Media
Available for : PC, PS4
Release date : 2017-08-15
Tags: