Impact Winter Review

Impact Winter Review

09 Αυγούστου 2017 18:44
Διαμάντι...σύντομα, αλλά όχι ακόμα

Κατά μέσο όρο η Γη πλήττεται από χτύπημα μετεωριτών σε καθημερινή βάση, όμως, η τεράστια πλειοψηφία αυτών είναι πολύ μικρής διαμέτρου και διαλύονται στην ατμόσφαιρα πριν φτάσουν την επιφάνειά της. Αν και μικρή, η πιθανότητα ενός αστεροειδούς ή κάποιου κομήτη μεγάλης διαμέτρου να πλήξει την Γη στο κοντινό μέλλον και να διαταράξει την βιόσφαιρα (το εξωτερικό περίβλημα του πλανήτη και περιλαμβάνει τον αέρα, το έδαφος και τους ζωντανούς οργανισμούς που ζουν σε αυτά) είναι υπαρκτή. Ευτυχώς για εμάς, η βαρυτική έλξη των μεγάλων «αδερφών» του πλανήτη μας, Κρόνου και Δία, αποτρέπουν μεγάλο μέρος κομητών και αστεροειδών από το να έρθουν σε κοντινή απόσταση από την Γη, χωρίς όμως να εγγυώνται απόλυτη ασφάλεια.

Το φαινόμενο «Impact Winter» είναι μια η κλιματολογική μεταβολή παρατεταμένης περιόδου με διατηρούμενη μείωση της θερμοκρασίας που ακολουθεί την σύγκρουση κάποιου ουράνιου σώματος μεγάλης διαμέτρου στην επιφάνεια της Γης. Η σύγκρουση και οι επακόλουθες πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας παράγουν σωματίδια (σκόνη, στάχτη, κ.α.) τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και εμποδίζουν την ακτινοβολία του ηλίου, ρίχνοντας έτσι την θερμοκρασία της Γης, με αποτέλεσμα εκτός των υλικών καταστροφών, την εξαφάνιση των ειδών τα οποία αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Εικάζεται ότι είναι το φαινόμενο που συνετέλεσε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων, ενώ υπάρχουν θεωρίες ότι ήταν το φαινόμενο που δημιούργησε την Νεότερη Δρυάδα (μια ψυχρή περίοδος που ακολούθησε την Εποχή των Παγετώνων) και είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση πολλών ειδών της χλωρίδας και την πανίδας.

Τεχνικά το «Impact Winter» τρέχει σε ανάλυση και framerate ανάλογα με το μάτι και το οπτικό νεύρο του παίκτη, ενώ στα του ήχου έχουμε πολύ ρεαλιστικά εφέ, μόνο όμως γι’ αυτούς που θα βρίσκονται αρκετά μακριά από την τοποθεσία της σύγκρουσης, ώστε να μείνουν άθικτα από το οστικό κύμα τα ακουστικά τους τύμπανα. Συνοψίζοντας, το «Impact Winter» κυκλοφορεί σε όλες τις πλατφόρμες, σε περίπτωση σύγκρουσης μετεωρίτη που πληρεί όλες τις προδιαγραφές, θα έχουν την ευκαιρία να το βιώσουν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν κάποια κονσόλα. Αν και αρκετά καταστροφικό σαν φαινόμενο, του βάζω ένα τίμιο 9 στα 10 καθώς ούτε αυτό, δυστυχώς, μπορεί να εξαλείψει τις κατσαρίδες, η μικρή διάρκεια ζωής των οποίων (πράγμα που επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη και την προσαρμογή τους) σε συνδυασμό και την μεγάλη γκάμα της διατροφής τους (τρώνε πρακτικά τα πάντα) αυξάνει την ικανότητά τους να επιβιώνουν σε σκληροτράχηλες συνθήκες.

Ζητώ συγγνώμη, καταλαβαίνω ότι η εισαγωγή μετά τις 200 πρώτες λέξεις ίσως κούρασε και το «αστείο» να μην ήταν καν αστείο, αλλά πραγματικά δεν θέλω να μιλήσω για το «Impact Winter», όχι το φυσικό φαινόμενο, αλλά τον τίτλο της Mojo Bones που κυκλοφορεί για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τον Μάιο που μας πέρασε και αναμένεται σε PS4 και Xbox One μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. Δεν θέλω να μιλήσω, γιατί είναι καλό παιχνίδι και όσα περισσότερα θα πω, τόσο πιο κακό θα φανεί. Ας δούμε όμως, εν συντομία, την πορεία ανάπτυξης του τίτλου. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια χρηματοδότησης του project μέσω της πλατφόρμας του Kickstarter το 2014, η Mojo Bones την επόμενη χρονιά κατάφερε να πάρει το πράσινο φως από το Greenlight πρόγραμμα του Steam, το οποίο βοήθησε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με publishers, ώστε να βρει τελικά η ομάδα την βοήθεια της Bandai Namco για την κυκλοφορία του παιχνιδιού. Το Impact Winter είναι ένα μεταποκαλυπτικό «survival adventure» παιχνίδι, με RPG στοιχεία, που ακολουθεί την προσπάθεια επιβίωσης μιας ομάδας 5 ατόμων μερικούς μήνες μετά την πρόσκρουση μετεωρίτη στην Γη.

Αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Jacob Solomon, αρχηγού μιας ομάδας επιζώντων, που έχουν βρει καταφύγιο από το ψύχος μέσα σε μια εκκλησία, και είμαστε ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι ο Blane Bishop, βετεράνος πολέμου και ειδήμων σε τακτικές επιβίωσης και κυνηγιού, η Maggie Booth, μηχανικός που θα αναλάβει τις αναβαθμίσεις της εκκλησίας, η Wendy Dolloway, πρώην νοσοκόμα και πολύ καλή μαγείρισσα, και τέλος ο νεαρός Christophe St. Pierre, διάνοια στους υπολογιστές και μεγάλος geek. Την ομάδα συμπληρώνει το ρομποτάκι «Ako-Light», το οποίο ο Cristophe βρήκε και επαναπρογραμμάτισε μετά την καταστροφή, και θα συνοδεύσει τον παίκτη στις περιπέτειές του στην αφιλόξενη τούνδρα («Void») ως ένα πολυεργαλείο επιβίωσης.

Μια μέρα μέσω του Ako-Light η ομάδα λαμβάνει ένα μυστηριώδες μήνυμα που την ενημερώνει ότι έρχεται βοήθεια σε 30 ημέρες. Έτσι ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την διάσωση και το τέλος του παιχνιδιού. Η ιστορία είναι σχετικά απλή, πιο πολύ αφορμή για εξερεύνηση δίνεται μέσω αυτής, δεν υπάρχουν κύριες και μη αποστολές, το παιχνίδι μπορεί να τερματιστεί απλά και μόνο επιβιώνοντας. Οι τέσσερις χαρακτήρες έχουν ο καθένας την δική του μίνι σειρά αποστολών, ενώ quests μπορούμε να πάρουμε και από διάφορους «Strangers» που θα συναντήσουμε στον κόσμο του παιχνιδιού.

Ως Jacob η δουλειά μας είναι να φροντίσουμε για την επιβίωσή μας και των συντρόφων μας, εξερευνώντας την «Void», βρίσκοντας τροφή, νερό και υλικά για crafting. Το crafting γίνεται μέσω των υπόλοιπων μελών της ομάδας και περιλαμβάνει μέσα επιβίωσης και κυνηγιού (μέσω του Blane), αναβαθμίσεις της εκκλησίας (μέσω της Maggie), συνταγές μαγειρικής και φαρμάκων (μέσω της Wendy) και αναβαθμίσεις για το Ako-Light (μέσω του Cristophe). Σαν survival game έχει μηχανισμούς - μπάρες κούρασης/ πείνας/ δίψας/ θερμοκρασίας/ ηθικού για όλους τους χαρακτήρες και μπαταρίας για το ρομποτάκι Ako-Light, το οποίο είναι ταυτόχρονα το inventory, ο χάρτης/ radar και τα διάφορα menu για τους χαρακτήρες και τις αποστολές.

Ο περιορισμένος χώρος αποθήκευσης του Ako-Light βάζει σε δίλημμα αρκετές φορές τον παίκτη, ο οποίος καλείται να αποφασίσει ποια αντικείμενα είναι σημαντικότερα σε κάθε χρονική στιγμή του παιχνιδιού, ενώ ακόμα και όταν έχει αναβαθμιστεί στο τελευταίο επίπεδο, αποτελεί τον εφιάλτη των hoarders (γνωστότεροι και ως σαβουρομαζώχτρες ή μανιώδεις συλλέκτες στην κοινή ελληνική). Τον ρόλο των πόντων εμπειρίας τον παίζουν οι Rescue Points, πόντοι οι οποίοι κερδίζονται με την εκπλήρωση των αποστολών, την ανακάλυψη σημείων ενδιαφέροντος στο χάρτη και διατήρηση του ηθικού των χαρακτήρων σε υψηλά επίπεδα. Με κάθε νέο επίπεδο του Ako-Light ξεκλειδώνονται ρόλοι για τους χαρακτήρες (traits/ passive skills) που έχουν θετικά και αρνητικά μπόνους. Εκτός από τους ρόλους με κάθε νέο επίπεδο μειώνεται και ο εναπομείναντας χρόνος διάσωσης.

Ο κόσμος του παιχνιδιού έχει πολύ ικανοποιητικό μέγεθος και ποικιλία, ενώ θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2-3 playthrough για να δείτε τις περισσότερες τοποθεσίες. Εγκαταλελειμμένα σπίτια, νοσοκομεία, βενζινάδικα και αεροδρόμια είναι μόνο λίγα από τα διαφορετικά μέρη που θα βρεθούν στο διάβα σας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των δημιουργών, στόχος τους ήταν μια γενικευμένη αίσθηση μοναξιάς και απομόνωσης, άμεσα επηρεασμένη από το «The Thing» του John Carpenter (όχι του υπεύθυνου του τμήματος ζωολογίας της Ζανζιβάρης τα τελευταία 8 χρόνια) και μπορώ να πω ότι σε μεγάλο βαθμό το πέτυχαν.

Σε αυτό βοηθάει και ο ακουστικός τομέας, με δημιουργό τον Mitch Murder, καλλιτέχνης synthwave μουσικής, γνωστής και ως retrowave (ηλεκτρονική μουσική επηρεασμένη από soundtrack ταινίων και παιχνιδιών των 80s). Δημιουργούσε έντονο μυστήριο με μια χροιά της δεκαετίας των 80s και περιελάμβανε κομμάτια που θα ακουγόντουσαν άνετα στο Stranger Things. Σε αντίθεση με όσα με έκανε να πιστέψω το trailer, δεν υπάρχουν voice overs στο παιχνίδι. Κλείνω λέγοντας ότι θα ήθελα να δω το soundtrack να περιλαμβάνεται με την αγορά του παιχνιδιού στο Steam.

Και ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού, το αρκετά μελανό του σημείο. Αρχίζοντας από τα θετικά, το Impact Winter τρέχει στην μηχανή γραφικών Unity, η οποία υποστηρίζει επάξια το μινιμαλίστικό και καρτουνίστικο artstyle του. Πέραν αυτού, δυστυχώς, μόνο παράπονα μπορώ να αναφέρω. Υπάρχουν μικρά σχετικά τεχνικά προβλήματα, όπως το collision detection και κάποια ορθογραφικά λάθη σε διαλόγους, και υπάρχουν και σοβαρότερα, όπως η μη σωστή λειτουργία βασικών μηχανισμών όπως τα campsites, με τις περισσότερες φορές να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω την φωτιά τους για να ζεσταθώ ή να έχω πρόσβαση στο deposit box. Συνεχίζουμε με bugs που αποτρέπουν την ολοκλήρωση αρκετών αποστολών, άγαρμπη περιήγηση στα περισσότερα μενού, δύσκαμπτη κίνηση και αρχικά ένα τεχνικό πρόβλημα (που ευτυχώς στην συνέχεια διορθώθηκε με patch) κατά το οποίο τα δυσανάλογα δυνατά σε ένταση ηχητικά εφέ έπνιγαν την μουσική στο background.

Άγαρμπη ήταν η περιήγηση του χαρακτήρα στο περιβάλλον, κολλούσε πάνω σε αντικείμενα, ενώ αρκετές φορές ακόμα και το να ανέβεις απλές σκάλες αποτελούσε πρόκληση σπάσιμου νεύρων. Αρκετά playthrough μου έφτασαν άδοξα στο τέλος τους λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ακόμα και σε αυτό που κατάφερα να τερματίσω το παιχνίδι, μετά το επίπεδο 29 (όπου είχαν ξεκλειδωθεί όλοι οι ρόλοι) έπρεπε να κλείνω το παιχνίδι με Alt+F4 ή μέσω του Task Manager κάθε φορά που έπαιρνα level γιατί δεν υπήρχε τρόπος να φύγω από τα παράθυρο επιλογής ρόλου (το οποίο σε προηγούμενα επίπεδα έκλεινε μόνο του όταν διάλεγες ποιόν ρόλο θες να ξεκλειδώσεις). Επίσης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι επιλογές των ρυθμίσεων (ανάλυση, επίπεδα ήχου) επαναφέρονται μόνες τους στα default. Για τα πρακτικά, απουσιάζει η δυνατότητα παραμετροποίησης των controls.

Συνοψίζοντας : πολύ φοβάμαι ότι το review αυτό θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο παιχνίδι και την ομάδα ανάπτυξης, αλλά από την στιγμή που ο τίτλος κυκλοφορεί επίσημα -θεωρητικά- «ολοκληρωμένος» και όχι μέσω κάποιου προγράμματος όπως το Early Access, πρέπει να γίνει. Τo Impact Winter είναι ένα καλό παιχνίδι, μου αρέσει η ατμόσφαιρά του, μου αρέσει η μουσική του και μου αρέσει το gameplay και οι μηχανισμοί του, όταν αυτοί δουλεύουν σωστά, αρκετά σπάνια δηλαδή. Είναι ένα παιχνίδι που θέλω να το προτείνω, αλλά αυτήν την στιγμή δεν μπορώ, γιατί δεν μπορώ να προτρέψω κανέναν να επενδύσει χρήματα ή χρόνο σε αυτό στην τωρινή μορφή του. Μετά από μερικές βδομάδες ή μερικούς μήνες είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά, αφού ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο ιστορικό των patches, η Mojo Bones διορθώνει συνεχώς προβλήματα με τακτικές ενημερώσεις. Ελπίζω και υποθέτω, ότι με την κυκλοφορία στις κονσόλες (τέλος του χρόνου, αν και δεν θα μείνω έκπληκτος αν υπάρξει μια μικρή αναβολή και το δούμε αρχές του επόμενου έτους) θα μιλάμε για μια τελείως διαφορετική εμπειρία.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Mojo Bones
Publisher : BANDAI NAMCO Entertainment
Distributor : BANDAI NAMCO Entertainment
Available for : PC, Xbox One, PlayStation 4
Release date : 2017-05-23