Pathologic Classic HD Review

Pathologic Classic HD Review

19 Νοεμβρίου 2015 08:29
Η παράνοια των Ρώσων...

Πιστεύω πως ο πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας ενός βιντεοπαιχνιδιού, είναι η αγνή διασκέδαση που θα προσφέρει στους παίκτες. Υπάρχουν βέβαια και παιχνίδια που απλά μας “σκοτώνουν” λίγο χρόνο, άλλα που μας διασκεδάζουν και άλλα που μας βάζουν να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε. Την περίπτωση του Pathologic δεν μπορώ να την κατατάξω σε κάποια κατηγορία γιατί δε γνωρίζω και δε μπορώ να καταλάβω το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Είναι ανατριχιαστικό, άβολο, δύσκολο, αχώνευτο, νωχελικό, περίεργο, εκνευριστικό κα…άλλα πολλά. Το συμπέρασμα μου; Μιλάμε για την παράνοια των Ρώσων σε όλο της το μεγαλείο. Αλλά από την στιγμή που προέρχεται από τους δημιουργούς του The Void, το Pathologic δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη. Πάμε όμως να πούμε λίγα πράγματα για τον τίτλο πριν περάσουμε στο κυρίως θέμα.

To Pathologic αρχικά κυκλοφόρησε το 2005. Είναι ένα first-person horror-adventure, στο οποίο μπορείτε να παίξετε με έναν από τους τρεις χαρακτήρες: έναν εργένη γιατρό, έναν θεραπευτή, και μια μυστηριώδη νεαρή κοπέλα που έχει κάποιες ασυνήθιστες δυνάμεις. Οι τρεις τους ερευνούν μια μάστιγα που πλήττει ένα αρχαίο, απομονωμένο χωριό στη ρωσική στέπα. Η επιστήμη, η προσευχή και πιθανότατα και εσείς οι ίδιοι δεν μπορείτε να βοηθήσετε, αλλά είστε εδώ ούτως ή άλλως. Ο εχθρός σας είναι αόρατος, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνος, και κάθε μέρα ξεκινάει και ένας νέος αγώνας για την επιβίωση. Ο παίκτης βιώνει μια σκοτεινή, στοιχειωμένη εμπειρία. Ένα παιχνίδι που θα εμπνεύσει ενθουσιασμό σε ένα πολύ μικρό αριθμό των gamers  και σε καμία περίπτωση δεν είναι για όλους.

Το Pathologic είναι μια τρομακτική ματιά σε ένα συγκεκριμένο όραμα στο οποίο αποφάσισε να εργαστεί η ομάδα ανάπτυξης. Ακούγεται ότι η σκέψη πίσω από την δημιουργία του παιχνιδιού ήρθε από ένα όνειρο, και σε αυτό το παιχνίδι, σίγουρα αισθάνεσαι σαν να είσαι ξένος, σε ξένη χώρα. Είναι ένα τρομακτικό μέρος, με περίεργους και παράξενους πολίτες, όπου ποτέ δεν είστε σίγουροι για το τι είναι πραγματικό ή το τι μπορείτε να εμπιστευθείτε. Αυτό το συναίσθημα που προσφέρει είναι και το μεγάλου ατού του τίτλου στο οποίο θα αναφερθώ και παρακάτω.

Εκτός από αυτά όμως, το αρχικό Pathologic ήταν ένα παιχνίδι με πάρα πολλά bugs και ξεχαρβαλωμένες μεταφράσεις από την αρχική ρωσική γλώσσα. Το Pathologic Classic HD είναι “πλήρως remastered”, με ανανεωμένα γραφικά, αμέτρητες διορθώσεις, εντελώς νέα αγγλική γραφή και νέες ηχογραφήσεις φωνών. Για να είμαι σαφής, το Classic HD είναι ξεχωριστό παιχνίδι από το Pathologic Remake που αναμένεται. Η Ice-Pick Lodge εξακολουθεί να εργάζεται για αυτό, μιας και απόκτησε με επιτυχία τη χρηματοδότησή του μέσω του Kickstarter. Το Pathologic Classic HD το χειρίζεται η General Arcade, η οποία προηγουμένως είχε δουλέψει στα Shadow Warrior και Duke Nukem 3D. Η Ice-Pick Lodge είπε σε μία δήλωσή της, ότι αποφάσισε να επανακυκλοφορήσει το Pathologic Classic HD, διότι ορισμένα στοιχεία της ριμέικ έκδοσης έχουν απομακρυνθεί αρκετά μακριά από τον αρχικό τίτλο και δε θέλει να αποκλείσει παίκτες που προτιμούν το παιχνίδι στην αρχική του μορφή.

Στον τεχνικό τομέα τα πράγματα δεν έχουν καλυτερεύσει ιδιαίτερα, πάρα την HD ανανέωση. Μην ξεχνάμε βέβαια, πως ο τίτλος είχε κυκλοφορήσει 10 χρόνια πριν, οπότε και πρέπει να συμβιβαστούμε με το οπτικό αποτέλεσμα που προσφέρει. Όμως παρόλαυτα ένας τόσο παλιός τίτλος θα έπρεπε να τρέχει αξιοπρεπώς και χωρίς προβλήματα, ακόμα και σε έναν  σχετικά απλό σύγχρονο υπολογιστή, κάτι που δεν συμβαίνει εδώ. Το framerate είναι αρκετά ασταθές  και αυτό μου άφησε μια άσχημη εντύπωση. Φαίνεται πως το παιχνίδι δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το παρελθόν του, παρόλες  τις νέες πινελιές που έχει δεχτεί από τους δημιουργούς. Μετά από την beta έκδοση, δοκίμασα και την τελική και δεν παρατήρησα κάποια σημαντική διαφορά στον τεχνικό τομέα, δυστυχώς.

Το gameplay από την άλλη μπορείς να το περιγράψεις μόνο με μια λέξη: αργό. Δε σας περιορίζει στο που θα κινηθείτε στον χάρτη, αλλά το παιχνίδι είναι το παιχνίδι κινείται νωχελικά και με ρυθμούς χελώνας, κάτι το οποίο θα αποθαρρύνει αρκετούς από το να ασχοληθούν περισσότερο μαζί του. Η ιστορία ξεδιπλώνεται απελπιστικά αργά, ενώ η απουσία “τρεξίματος” κάνει τις μετακινήσεις μας από το ένα σημείο στο άλλο πραγματικό μαρτύριο. Ακόμα δε μπορώ να καταλάβω γιατί να μην μπορείς να τρέξεις, έστω και λίγο, μιας και η πόλη στην οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα του τίτλου είναι αρκετά μεγάλη και ουσιαστικά κινείσαι από σημείο σε σημείο για να αντλήσεις νέες πληροφορίες.

Επίσης, ακατανόητοι μου φάνηκαν κάποιοι μηχανισμοί. Το Inventory χρησιμοποιείται για να συλλέγετε νερό, τροφή και φάρμακα τα οποία θα σας βοηθήσουν στην επιβίωσή σας στην πόλη, αφού πρώτα μπορέσετε να τα συλλέξετε, ενώ είναι και αρκετά δύσχρηστο. Υπάρχουν και κάποια όπλα στο παιχνίδι, αλλά σε καμία περίπτωση μην περιμένετε ένα εντυπωσιακό πιστολίδι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού εντοπίζεται σε αυτούς τους τομείς, και δε θέλω καν να σκέφτομαι πως ήταν στην αρχική του έκδοση. Ευτυχώς που υποστηρίζεται και controller, ειδάλλως η κατάσταση θα ήταν απελπιστική.

Οι επιλογές σας έχουν άμεσες και συχνά εκτεταμένες συνέπειες για την πορεία του παιχνιδιού. Έχετε δώδεκα μέρες στη διάθεσή σας, για να εκπληρώσετε το σκοπό της επίσκεψής σας στην πόλη. Αν δεν τα καταφέρετε μέσα στον συγκεκριμένο χρόνο, αυτό συνεπάγεται με θάνατο. Θάνατος μπορεί να επέλθει επίσης από πείνα, κόπωση, χτυπήματα από τρελαμένους πολίτες καθώς και από μόλυνση. Ο χρόνος είναι πολύτιμος, επειδή πρέπει να βρείτε τροφή και να ξεκουραστείτε, ενώ το πιθανότερο είναι να πεθάνουν άνθρωποι ως αποτέλεσμα των αποφάσεών σας, ακόμα και όταν νομίζετε ότι κάνετε το σωστό. Στο παιχνίδι επίσης, δεν υπάρχουν γρίφοι και συνήθως ο χάρτης τις περισσότερες φορές μας καθοδηγεί για τις επόμενες κινήσεις μας, πλην μερικώς εξαιρέσεων. Μην παραλείψω να πω πως ο τίτλος προσφέρει και αρκετές δευτερεύουσες αποστολές, προσφέροντας με αυτόν το τρόπο επιπλέον ώρες ενασχόλησης.

Όπως όμως ανέφερα και παραπάνω, ο κρυμμένος άσσος στο μανίκι του Pathologic Classic HD είναι η ατμόσφαιρα που προσφέρει. Δε ξέρω πως τα κατάφεραν οι Ρώσοι, αλλά η ατμόσφαιρα της πόλης είναι αποπνικτική και ανατριχιαστική, σε σημείο που σε κάνει να θέλεις να φύγεις από εκεί όσο πιο σύντομα γίνεται. Παρόλο που ο οπτικός τομέας βρίσκεται τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω, με αρκετά πολύγωνα και καθόλου λεπτομέρειες, τόσο στα περιβάλλοντα όσο και στους χαρακτήρες, σε κάνει να νιώθεις ένα πολύ αφιλόξενο συναίσθημα. Ο καιρός, η πόλη, η βροχή, οι δρόμοι, ακόμα και ο τρόπος που σε κοιτάνε οι χαρακτήρες και οι απλοί πολίτες του παιχνιδιού είναι τουλάχιστον αρρωστημένος. Οι δημιουργοί του πραγματικά έδωσαν τα ρέστα τους σε αυτόν τον τομέα.

Συνοψίζοντας : Το Pathologic Classic HD δεν είναι για όλους. Όπως ανέφερα και παραπάνω είναι ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι, ενώ τα προβλήματά του θα αποθαρρύνουν αρκετούς ώστε να ασχοληθούν μαζί του. Βέβαια, ο τίτλος έχει και το φανατικό του κοινό, μιας και αυτή την ατμόσφαιρα δεν την προσφέρουν συχνά αλλά βιντεοπαιχνίδια. Θα πρότεινα όσους θέλουν να το δοκιμάσουν να το κάνουν με σύνεση και σκέψη και μόνο αν θέλουν να ξεφύγουν έστω και για λίγο από τον όρο “παιχνίδι”. Το Pathologic Classic HD είναι μια άλλη εμπειρία!
Box Art
Tested on : PC
Developer : Ice-pick Lodge
Publisher : Gambitious D.E.
Available for : PC
Release date : 2015-10-29
Tags: