Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 30/01

Οι ταινίες της εβδομάδας
30 Ιανουαρίου 2020 11:24
Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 30/01

The Lighthouse | Ο Φάρος

Το ασπρόμαυρο ατμοσφαιρικό θρίλερ ψυχολογικού τρόμου The Lighthouse του ταλαντούχου σκηνοθέτη του The Witch, Robert Eggers, το οποίο εισέπραξε διθυραμβικά σχόλια και στο 72ο  Φεστιβάλ των Καννών, τεστάρει τις ψυχικές μας αντοχές με έναν κλειστοφοβικό εφιάλτη που γίνεται βίωμα για δύο φαροφύλακες. Από την μία έχουμε τον παλιό και αψύ θαλασσόλυκο ‘Thomas Wake’ (Willem Dafoe) και από την άλλη, τον υπό τις διαταγές του εκπαιδευόμενο και κάπως πιο ήπιων τόνων, υπομονετικό ‘Ephraim Winslow’ (Robert Pattinson), με τον χρόνο της αφήγησης να τοποθετείται τέλη του 1890 σε ένα απομακρυσμένο νησί της Νέας Αγγλίας.

Οι δύο αυτοί σκυθρωποί και φειδωλοί στα λόγια άνδρες έχουν αναλάβει τη συντήρηση και τη φύλαξη του φάρου που βρίσκεται εκεί. Η επικοινωνία τους παρουσιάζει πολλά σκαμπανεβάσματα. Παρόλαυτα, με προσωρινό τους καταφύγιο το ποτό και την περίπλοκα εξελισσόμενη συναναστροφή τους, πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με την μονότονη, μοναχική τους ασχολία, να αναμετρηθούν με τον παραλογισμό, τα πιο πρωτόγονά τους ένστικτα και τα πιο σκοτεινά τους οράματα. Το φως που φεγγοβολά από τον πύργο του φάρου σαρώνει περιμετρικά το μέρος και εντείνει την ακαθόριστη ζάλη που τους τυλίγει θολώνοντας την κρίση τους και ξυπνώντας την πιο βαθιά απωθημένη αγριότητα ενδόμυχά τους. Κάτι αδιόρατα δυσοίωνο και κακό δοκιμάζει την λογική τους πάνω σε εκείνους τους βράχους και μέρα με την μέρα ισχυροποιείται ολοένα και πιο πολύ.

 

The Gentlemen

To αστυνομικό θρίλερ-μαύρη κωμωδία The Gentlemen του Guy Ritchie (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch) αφορμάται από μία σύλληψη των Ivan Atkinson και Marn Davies, ενώ ο Matthew McConaughey (Interstellar, True Detective, Dallas Buyers Club) ηγείται του cast εδώ.

Συμμετέχουν επιπλέον οι: Charlie Hunnam (Sons of Anarchy), Henry Golding (Crazy Rich Asians) , Michelle Dockery (Downton Abbey), Colin Farrell (Widows, The Lobster, The Killing of a Sacred Deer), Jeremy Strong, Eddie Marsan, και ο Hugh Grant.

Ο Ritchie μας παραδίδει άλλη μία ταινία-ωδή στο βρετανικό γκανγκστερικό σινεμά, φέροντας vibes από το Δύο καπνισμένες κάννες (1998) και το Snatch (2000), με επίκεντρο ένα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στο «παλιό ευρωπαϊκό παράνομο χρήμα» και την σημερινή αγοράς της μαριχουάνας. Στην όλη ιστορία, κυριαρχεί η περσόνα ενός Άγγλου μεγαλέμπορου ναρκωτικών, του ‘Mickey Pearson’ (McConaughey) που θέλει να πουλήσει πολύ ακριβά την επιτυχημένη επιχείρησή του στο Λονδίνο με πιθανό αγοραστή κάποιον από μία οικογένεια δισεκατομμυριούχων από την Οκλαχόμα. Εντούτοις, στις δοσοληψίες του ήρωα θα ανακατευτούν τόσο οι φίλοι όσο και οι ανταγωνιστές του, με τους τελευταίους να κάνουν ένα πάρτι από ίντριγκες, απάτες, εκβιασμούς και δωροδοκίες για να του πάρουν μέσα από τα χέρια την κότα με τα χρυσά αυγά!

 

The Extraordinary Journey of the Fakir | Το Απίθανο Ταξίδι Ενός Φακίρη

Ο Ken Scott ενορχηστρώνει την δράση της ρομαντικής κωμωδίας The Extraordinary Journey of the Fakir αντλώντας υλικό από το αντίστοιχο μυθιστόρημα “The Extraordinary Journey of the Fakir Who Got Trapped in an Ikea Wardrobe” του Romain Puertolas, με τον Dhanush να παίζει κεντρικό ρόλο εδώ.

Η υπόθεση εστιάζει στον ‘Ajatashatru Lavash Patel’ (Dhanush) έναν νεαρό άνδρα που κατοικεί σε φτωχική μία γειτονιά της Βομβάης επιβιώνοντας μέσα από  μικροαπάτες που κάνει ως ταχυδακτυλουργός και διασκεδαστής του δρόμου. Κανείς δεν τον πιάνει στα φακιρικά και «μαγικά» του κόλπα! Όνειρό του ανέκαθεν ήταν να ταξιδέψει στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Πόλη του Φωτός από τη μία για να γνωρίσει τον πατέρα του και από την άλλη για να αποκτήσει ένα κρεβάτι με καρφιά από το ΙΚΕΑ. Κάπως έτσι ξεκινάει λοιπόν, μία συναρπαστική και αξέχαστη διαδρομή με ταξί, αερόστατα και φορτηγό, κάτι που μοιάζει να μην έχει τελειωμό! Μέχρι και από τη Λιβύη θα κάνει ένα πέρασμα, με την περιπέτειά του να φέρνει στο δρόμο του νέους φίλους αλλά και τον έρωτα!

Εμφανίζονται επιπρόσθετα οι: Erin Moriarty (The Boys, True Detective), Barkhad Abdi (Captain Phillips), Bérénice Bejo, Gérard Jugnot, Ben Miller, Abel Jafri και η Sarah-Jeanne Labrosse.

 

Cosmic Candy

Η Ρηνιώ Δραγασάκη μας παραδίδει το πρώτο μεγάλου μήκους φιλμ της, το Cosmic Candy, έχοντας αποσπάσει για αυτήν της την δουλειά στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού αλλά και το Βραβείο της κατηγορίας Women in Film & Television, με πρωταγωνίστρια την Μαρία Κίτσου (Άγριες Μέλισσες).

Το έργο αφορά την Άννα, μία μοναχική ταμία σούπερ μάρκετ η οποία έχει την συνήθεια να απολαμβάνει το ‘Cosmic Candy’, ένα είδους καραμέλας η γεύση της οποίας απελευθερώνεται μέσα από πολλές μικρές «εκρήξεις» στο στόμα. Η γυναίκα αυτή κάποτε θα βρεθεί από εκεί που δεν το περιμένει να αναλαμβάνει την φροντίδα ενός δεκάχρονου κοριτσιού από το διπλανό σπίτι αφού τα ίχνη του πατέρα της χάνονται μυστηριωδώς. Ωστόσο, η απρόσμενη αυτή εξέλιξη συνοδεύεται και από μερικές άλλες, όπως την έλξη που αναπτύσσεται σιγά σιγά ανάμεσα στην Άννα και έναν συνάδελφό της αλλά και το ενδεχόμενο να την απολύσουν.

Συμμετέχουν ακόμη οι: Μάγια Πιπερά, Κίμωνας Κουρής, Δημήτρης Λάλος, Δημήτρης Δρόσος, Φώτης Θωμαϊδης, Εύη Δοβέλου, Elena Mirtchofska, και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος.

 

Sheep And Wolves 2 | Πρόβατα Εναντίον Λύκων 2

Ο Vladimir Nikolaev σκηνοθετεί την animated μυθοπλασία Sheep And Wolves 2 επιμελούμενος και τα κείμενα μαζί με τον Robert Lence, με τους Graham Halstead, Major Attaway, Jason Griffith, Oliver Wyman, Billy Bob Thompson και την Vanessa Gardner να δανείζουν εν προκειμένω τις φωνές τους.

H πλοκή εστιάζει σε ένα χωριό όπου πρόβατα και λύκοι όλως παραδόξως έχουν μία αρμονική και ήρεμη συμβίωση μέχρι την ημέρα που το μέρος αυτό επισκέπτονται αναπάντεχα μία αρκτική αλεπού και μία μικρή προβατίνα. Ποιός να το προσδοκούσε ότι με την έλευσή τους είναι προ των πυλών και μία φονική απειλή; Ο ‘Grey’ ο επικεφαλής της κοινότητας καλεί όλους τους κατοίκους της να παραμείνουν μονιασμένοι για να διαχειριστούν αυτό που έρχεται. Μόνο με ενότητα και ομαδικό πνεύμα μπορούν να τα καταφέρουν!

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι ηθοποιοί: Πάνος Αποστολόπουλος, Ντίνος Σούτης, Νίκος Παπαδόπουλος, Ιφιγένεια Σταϊκου, Γιάννης Υφαντής, Κώστας Κουνέλλας, Νεφέλη Κυριακίδη, Ηδύλη Κυριακίδη.

Εσάς, ποιά ταινία σας έκανε το κλικ για σινεμά;