Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 27/02

Οι ταινίες της εβδομάδας
27 Φεβρουαρίου 2020 17:34
Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 27/02

Emma. / Έμμα.

Το αισθηματικό  δράμα εποχής Emma μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του αγαπημένου μυθιστορήματος της Jane Austen, εκδοθέν το 1815, με την Anya Taylor-Joy (Peaky Blinders, Split, The Witch) να πρωταγωνιστεί εν προκειμένω.

Με την δουλειά της αυτήν, η Autumn de Wilde παίρνει το βάπτισμα του πυρός ως δημιουργός, με την βραβευμένη με Man Booker Prize, Eleanor Catton να έχει επεξεργαστεί το σενάριο.

Σημείο αναφοράς της ταινίας είναι η ‘Emma Woodhouse’ (Taylor-Joy), μία πρόσχαρη και όμορφη δεσποινίδα από πλούσια οικογένεια που αγαπάει να συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων πάνω της. Όμως, παρά το ότι συχνά προβαίνει αυθόρμητα σε ανιδιοτελείς ενέργειες, πολλές από αυτές δεν βοηθούν ιδιαίτερα όσους θέλει να διευκολύνει, αφού άθελά της υπεισέρχεται στα προσωπικά τους κυρίως με ως «προξενήτρα» ώστε να καλλιεργήσει το έδαφος για την γνωριμία μεταξύ άλλων ατόμων. Συνεπώς, ξεκινά ένα ταξίδι ενηλικίωσης που θα την κάνει να διαπιστώσει πράγματα για τον εαυτό της και παρά τις όποιες δυσκολίες να νιώσει πώς είναι στην πραγματικότητα το να είσαι ερωτευμένος.

Εμφανίζονται επιπρόσθετα οι: Johnny Flynn, Bill Nighy, Mia Goth, Miranda Hart, Josh O’Connor, Callum Turner, Rupert Graves, Gemma Whelan, Amber Anderson, Tanya Reynolds, και ο Connor Swindells.

 

Just Mercy | Αγώνας Για Δικαιοσύνη

Στο βιογραφικό-δικαστικό δράμα εποχής Just Mercy του σκηνοθέτη Destin Daniel Cretton (Short Term 12, The Glass Castle) ο οποίος επιμελήθηκε και το σενάριο μαζί με τον Andrew Lanham, την τιμητική του έχει ο κοινωνικός ακτιβιστής, ανθρωπιστής Bryan Stevenson τον οποίο υποδύεται ο Michael B. Jordan (Black Panther, Creed II).

Σε κεντρικούς ρόλους βλέπουμε επιπλέον, την νικήτρια Χρυσού Αγαλματιδίου, Brie Larson (Room) και τον νικητή Χρυσής Σφαίρας, Jamie Foxx (Ray, Django Unchained, Baby Driver) και τον O’ Shea Jackson Jr. (Straight Outta Compton).

Η όλη πλοκή εμπνέεται από το αντίστοιχο βιβλίο και την ζωή του Bryan Stevenson, συγγραφέα, κοινωνικού ακτιβιστή και δικηγόρου στον οποίο έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία για την αξιόλογη προσφορά του και δραστηριοποίησή του στο πεδίο των νομικών μεταρρυθμίσεων για θέματα νεανικής παραβατικότητας και επανένταξης αλλά και για ζητήματα υποστήριξης ευαίσθητων μειονοτήτων και ομάδων.

Έτσι, το εν λόγω φιλμ εστιάζει στο σύνολο του έργου του Stevenson (Jordan), του διεθνώς αναγνωρισμένου συνηγόρου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς μας αφηγείται πόσο καθοριστική υπήρξε για εκείνον μία συγκεκριμένη υπόθεση που ανέλαβε, αυτήν του Walter McMillian (Foxx) που ήταν αντιμέτωπος με την θανατική ποινή. Ο άνδρας αυτός κατηγορούνταν για την δολοφονία μίας 18χρονης κοπέλας, παρά το ότι η πλειονότητα των αποδείξεων έγειρε υπέρ της αθωότητάς του και παρά το ότι η μόνη μαρτυρία που υπήρχε εναντίον του ήταν αυτήν ενός κακοποιού που είχε την πρόθεση να πει ψέματα για να τον ενοχοποιήσει.

Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός και μία σπάνια ιστορία δικαίωσης στην καριέρα του παραπάνω προσώπου, κάτι που έφερε και πάλι στο φως το ζήτημα της ορθής ερμηνείας του Νόμου. Ανάμεσα σε άλλα, αναδείχθηκε και η αναγκαιότητα για αλλαγές σε ένα δικαστικό σύστημα που πολλές φορές στεκόταν αδικαιολόγητα αυστηρό και αμείλικτο απέναντι σε άτομα φτωχά, ενώ έδειχνε να τείνει περισσότερο προς την καταστολή του εγκλήματος παρά στον έλεγχο και τον σωστό σωφρονισμό του κατηγορουμένου.

Το cast συμπληρώνουν οι: Rob Morgan, Tim Blake Nelson, και ο Rafe Spall.

 

Brahms: The Boy II

Στο horror θρίλερ Brahms: The Boy II του William Brent Bell ο οποίος είχε ενορχηστρώσει και την δράσης της αρχικής αντίστοιχης κινηματογραφικής μυθοπλασίας του 2016, ο Stacey Menear επιστρατεύεται εδώ ως σεναριογράφος, ενώ βλέπουμε η Katie Holmes ηγείται του επιτελείου των ηθοποιών.

