Cyberpunk: Edgerunners Review - Ένα καλοστημένο δράμα στους δρόμους της Night City!

Μία ακόμα αξιόλογη προσθήκη στα anime του Netflix
19 Σεπτεμβρίου 2022 10:38
Cyberpunk: Edgerunners Review - Ένα καλοστημένο δράμα στους δρόμους της Night City!

Μαζί με το Castlevania, το Arcane και, πιο πρόσφατα, το Cyberpunk: Edgerunners, το Netflix έχει αρχίσει να δημιουργεί στην πλατφόρμα του μία αξιόλογη ειδική κατηγορία anime σειρών/ταινιών βασισμένα σε video games. Είναι αλήθεια ότι έχουμε δει αρκετές αποτυχημένες απόπειρες μεταφοράς βιντεοπαιχνιδιών τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη οθόνη. Ίσως, τελικά, το μέσο που προσφέρει τα ιδανικότερα εργαλεία στους δημιουργούς για να προσεγγίσουν αυτού του είδους την προσαρμογή, να είναι το anime. Ειδικότερα, όταν βλέπεις ακόμα και πιο ανάλαφρες animated παραγωγές τύπου The Cuphead Show, το οποίο και αυτό προέρχεται από τον κόσμο των παιχνιδιών, να θριαμβεύουν μέσα από την ευρηματικότητα τους τόσο στον τεχνικό όσο και στον αφηγηματικό τομέα.

Πριν συνεχίσουμε, καλό θα ήταν να αναφέρουμε λίγα λόγια από την επίσημη περιγραφή της σειράς. Το Cyberpunk: Edgerunners, πρόκειται για ένα anime spin-off του παιχνιδιού της CD Projekt από το γνωστό και ταλαντούχο στούντιο Trigger, το οποίο αφηγείται μια αυτόνομη ιστορία 10 επεισοδίων για ένα street kid που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια πόλη του μέλλοντος που όλοι έχουν εμμονή με την τεχνολογία και τις τροποποιήσεις του σώματός τους. Έχοντας τα πάντα να χάσει, επιλέγει να μείνει ζωντανός με το να γίνει edgerunner — δηλαδή παράνομος μισθοφόρος γνωστός και ως cyberpunk.

Επιπρόσθετα, για όσους δεν ενδιαφέρονται για τα original ιαπωνικά voice-overs, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το σόου της πολωνικής εταιρίας υπάρχει και με dubbing στα Αγγλικά από καστ σπουδαίων ηθοποιών, όπως ο Giancarlo Esposito. Μεγάλο μέρος από τον καλλιτεχνικό έλεγχο έχει πέσει στα χέρια και το στο μυαλό του Hiroyuki Imaishi, γνωστός για τη συμμετοχή του στα Gurren Lagann, Neon Genesis Evangelion και Promare, τη συγγραφή του σεναρίου ανέλαβαν οι Masahiko Otsuka και Yoshiki Usa, ενώ για την μουσική επένδυση υπεύθυνος είναι ο ιδιαίτερος Akira Yamaoka, συνθέτης των Silent Hill.

Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Cyberpunk: Edgerunners μία τίμια anime σειρά; Αρχικά, ο βασικός ήρωάς του, αλλά και οι αρχετυπικές φιγούρες των υπολοίπων χαρακτήρων που τον συνοδεύουν στην ιστορία. Όλοι τους βρίσκονται εκεί έχοντας το δικό τους προορισμό στα γεγονότα, όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που λειτουργούν ως βοηθήματα που συμβάλουν στην ανέλιξη του πρωταγωνιστή της σειράς: Τον David Martinez. Ο David είναι ένας από τους κορυφαίους μαθητές της Ακαδημίας Arasaka. Ο ίδιος βέβαια αισθάνεται ότι δεν ανήκει εκεί λόγω του ότι προέρχεται από φτωχή οικογένεια, με αποτέλεσμα να δέχεται συνεχώς bullying από τους πλούσιους συμμαθητές του.

Μετά από τα πρώτα εισαγωγικά λεπτά στο σύμπαν του Cyberpunk αλλά και στις συνθήκες της ζωής του, η πλοκή αρχίζει και αποκτάει μορφή ύστερα από ένα τραγικό γεγονός που τον οδηγεί τελικά να εγκαταλείψει την εκπαίδευσή του, και στην συνέχεια να επιλέξει (όπως αναφέρει και η επίσημη σύνοψη) να γίνει ένας edgerunner. Στο ταξίδι αυτό βέβαια, οι συγγραφείς, σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό σχεδιασμό του βασικού ήρωα, αλλά και την καλή δουλειά που έχει γίνει από τον Ιάπωνα ηθοποιό, Kenn, καταφέρνουν να σε μεταφέρουν στη πιο σκοτεινή και πιο χαμηλή κατάσταση στην οποία μπορεί να υπάρξει ένας άνθρωπος. Τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, βλέπουμε έναν φθαρμένο από τις καταστάσεις χαρακτήρα, ο οποίος προσπαθεί συνεχώς να οδηγεί τον εαυτό του στα άκρα.

Όσον αφορά τώρα το animation, στιλιστικά, η ποιότητά του κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Οι εκφράσεις των χαρακτήρων επικοινωνούν τόσο καθαρά τον εσωτερικό συναισθηματικό τους κόσμο, ενώ υπάρχουν πλάνα που αποδεικνύουν μέσα από την ομορφιά τους, την μελέτη και την αφοσίωση που έχει “πέσει” πίσω από αυτά. Σκηνοθετικά, έχει στηθεί μία πολύβουη, φασαριόζικη πόλη, γεμάτη ζωντανά και δυναμικά χρώματα, η οποία ταυτόχρονα, μέσα από την ματιά ορισμένων χαρακτήρων, εκπέμπει μία ερημιά και μία γενικότερη, περίεργη και ψυχρή ατμόσφαιρα.

Κλείνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Cyberpunk: Edgerunners δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους gamers που έχουν παίξει το παιχνίδι. Είναι μία σειρά η οποία καλωσορίζει στο σύμπαν της και ανθρώπους που δεν έχουν την παραμικρή επαφή με τα δρώμενα του Cyberpunk 2077. Παρ' όλα αυτά, μόνο ο χρόνος θα μπορέσει να αποδείξει αν καταφέρουν τελικά με την συγκεκριμένη κίνηση να κερδίσουν και τις δυο αυτές κατηγορίες ανθρώπων, συνεχίζοντας έτσι την επέκταση του και σε υπόλοιπες σεζόν.