Super Mario Bros. Wonder Review – Μπορεί η Nintendo να φρεσκάρει (ξανά) ένα gameplay σχεδόν 40 ετών;

Super Mario Bros. Wonder Review – Μπορεί η Nintendo να φρεσκάρει (ξανά) ένα gameplay σχεδόν 40 ετών;

18 Οκτωβρίου 2023 16:03
Wonder…walls!

Το έχω ξαναγράψει πολλές φορές ότι είναι ευτύχημα που η Nintendo συνεχίζει τις 2D εκδοχές των δημοφιλών σειρών της ακόμα και μετά την αυγή των τριών διαστάσεων. Οι περισσότερες απλά μεταφέρθηκαν στις τρεις διαστάσεις ή απλά εγκαταλείφθηκαν πίσω ως ξεπερασμένες από τις εποχές. Φυσικά, μην φανταστείτε ότι το κάνει από καλοκαρδία ή κάποια ιδιαίτερη εκτίμηση προς την φόρμα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι και ιδιαίτερα στην περίπτωση των Mario, η αλήθεια είναι ότι η εμπορική τους απήχηση δεν μπορεί να αγνοηθεί. Πουλάνε πολύ. Περισσότερο από τα αντίστοιχα 3D.  Όπως και να ‘χει, να ‘μαστε λοιπόν, έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά το New Super Mario Bros U με ένα ολοκαίνουργιο 2D Mario που μάλιστα, τρέφει μεγάλες φιλοδοξίες. Θέλει να επαναφέρει την έκπληξη, την μαγεία και την φρεσκάδα σε μια σειρά που σε δύο χρόνια θα συμπληρώσει 40 χρόνια ύπαρξης. Όχι και το πιο εύκολο εγχείρημα.

Παρόλα αυτά, τα καταφέρνει και τα καταφέρνει πανηγυρικά μάλιστα. Το Super Mario Bros. Wonder κάνει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο του δευτερόλεπτο αυτό που υπονοεί ο τίτλος: σε πιάνει απροετοίμαστο, σε μαγεύει παίζοντας με τις προσδοκίες σου. Η ειδοποιός διαφορά εδώ είναι τα Wonder Seeds. Μικροί σπόροι που όποτε συλλέγεις μέσα σε μια πίστα, συμβαίνει κάτι το αναπάντεχο.

Το πλήθος αλλά και η ποιότητα των ιδεών που επιδεικνύει είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Υπάρχουν μηχανισμοί εδώ για να βασιστούν άλλα τρία παιχνίδια και είναι φανερό πως ο σκοπός του δεν είναι τόσο να τους εξερευνήσει εις βάθος. Μάλιστα, προς απογοήτευσή μου, πολλοί από αυτούς εμφανίζονται μια φορά και μετά εξαφανίζονται. Ο σκοπός είναι να συντηρείται συνεχώς η αίσθηση του αναπάντεχου, του φρέσκου.

Η μεγάλη ανανέωση που παρατηρείται και σε επίπεδο παρουσίασης, φανερώνει το Wonder ως την αρχή μιας νέας εποχής για τα 2D Mario. Ιδιαίτερα το animation, που είναι γεμάτο λεπτομέρειες και παιχνιδιάρικη εκφραστικότητα, δίνει μια άλλη ζωντάνια στον κόσμο του. Τα φόντα από πίσω είναι πανέμορφα και μακριά από την βαρετή στατικότητα των αντίστοιχων στη σειρά New Super Mario Bros αλλά ο μεγάλος πρωταγωνιστής για ακόμα μια φορά είναι η μουσική και ο ήχος γενικότερα. Κάθε ηχητικό εφέ και κάθε μουσική επένδυση δίνουν έναν δυναμισμό στην δράση, ίσως σημαντικότερο για την αίσθηση που αφήνει στον παίκτη ακόμα και από την εικόνα.

Περισσότερα στο βίντεο review:

Συνοψίζοντας : Υπάρχει κάτι το αγνό στην απόλυτα εστιασμένη προσέγγιση των Mario στην απλότητα και την αβίαστη διασκέδαση. Το Wonder είναι ένα δημιούργημα καθαρής σχεδιαστικής δεξιοτεχνίας η οποία έχει ακονιστεί σε βάθος πολλών ετών και βρίσκεται πλέον σε έναν συνεχή διάλογο με τον εαυτό της. Παίρνει σχεδόν όλους τους κανόνες της σειράς και παίζει μαζί τους, τους ανατρέπει, τους κάμπτει, τους ανασκευάζει, μέσα σε έναν ανεξάντλητο ωκεανό μικρών ιδεών και μηχανισμών. Το πρώτο του playthrough βρίσκεται κατά τη γνώμη μου στις υψηλότερες κορυφές της σειράς και το μόνο που μένει να αποδειχτεί είναι η διαχρονικότητα του ξέφρενου gameplay του. Άμα δηλαδή η μπογιά όλων αυτών των νεωτερισμών του ξεφτίσει με τον χρόνο και την επανάληψη. Όπως και να έχει όμως, τώρα είναι η ώρα να απολαύσουμε την στιγμή!
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : Nintendo
Publisher : Nintendo
Available for : Nintendo Switch
Release date : 20-10-2023