Το έργο αφορά μία οικογένεια η οποία ξεκινά να κατοικεί στο αρχοντικό Heelshire, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για την ανατριχιαστική προϊστορία που έχει η έπαυλη αυτή. Ο μικρότερος γιος του ζευγαριού ανακαλύπτει μία πορσελάνινη κούκλα-αγόρι, τον ‘Brahms’ και από τότε κυκλοφορεί μαζί του συνέχεια ενώ λέει ότι κουβεντιάζει με εκείνον. Εντούτοις, κάτι ανεξήγητα απόκοσμο αρθρώνει λόγο μέσα από αυτό το παιχνίδι και σύντομα θα φανερωθεί μπροστά στα έντρομα μάτια των καινούργιων ενοίκων.

Συμμετέχουν συν τοις άλλοις οι: Ralph Ineson, Owain Yeoman, Fabio William, Anjali Jay, Natalie Moon και ο Christopher Convery.

 

La Gomera | Οι Σφυριχτές

Στο αστυνομικό δράμα La Gomera του Corneliu Porumboiu, ο ‘Cristi’ (Vlad Ivanov), ένας ντεντέκτιβ που δεν συμβαδίζει πάντα με το γράμμα του Νόμου, ταξιδεύει μέχρι τα Κανάρια Νησιά ώστε να μεθοδεύσει τα πράγματα για την απόδραση ενός μεγάλου αφεντικού του υποκόσμου από τη φυλακή. Σε αυτή τη διαδρομή θα έχει συντροφιά του την γοητευτική ‘Gilda’ (Catrinel Marlon). Οι δυο τους θα πρέπει να μάθουν τον μυστικό κώδικα επικοινωνίας των Σφυριχτρών, αλλά και να ελίσσονται μέσα σε ένα σκοτεινό παιχνίδι ίντριγκας και διαφθοράς.

 

Nuestras Madres | Οι Μητέρες μας

Στο σύγχρονο κοινωνικό δράμα Nuestras Madres του Cesar Diaz ανατρέχουμε στο πιο πρόσφατο παρελθόν της Γουατεμάλας, εν έτει 2018. Όλος ο κόσμος βλέπει την δίκη των αξιωματικών που έδωσαν το έναυσμα για τον εμφύλιο σπαραγμό όπου βυθίστηκε η χώρα. Οι μαρτυρίες των θυμάτων διαδέχονται η μία την άλλη. Ο ‘Ernesto’ (Armando Espitia), ένας νεοπροσληφθείς ανθρωπολόγος στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο, ασκεί τα καθήκοντά του στο τμήμα ταυτοποίησης αγνοουμένων και παράλληλα ψάχνει τον εξαφανισμένο πατέρα του. Κάποτε, καθώς σημειώνει όσα του εκμυστηρεύεται μια γηραιά κυρία, την προσοχή του τραβάει κάτι που ενδεχομένως να τον εξυπηρετήσει στην αναζήτησή του.

 

Madre | Εξαφανισμένος

Στο δράμα Madre του Rodrigo Sorogoyen ο ίδιος και η Isabel Peña υφαίνουν έναν μοντέρνο μύθο όπου συνδυάζονται το στοιχείο της απώλειας, της οδύνης, της κάθαρσης, της τρυφερότητας, και μίας απαγορευμένης έλξης.

Έχει παρέλθει μία δεκαετία αφότου η ‘Elena’ (Marta Nieto) έχασε τα ίχνη του τότε 6χρονου γιου της. Η τελευταία φορά που άκουσε την φωνή του ήταν όταν το παιδί περιπλανιόταν μόνο του σε μία ερημική παραθαλάσσια περιοχή της Γαλλίας όπου τρομοκρατημένος αναζητούσε τον μπαμπά του εκεί τριγύρω.

Τώρα πια η ‘Elena’ έχει μετακομίσει σε εκείνο το μέρος και απασχολείται ως σερβιτόρα σε ένα εστιατόριο κοντά στην ακτή. Ζει με το δυσαναπλήρωτο κενό που της έχει αφήσει η απουσία του μικρού της, ώσπου συναντάει έναν Γάλλο έφηβο (Jules Porier) ο οποίος μοιάζει σαν να μαλακώνει τον πόνο της και να της θυμίζει το άτομο που της λείπει. Μέχρι που η κατάσταση αρχίζει να περιπλέκεται…

 

Captain Sabertooth and the Treasure of Lama Rama | Ο Πίνκι και οι Πειρατές

Η οικογενειακή περιπέτεια Captain Sabertooth and the Treasure of Lama Rama των John Andreas Andersen και Lisa Marie Gamlem, μας καλεί να ξανοιχτούμε στις θάλασσες με συνεπιβάτες μας τους ηθοποιούς Tuva Novotny, Vinjar Pettersen, Kyrre Haugen Sydness, Jon Øigarden, και τον Anders Baasmo Christiansen.

Στην υπόθεση κυριαρχεί σε ένα ορφανό αγόρι, τον ‘Pinky’ (Pettersen) το οποίο σαλπάρει μαζί με τον θρυλικό καπετάνιο ‘Μαυροδόντη’ (Sydness), έναν πειρατή που χρόνια τώρα διασχίζει πέλαγα και ωκεανούς με το πειρατικό του καράβι. Το παιδί με συντροφιά του τον ατρόμητο αυτόν κουρσάρο θα πραγματοποιήσει ένα απίστευτο και γεμάτο κινδύνους ταξίδι με τελικό προορισμό το βασίλειο της Lama Rama για να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό του ‘Βασιλιά Rufus’ (Christiansen) και να μάθουν τί απέγινε ο πατέρας του μικρού.

Σε ποιά προβολή σκέφτεστε να επενδύσετε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας;