Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 18/04

Οι ταινίες της εβδομάδας!
18 Απριλίου 2019 14:34
Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 18/04

The Curse of La Llorona | The Curse Of La Llorona | Η Κατάρα της Γιορόνα

Το θρίλερ μεταφυσικού τρόμου The Curse of La Llorona του Michael Chaves (Chase Champion) σε παραγωγή του James Wan (Aquaman, The Conjuring movies) εμπνέεται από τον ομώνυμο ανατριχιαστικό θρύλο της μεξικανικής λαογραφίας.

Ο βασικός άξονας της ιστορίας περιστρέφεται γύρω από την ‘Anna Garcia’ (Linda Cardellini), μία κοινωνική λειτουργό η οποία εν έτει 1973 στο Los Angeles αρχίζει να προβληματίζεται ολοένα και περισσότερο από μία υπόθεση πάνω στην οποία εργάζεται και απροσδόκητα θα βρεθεί στο στόχαστρο ενός αδιόρατου δαιμονικού εχθρού. Η ηρωίδα καταλαβαίνει ότι μία σκοτεινή δύναμη κυνηγάει χρόνια τώρα την οικογένειά της. Η γυναίκα ανήσυχη ζητάει από μία πνευματίστρια να την βοηθήσει όταν το σατανικό πνεύμα, η “La Llorona”, θα αποπειραθεί να γίνει ένα μαζί της και δεν θα πάψει να την καταδιώκει απειλώντας ακόμη και τα παιδιά της.

Τα κείμενα εδώ επιμελήθηκαν από κοινού οι Mikki Daughtry και Tobias Iaconis.  Το cast συναπαρτίζουν και οι: Jaynee-Lynne Kinchen, Roman Christou, Patricia Velasquez (The Mummy), Sean Patrick Thomas (Barbershop: Back in Business) και ο Raymond Cruz (Better Call Saul).

 

High Life | Μαύρη Τρύπα

Στο δράμα επιστημονικής φαντασίας High Life της Claire Denis σε κεντρικούς ρόλους βλέπουμε τον Robert Pattinson (Twilight, Good Time), την Mia Goth (Suspiria) και την βραβευμένη από την Ακαδημία, Juliette Binoche (The English Patient, Certified Copy).

Η όλη πλοκή εστιάζει σε μία διαστημική αποστολή μίας επιστημονικής ομάδας που διεξάγουν έρευνα σε ένα γκρουπ από κατάδικους οδεύοντας παράλληλα προς μία μαύρη τρύπα. Στους φυλακισμένους έχουν υποσχεθεί ότι θα είναι και πάλι ελεύθεροι εφόσον ολοκληρωθεί το εγχείρημα, όμως οι ειδικοί δεν έχουν σκοπό να τηρήσουν τον λόγο τους. Αντιθέτως, χωρίς κανένα δισταγμό χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα, υποβάλλοντάς τους τρόφιμους σε εγκληματικούς πειραματισμούς με πρόφαση μία μελέτη συναφή με την διαιώνιση του ανθρώπινου είδους. Κάποια στιγμή όμως οι μόνοι επιβάτες του σκάφους καταλήγουν να είναι ένα μωρό και ο πατέρας του (Pattinson), με την τύχη των υπολοίπων να αγνοείται πια.

Το σενάριο συνυπογράφουν οι Denis, Jean-Pol Fargeau, και ο Geoff Cox. Συν τοις άλλοις, το επιτελείο των ηθοποιών συμπληρώνουν οι: André Benjamin, Lars Eidinger, Agata Buzek, Ewan Mitchell, Jessie Ross, Claire Tran, και η Gloria Obianyo.

 

An Elephant Sitting Still | Ένας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος 

Με το Ένας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος (πρωτ. τιτ. “Da Xiang Xi Di Er Zuo”) ο πρόωρα χαμένος σκηνοθέτης Hu Bo απαθανάτισε ωμά μέσα από την δική του μανιέρα τα υπαρξιακά αδιέξοδα και τις τεταμένες στιγμές διάφορων καθημερινών φιγούρων του σημερινού αστικού περιβάλλοντος της Κίνας. Αξιοποιώντας μία σκούρα παλέτα χρωμάτων μας μεταφέρει μέσα στην γκριζάδα και την μελαγχολική ατμόσφαιρα μίας ημέρας πολύ έντονης και συναισθηματικά φορτισμένης από την αυγή μέχρι την δύση της. Οι μορφές που κυριαρχούν εδώ, πράττουν ορμώμενες από θυμό ή μία δυσάρεστη γι’ αυτούς εξέλιξη. Περιφέρονται μέσα στο απρόσωπο και μουντό τοπίο της πόλης, ψάχνοντας την ταυτότητα τους και επιζητώντας μάταια το νόημα στην προσδοκία μίας αλλαγής που θα τους βγάλει από τα τετριμμένα, παρά το ότι οι ίδιοι εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο από επαναλαμβανόμενα λάθη και προσωπικές ψευδαισθήσεις. Καθένας τους αργά ή γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να θυσιάσει αν θέλει να εξακολουθήσει να ελπίζει σε κάτι άλλο, διαφορετικό από το αβέβαιο και άχαρο παρόν του. Αν και αρχικά φαίνεται σαν να μην τους συνδέει τίποτα μεταξύ τους, εντούτοις καθώς προχωράει η όλη πλοκή κάθε κομμάτι βρίσκει την θέση του και ο δέκτης εντοπίζει που ταιριάζει ακριβώς η κάθε ψηφίδα.

Παίζουν οι: Peng Yuchang, Zhang Yu, Wang Yuwen, Liu Congxi, Xiang Rongdong και η Jing Guo.

 

Transit 

Το σύγχρονο κοινωνικό δράμα Transit του Christian Petzold (Jerichow, Barbara, Phoenix), το οποίο έκανε ένα πέρασμα από το περσινό Φεστιβάλ του Βερολίνου και του Τορόντο εισπράττοντας διθυραμβικές κριτικές, μας διηγείται το βίωμα μίας σύγχρονης εξαναγκασμένης φυγής και περιπλάνησης.

Αν και το έργο δανείζεται υλικό από το ομώνυμο βιβλίο της Anna Segher το οποίο εκδόθηκε το 1944 δηλαδή μέσα στο κλίμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εντούτοις ο Petzold δίνει πνοή ζωής στον μύθο μέσα από μία μοντέρνα και σύνθετη αφήγηση πιο επίκαιρη από ποτέ, ενσωματώνοντας στον πυρήνα της και μία σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, το προσφυγικό βίωμα.

Το project αφορά έναν άνδρα εν ονόματι ‘Georg’ (Franz Rogowski), ο οποίος για έναν περίεργο λόγο ξεμένει στην Μασσαλία, όπου συναντάει και άλλους ανθρώπους που θέλουν να αφήσουν πίσω τους εκείνο το μέρος και να φύγουν από την Ευρώπη στην οποία προελαύνουν και πάλι οι Ναζί. Αυτό που χρειάζονται είναι το διαβατήριο που θα τους εξασφαλίσει ένα ασφαλές πέρασμα. Ο άνδρας λοιπόν, θα πάρει την ταυτότητα ενός νεκρού συγγραφέα, του ‘Weidel’ που διέπραξε αυτοκτονία και άφησε πίσω ταξιδιωτικά έγγραφα ταυτοποίησης όπως την βίζα του.

Το πλοίο του ‘Georg’ αναχωρεί σε τρεις εβδομάδες αλλά ποιός ξέρει τί μπορεί να συμβεί στο μεσοδιάστημα σε έναν τόπο που γίνεται συνεχώς και πιο αφιλόξενος για όσους δεν μπορούν να αποδείξουν ότι αποχωρούν ή έρχονται νόμιμα; Στο μεταξύ ο ήρωας γνωρίζει την 'Marie' (Paula Beer) μια νεαρή γυναίκα η οποία είναι και η σύζυγος του ανθρώπου που εκείνος παριστάνει ότι είναι.

Εμφανίζονται επιπλέον οι: Godehard Giese, Lilien Batman, Maryam Zaree, Barbara Auer, και ο Matthias Brandt.

 

The Divine Order | Γυναίκες με τα Όλα τους

Το κοινωνικό δράμα-κωμωδία εποχής The Divine Order (πρωτ.τιτ. “Die göttliche Ordnung”) της Petra Volpe και με πρωταγωνίστρια την Marie Leuenberger, ήταν η επίσημη πρόταση της Σουηδίας για την 90η διοργάνωση των Βραβείων της Ακαδημίας.

Η ταινία τοποθετείται χρονικά στην δεκαετία του 1970, και συγκεκριμένα στο 1971 με κυρίαρχη μορφή την ‘Nora Ruckstuhl’ (Leuenberger), μία νοικοκυρά και μητέρα δύο αγοριών η οποία μένει με τον σύζυγο της και τα παιδιά τους σε μία επαρχιακή πόλη της Ελβετίας. Η ίδια είναι χαμηλών τόνων, υπομονετική και συγκαταβατική. Όμως μια μέρα αποφασίζει να κάνει την επανάστασή της αφού ο σύντροφός της της βάζει βέτο στο να δοκιμάσει τις ικανότητές της σε μία δουλειά μερικής απασχόλησης. Τότε είναι που νιώθει πως δεν μπορεί να ανεχτεί κάτι τέτοιο και προχωράει στην δική της φεμινιστική κίνηση για την προώθηση κοινωνικών αλλαγών και την αναγνώριση ελευθεριών στις γυναίκες όπως λ.χ. το δικαίωμα ψήφου. Γρήγορα βρίσκει και άλλες ομοϊδεάτισσες από το ίδιο μέρος και συσπειρώνονται όλες μαζί για να διεκδικήσουν όσα στερήθηκαν καιρό τώρα για να κληροδοτήσουν ένα καλύτερο μέλλον στις νέες των επόμενων γενιών.

Συμμετέχουν ακόμη οι: Maximilian Simonischek, Rachel Braunschweig, Sibylle Brunner, Marta Zoffoli, και η Bettina Stucky.

 

Marnies Welt | Μάρνι : Μία Τρελή Συμμορία

Μέσα από την animated ταινία Marnies Welt των Christoph Lauenstein και Wolfgang Lauenstein ζωντανεύει μία πιο μοντέρνα αφήγηση του κλασικού παραμυθιού “Η  Συναυλία των Ζώων”/ “Οι μουσικοί της Βρέμης” των αδερφών Grimm  που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1819.

Στην κινηματογραφική αυτήν μυθοπλασία μία κομπανία τεσσάρων ζώων θα μπλέξει σε απίστευτα σκηνικά. Αρχηγός τους είναι μία ναζιάρα σπιτόγατα, η ‘Marnie’, που μέχρι πρόσφατα περνούσε υπέροχα μέσα στην ασφάλεια και την άνεση μίας ωραίας κατοικίας, παρακολουθώντας εικόνες της πραγματικής ζωής μέσω της τηλεόρασης. Και όλα αυτά ώσπου να ξαναϊδωθεί με τον αινιγματικό χαμένο της αδερφό ο οποίος την επισκέπτεται λέγοντάς της ότι έχει αναλάβει μία μυστική αποστολή όπου θα λάβει μέρος και εκείνη και μάλιστα σε θέση κομβικής σημασίας.

Το cast συγκροτούν οι Erik Borner, Alexandra Neldel,και ο Axel Prahl.

 

Missing Link | Ο Ευγενικός Κύριος Λινκ

Την δράση του stop-motion φιλμ κινουμένων σχεδίων Missing Link της LAIKA Animation Studios ενορχηστρώνει ο Chris Butler (ParaNorman). Το όλο εγχείρημα εστιάζει σε ένα πλάσμα εν ονόματι ‘Mr. Link’ (Zach Galifianakis) το οποίο επιστρατεύει έναν ατρόμητο εξερευνητή (Hugh Jackman) για να τον βοηθήσει να βρει τους επί χρόνια χαμένους του συγγενείς στην θρυλική κοιλάδα της Shangri-La. Ξεκινούν λοιπόν, μαζί μία απίθανη περιπέτεια όπου θα συναντήσουν πολλές εκπλήξεις, κινδύνους αλλά και μοναδικά πρόσωπα!

Τις φωνές τους δανείζουν εν προκειμένω οι: Zoe Saldana, Timothy Olyphant, David Wailliams, Emma Thompson, Matt Lucas, Ching Valdes-Aran, Stephen Fry, και η Amrita Acharia.

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Κωστής Μαραβέγιας, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αντιγόνη Ψυχράμη, Ηλίας Ζερβός, Κώστας Δαρλάσης, Θάνος Λέκκας κ.ά.

Ποιό από τα παραπάνω σας κάνει το κλικ να πάτε σινεμά;