Ghost of Tsushima: Director's Cut PC Review | Η επιστροφή των Σαμουράι!

Ghost of Tsushima: Director's Cut PC Review | Η επιστροφή των Σαμουράι!

23 Μαΐου 2024 12:58
Μια ματιά στην πιο καλογυαλισμένη έκδοση του πονήματος της Sucker Punch.

Το PlayStation έχει αρχίσει, εδώ και καιρό, να διαθέτει για τα καλά το «ρόστερ» του στους PC gamers. Τελευταίο πόνημα προς «εκείνη» την πλευρά του gaming ωκεανού, είναι το θρυλικό πλέον Ghost of Tsushima: Director’s Cut. Στο παρόν άρθρο, δε θα γίνει κριτική όσον αφορά στο παιχνίδι αυτό καθαυτό, μιας και δεν έχουμε αλλαγές που επηρεάζουν τη βασική ραχοκοκαλιά του, ωστόσο παρακάτω θα σας παραθέσω μερικές από τις σημαντικότερες βελτιώσεις και προσθήκες της PC έκδοσης.

Εν τάχει και για να μπείτε λιγάκι στο κλίμα, θα αναφέρω απλά πως τα γεγονότα του παιχνιδιού λαμβάνουν χώρα το 1274, στο νησί Τσουσίμα της Ιαπωνίας και κατά τη διάρκεια της πρώτης εισβολής των Μογγόλων. Η Μογγολική αυτοκρατορία, με την κατάκτηση της Τσουσίμα, βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν την ηπειρωτική χώρα. Ο παίκτης παίρνει το ρόλο του Jin Sakai, ενός εκ των τελευταίων σαμουράι του νησιού και από τους λιγοστούς επιζώντες της clan του, η οποία μαζί με άλλες φατρίες, αντιστέκονται στον εισβολέα. Οι Μογγόλοι έχουν διεισδύσει βαθιά στην κοινωνία της Τσουσίμα, έχουν λεηλατήσει και κάψει χωριά, έχουν εγκατασταθεί σε στρατιωτικές κατασκηνώσεις, έχουν σπείρει τον τρόμο και δε δείχνουν ίχνος οίκτου στους γηγενείς. Ο ρόλος του Jin Sakai είναι να συσπειρώσει τις εναπομένουσες φατρίες και να δημιουργήσει μία ισχυρή αντίσταση απέναντι στο ζυγό.

Σε ό,τι αφορά τη δομή του, ο τίτλος είναι ξεκάθαρα open-world/ sandbox, πνιγμένος από σημεία ενδιαφέροντος που καλύπτουν τα πολλά main και side quests. Ο παίκτης έχει πλήρη ελευθερία να κινηθεί σε όλο το μήκος και το πλάτος του νησιού και να ανακαλύψει τις αρετές του. Δε λείπουν τα επαναλαμβανόμενα και πλέον χιλιοπαιγμένα camps που «βασανίζουν» εδώ και χρόνια τέτοιου είδους παιχνίδια. Γενικότερα πρόκειται για μία πολύ τίμια προσπάθεια από την Sucker Punch, η οποία έχει σεβαστεί την ιστορία και την κουλτούρα εκείνου του τόπου και εν τέλει χαρίζει ένα πολύ ενδιαφέρον κινηματογραφικού “Kurosawa” θεματικό από την Φεουδαρχική Ιαπωνία του 13ου αιώνα.

Τώρα, στα της Director’s Cut, αρχικά πρέπει να επισημανθεί πως το πακέτο περιλαμβάνει και το εξαιρετικό Iki Island DLC, το οποίο προσθέτει 5 περίπου ώρες στη συνολική διάρκεια του τίτλου. Ωστόσο, η σημαντικότερη προσθήκη, κατά την άποψή μου, είναι πως πλέον υπάρχει η επιλογή για ιαπωνικό lip-sync, μιας και πρόκειται για παιχνίδι που οφείλεις να παίξεις στα ιαπωνικά, αν θέλεις να πάρεις το 100% του. Αυτή η αρετή (του ιαπωνικού lip-sync δηλαδή) έλαμπε δια της απουσίας της στον αρχικό τίτλο και χαίρομαι που πλέον μπορώ να απολαύσω το Ghost of Tsushima στα ιαπωνικά, χωρίς να νιώθω ότι βλέπω τηλεοπτική σαπουνόπερα.

Τεχνικά, παρόλο που μιλάμε για μετάβαση στη «βαριά βιομηχανία» του hardware, δε σας κρύβω πως το Ghost of Tsushima δείχνει πως πρόκειται για ένα καλογυαλισμένο και «κουκλίστικο» παιχνίδι…4ετίας. Μην παρεξηγηθώ, συνεχίζει να είναι πολύ όμορφο και φυσικά έχει πλέον την άνεση να δείξει περισσότερες αρετές ελέω του εκπληκτικού εικαστικού του, αλλά η μηχανή γραφικών δε μπορεί πλέον να σταθεί τόσο επάξια απέναντι στις μηχανές γραφικών της τρέχουσας γενιάς.

Υποστηρίζονται, ωστόσο, τεχνολογίες όπως οι Nvidia DLSS3, AMD FSR3 και Intel XeSS, ενώ πια μιλάμε για ελεύθερο framerate, το οποίο μπορεί να λάμψει ακόμη και σε Ultrawide, Super Ultrawide καθώς και τριπλής διάταξης οθόνες, αναλογίας 21:9, 32:9 και 48:9 αντίστοιχα. Δυστυχώς, δε βρήκα επιλογή για ενεργοποίηση ray-tracing, κάτι που θα περίμενα σε ένα τόσο μεγάλο port. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως αν συνδέσετε DualSense χειριστήριο θα πάρετε όλα τα οφέλη της haptic feedback τεχνολογίας του.

Συνοψίζοντας : Το Ghost of Tsushima: Director’s Cut είναι ένα τιμιότατο PC port, ενός τιμιότατου τίτλου από το 2020. Δεν εκτοξεύει την εμπειρία στα ύψη, με την έννοια ότι κάνει τον τίτλο, στην ουσία του, πολύ καλύτερο, αλλά σίγουρα δίνει μία τέλεια ευκαιρία, χωρίς προβλήματα και γκρίνια, στους PC gamers να απολαύσουν μία καλογυαλισμένη και αξιοπρεπέστατη, αλά Kurosawa, ματιά στην Φεουδαρχική Ιαπωνία του 13ου αιώνα.
Box Art
Tested on : PC
Developer : Sucker Punch Productions, Nixxes Software
Publisher : PlayStation PC LLC
Distributor : PlayStation Greece
Available for : PC
Release date : 16-05-2024