Prospekt - Review

Prospekt - Review

23 Φεβρουαρίου 2016 09:37
Half-Life 3 confirmed;

Σχεδόν μια δεκαετία έχει περάσει από την κυκλοφορία του δεύτερου επεισοδίου του ιστορικού Half-Life 2, του παιχνιδιού που έχει επηρεάσει άμεσα την gaming βιομηχανία και βοήθησε στην κυριαρχία της Valve και της πλατφόρμας του Steam στην αγορά του PC gaming. Με τον επίλογο της τριλογίας να είναι στην αναμονή και με την άκρως μυστικιστική τάση που κρατάει η εταιρεία σχετικά με την ύπαρξη και την κατάστασή του, κάθε αναφορά στον αριθμό «3» οδηγεί -πλέον- στον κωμικό συνειρμό της επιβεβαίωσης της κυκλοφορίας του τίτλου. Οι fans, βλέποντας την τάση της Valve τα τελευταία χρόνια να ασχολείται αποκλειστικά με competitive τίτλους, λαμβάνουν δράση και δημιουργούν περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας την Source Engine, σε μια προσπάθεια συγκρότησης ενός ηλεκτρονικού group therapy. Έτσι, έχουμε πολλές αξιόλογες εμπειρίες, μικρές και μεγάλες, έμμεσα και άμεσα επηρεασμένες από το σύμπαν του Half-Life, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Prospekt.

Το Prospekt αναπτύχθηκε από τον Richard Seabrook, fan της σειράς, και αποτελεί sequel του expansion Opposing Force, παιχνίδι της Gearbox Software που κυκλοφόρησε το μακρινό 1999. Ως μέρος του βιογραφικού του μπορεί να μην τον βοήθησε να βρει μια θέση στα γραφεία της Valve, όμως απ’ ότι φαίνεται η ιδέα άρεσε αρκετά στον «στρουμπουλό Ιησού του PC gaming», κατά κόσμον Gabe Newell, ώστε να του δώσει το πράσινο φως για τη χρήση αντικειμένων και χαρακτήρων από το σύμπαν του Half-Life και την άδεια πώλησης τους τίτλου στο Steam. Το παιχνίδι είναι standalone, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται η ύπαρξη του Half-Life 2 στη βιβλιοθήκη σας, αν και το κοινό στο οποίο απευθύνεται το έχει ήδη.

Πρωταγωνιστής για άλλη μια φορά ο πεζοναύτης Adrian Shephard, τον οποίο απελευθερώνουν από τα δεσμά του “G-man” οι Vortigaunts κατά τη διάρκεια του intro και τον μεταφέρουν στην φυλακή Nova Prospekt με σκοπό να βοηθήσει έμμεσα τον Gordon Freeman να νικήσει τις δυνάμεις των Combine. Η ιστορία περιορίζεται σε λίγα flashbacks διαλόγων με μέλη της ομάδας του Shephard, οι οποίοι είναι αρκετά generic, δεν εμπλουτίζουν με κάποιο ουσιαστικό τρόπο το ήδη υπάρχον lore και συνοδεύονται από ένα οπτικό effect αρνητικών χρωμάτων και γκρι απόχρωσης που πολύ γρήγορα κουράζει.

Η μοναδική δυσκολία του έγκειται στην αυξημένη ζωή των εχθρών, που τους κάνει “σπόγγους” σφαιρών, και τον μεγάλο αριθμό αυτών. Τα puzzles και το platforming έχουν παιδική δυσκολία, δεν εξελίσσονται ποτέ, ενώ δεν κάνουν σχεδόν καθόλου την εμφάνισή τους στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού. Σε αντίθεση με το Opposing Force που κρατούσε μια ωραία ισορροπία μεταξύ του shooting, των puzzles και του platforming σε όλη την διάρκεια τού, το Prospekt δίνει κύρια έμφαση στο shooting, το οποίο πλήττεται από το κακό level design (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και τη μικρή και μη πρωτότυπη ποικιλία όπλων και εχθρών. Θα ήθελα να δω τον Shephard με ένα ανανεωμένο “δικό” του οπλοστάσιο (όπως ο κάβουρας, το Desert Eagle και τα Snarks του Opposing Force) και όχι μια φθηνή αντιγραφή των όπλων του Gordon Freeman.

Οι εχθροί που θα αντιμετωπίσετε είναι κυρίως στρατιώτες Combine, ενώ για λίγο κάνουν την εμφάνισή τους στην αρχή του παιχνιδιού τα παράσιτα Headcrabs, τα Barnacles και τα Antlions. Δυστυχώς, σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δε θα συναντήσετε κάποιας μορφής boss (όπως το Gene Worm στο τέλος του Opposing Force). Τα περιβάλλοντα είναι περιορισμένα, εκτός από τη φυλακή Nova Prospekt θα βρεθείτε σε ένα διαστημικό σταθμό και για λίγα λεπτά στον εξωγήινο πλανήτη Xen. Στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού θα διασχίζεται κλειστούς διαδρόμους, οι οποίοι καταλήγουν σε δωμάτια με εχθρούς, του οποίους μόλις εξοντώσετε θα πατήσετε το κουμπί που ανοίγει την επόμενη πόρτα, για τον επόμενο διάδρομο που οδηγεί στο επόμενο δωμάτιο, το οποίο είναι και αυτό γεμάτο με εχθρούς και πάει λέγοντας. Μικρή ποικιλία στο gameplay με καμία έκπληξη, ακόμα η τελευταία αποστολή αποτελείται από το πάτημα τεσσάρων κουμπιών και την εξόντωση μερικών κυμάτων από Combines.

Στα του ήχου, το voice acting δεν απογοητεύει, ούτε όμως εντυπωσιάζει, είναι ότι θα περίμενε κανείς από ένα παιχνίδι που δημιουργήθηκε από ένα άτομο. Το soundtrack ίσως είναι το καλύτερο σημείο του παιχνιδιού, χωρίς αυτό να λέει πολλά αφού και αυτό σε γενικές γραμμές ήταν κάτω του μετρίου.

Συνοψίζοντας : Το Prospekt είναι καρπός της δουλειάς ενός ατόμου και αυτό φαίνεται. Η ποιότητα του παιχνιδιού σε όλους τους τομείς πέφτει απότομα μετά την πολλά υποσχόμενη πρώτη ώρα του. Υπόσχεται πολλά και κατορθώνει λίγα, με την διάρκειά του να αγγίζει μετά βίας τις 3 ώρες. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις προσπάθειες του δημιουργού, το περιεχόμενο, τόσο το ποσοτικό, όσο και το ποιοτικό, του παιχνιδιού είναι φτωχό, ειδικά σε σύγκριση με παρόμοια projects-mods που έχουν κυκλοφορήσει σε χαμηλότερη τιμή ή ακόμα και δωρεάν. Δύσκολα θα το πρότεινα σε κάποιον fan της σειράς Half-Life ακόμα και μετά από μια πολύ γενναιόδωρη έκπτωση.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Richard Seabrook
Publisher : Richard Seabrook
Available for : PC
Release date : 2016-02-18