Pokémon GO Review

Pokémon GO Review

20 Ιουλίου 2016 09:43
Το φαινόμενο που μόλις ξεκίνησε...

Ακόμα θυμάμαι νοσταλγικά την πρώτη φορά που πρωτοείδα το anime των Pokémon. Ήμουν περίπου τεσσάρων χρονών όταν ο Ash είπε στην μητέρα του ότι θέλει να γίνει ο καλύτερος εκπαιδευτής Pokémon του κόσμου. Είδε στην τηλεόραση ότι ο Professor Oak έδινε τρία Pokémon σε όσους είχαν στόχο να γίνουν εκπαιδευτές, τα πολύ γνωστά starters της Kanto Bulbasaur, Squirtle και Charmander. Ο Ash Ketchum έτρεξε στο γραφείο του Professor Oak στην πόλη Pallet, μόνο και μόνο για να δει ότι ο αντίπαλός του, ο Gary, είχε πάρει το τελευταίο Pokémon. Αλλά ο καθηγητής Oak είχε ακόμη ένα το οποίο είχε κάποιο…πρόβλημα. Ο Pikachu δεν ήθελε να μπει στην Pokéball και επίσης δεν ήταν πολύ φιλικός. Δεν θα μακρηγορήσω με την ιστορία καθώς οι περισσότεροι ξέρετε τι συμβαίνει μετά.

Από εκείνη την μέρα, όνειρό μου ήταν να γίνω εκπαιδευτής Pokémon. Ήθελα να έρθει η μέρα που θα κλείσω πίσω μου την πόρτα του σπιτιού και θα χαιρετήσω τους γονείς μου, καθώς ξεκινάω το ταξίδι μου. Μεγαλώνοντας δυστυχώς ξέχασα το πόσο ήθελα όλο αυτό να γίνει πραγματικότητα, όπως οι περισσότεροι Pokéfans. Ποτέ δεν περίμενα ότι σχεδόν 17 χρόνια μετά, το όνειρό μου θα πραγματοποιούταν.

Η Niantic, που στο παρελθόν μας χάρισε το παρόμοιο Ingress, σε συνεργασία με την Nintendo κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι που ξεκόλλησε όλους τους εκπαιδευτές απ’ την οθόνη της φορητής τους κονσόλας και τους έβγαλε στους δρόμους, δίνοντάς τους έναν στόχο: να γίνουν οι καλύτεροι! Ήταν αναμενόμενο, ότι το free application θα εκτοξευθεί στην κορυφή του App Store και του Play Store την ημέρα του launch, για τον απλούστατο λόγο που ανέφερα παραπάνω. Κάνει το όνειρο των παιδιών της γενιάς των 80’s και των 90’s πραγματικότητα.

Το Pokémon GO είναι ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας και χρησιμοποιώντας, την κάμερα, το GPS και τα data του κινητού σας τηλεφώνου, σας ζητάει να βγείτε στους δρόμους ώστε να πιάσετε τα αγαπημένα σας Pokémon. Η Niantic, έχοντας μία έτοιμη βάση δεδομένων από το Ingress, χρησιμοποιεί του χάρτες της Google, οπότε αντιλαμβάνεστε πως όλες οι περιοχές του χάρτη εντός του παιχνιδιού, εμφανίζονται στον παίκτη με ακρίβεια, όπως τις βλέπουμε στο Google Maps.

Τα 151 Pokémon που μπορείτε να βρείτε στο παιχνίδι βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές και μέρη. Επί παραδείγματος, τα Pokémon του νερού βρίσκονται ευκολότερα σε παραθαλάσσιες περιοχές, λίμνες και ποτάμια, τα Grass Pokémon σε δάση, πεδιάδες, άλση και πάρκα και ούτω καθεξής. Όπως ακριβώς και στα κανονικά παιχνίδια τα Pokémon που βρίσκετε, αλλάζουν και αναλόγως την ώρα, με τα Ghost και Dark types, να εμφανίζονται κυρίως τις βραδινές ώρες.

Που μπορούμε όμως να βρούμε Legendaries; Η απάντηση στην απορία που όλοι έχουν είναι απλή: δεν μπορούμε. Η Niantic έχει αποφασίσει να επιλέγει που θα εμφανιστούν, σε συγκεκριμένα events και σε κεντρικές περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία εμφάνιση Mew ή Μewtwo για να γνωρίζουμε ακριβώς πως θα λειτουργεί το κυνήγι των σπάνιων θρυλικών Pokémon. Το μόνο σίγουρο είναι πως στην πορεία θα προστεθούν και οι επόμενες γενιές και θα έχουμε κι άλλα legendaries να ψάξουμε. Είμαστε αρκετά τυχεροί που ζούμε στην Ελλάδα διότι μπορούμε σχετικά εύκολα να βρούμε Pokémon όλων των ειδών σε σύγκριση με άλλες χώρες που δεν έχουν πχ θάλασσα. Όμως η Nintendo δεν συνήθιζε να κάνει events στη χώρα μας και δεν νομίζω να σκοπεύει να μας επιτρέψει να πιάσουμε αρκετά legendaries.

Αφού συναντήσετε το Pokémon που θέλετε να πιάσετε, μπαίνετε στη μάχη και ξαφνικά εμφανίζεται μία Pokéball μπροστά σας. Σκοπός σας είναι να στοχεύσετε το Pokémon που έχετε απέναντί σας για να το πιάσετε. Όσο πιο κόκκινος ο κύκλος που σχηματίζεται γύρω από το Pokémon, τόσο πιο δύσκολο είναι να μείνει μέσα στην Pokéball. Ο αριθμός που αναγράφεται δίπλα στο όνομά του, αντιπροσωπεύει το πόσο δυνατό είναι το συγκεκριμένο Pokémon, κάτι που ονομάζεται CP. Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη διαδικασία σε σύγκριση με τον παλιό πατροπαράδοτο τρόπο των κανονικών παιχνιδιών. Στο GO, δε χρειάζεται ούτε να κουράζετε το Pokémon, ούτε να το κοιμίσετε για να μπει πιο εύκολα στην Pokéball. Το μόνο που χρειάζεται, σε λίγο ανώτερα levels είναι να χρησιμοποιήσετε Razz Berries για να το κάνετε να σας αγαπήσει. Και φυσικά να σημαδεύετε σωστά. Η διαδικασία μοιάζει αρκετά με αυτή των περιοχών safari των κανονικών παιχνιδιών, που οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε.

Θα υπάρξουν φυσικά και φορές που θα βγείτε απ’ το σπίτι σας και δεν θα υπάρχει κανένα Pokémon στον ορίζοντα. Τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Lure και Incense για να αυξήσετε το spawn rate των Pokémon γύρω σας. Η διαφορά τους είναι ότι το Lure το ενεργοποιείτε σε Pokéstops και ισχύει για όλους όσους είναι κοντά, ενώ το Incense είναι μόνο για προσωπική χρήση. Τα Pokéstops είναι κάποια checkpoints στα οποία μπορείτε να πηγαίνετε κάθε 5 λεπτά και να παίρνετε items, όπως Pokéballs, Potions και Eggs αν είστε τυχεροί. Μην στενοχωρηθείτε αν μαζέψετε αρκετά Pokémon από ένα είδος, γιατί μπορείτε να τα κάνετε transfer στον Professor και να σας δώσει σε αντάλλαγμα Candies τα οποία χρησιμοποιείτε για να εξελίσσετε τα Pokémon σας.

Μόλις γίνετε Level 5 θα μπορείτε να κάνετε Challenge γυμναστήρια. Την πρώτη φορά που θα πάτε θα σας ζητηθεί να επιλέξετε μια ομάδα, ανάμεσα από τις Instict, Mystic και Valor, οι οποίες είναι ταγμένες στα Zapdos, Articuno και Moltres αντίστοιχα. Όσο και αν μου αρέσει η Team Valor και να ισχυρίζομαι ότι είναι η καλύτερη ομάδα, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία διαφορά όποια ομάδα και αν επιλέξετε. Οι ομάδες χρησιμεύουν για να μπορείτε να κάνετε Challenge gym leaders αντίπαλης ομάδας, ή να κάνετε train στο γυμναστήριο της δικής σας. Δηλαδή αποκλειστικά για territory control. Γιατί να θέλετε να είστε gym leaders; Γιατί παίρνετε gold και διάφορες άλλες αμοιβές, αναλόγως το πόσο θα κρατήσετε την θέση σας ως gym leader. Οι μάχες δεν έχουν δυστυχώς καμία σχέση με τα κανονικά παιχνίδια, εφόσον το μόνο που κάνετε είναι tap στην οθόνη σας για να εξαπολύσετε επιθέσεις, ή να αποφύγετε αυτές του αντιπάλου.

Το Pokémon GO είναι στην πραγματικότητα μια απλοποιημένη εκδοχή των παιχνιδιών Pokémon, που το έκανε γνωστό και προσιτό σε όλους. Οι παλαιότεροι οπαδοί της σειράς χάρηκαν και οι καινούριοι ελπίζω ότι ίσως μπουν στον κόπο να παίξουν και ένα από τα κανονικά παιχνίδια, ή έστω να δουν το πρώτο επεισόδιο του anime που βρίσκεται παραπάνω, για να νιώσουν έστω και λίγο όπως νιώθουμε εμείς τώρα. Φυσικά ο στόχος των δύο εταιριών επιτεύχθηκε καθώς μόνο στο iOS το Pokémon GO αποφέρει 1.6 εκ. δολάρια την ημέρα από τα micro transactions. Και σα να μην έφτανε αυτό, αλυσίδες καταστημάτων πληρώνουν για να δημιουργηθεί Pokéstop με μόνιμο lure στο κατάστημά τους, ή γυμναστήριο.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω πως η εφαρμογή δεν είναι τέλεια. Πολλές φορές τερματίζει απροειδοποίητα, ενώ από την πρώτη μέρα υπάρχουν bugs και glitches. Προβλήματα, αντιμετωπίζουν και οι servers του παιχνιδιού. Ελπίζω όλα αυτά, στο μέλλον να ξεπεραστούν με επερχόμενα updates.

Συνοψίζοντας : Φυσικά δε μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί με όλο αυτό το hype. Σίγουρα θα διαβάσουμε για ακραία περιστατικά, γιατί δυστυχώς μερικοί παίκτες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από το παιχνίδι. Εύχομαι και ελπίζω να μην συμβούν πολλές ακρότητες. Το μόνο που πιστεύω και θεωρώ πως το έχετε σκεφτεί και εσείς είναι ότι αν η Niantic και η Nintendo δε φροντίσουν στο μέλλον το παιχνίδι, αυτό το παγκόσμιο hype θα σβήσει απότομα. Φυσικά αυτή είναι μόνο η αρχή της ιστορίας των Augmented Reality παιχνιδιών καθώς στο μέλλον σίγουρα θα δούμε αρκετές εταιρίες να προσπαθούν κάτι παρόμοιο.
Box Art
Tested on : iOS
Developer : Niantic
Publisher : Niantic
Available for : iOS, Android
Release date : 2016-07-13