Οι τηλεθεατές είδανε περισσότερο streaming υπηρεσίες παρά καλωδιακή τηλεόραση

Σημείο καμπής για την τηλεόραση στις ΗΠΑ
20 Αυγούστου 2022 09:46
Οι τηλεθεατές είδανε περισσότερο streaming υπηρεσίες παρά καλωδιακή τηλεόραση

Για πρώτη φορά στην ιστορία καταγράφηκε περισσότερη κατανάλωση streaming περιεχομένου αντί καλωδιακής τηλεόρασης, σύμφωνα με νέα έκθεση της Nielsen.

Πρόκειται για ένα ορόσημο που αναμενόταν να συμβεί εδώ και καιρό καθώς οι τηλεθεατές αλλάζουν τις συνήθειες τους και εγκαταλείπουν τα ακριβά καλωδιακά πακέτα για φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, όπου στην προκειμένη είναι οι streaming υπηρεσίες. Τον Ιούλιο, το streaming ανήλθε στο 34,8% του μεριδίου της συνολικής τηλεοπτικής κατανάλωσης, μια αύξηση σχεδόν 23% μέσα στον τελευταίο χρόνο. Η τηλεθέαση καλωδιακής και τηλεοπτικής εκπομπής μειώθηκαν και οι δύο σε ετήσια βάση, με την πρώτη να ανέρχεται στο 34,4% και τη δεύτερη να αποτελεί μόλις το 21,6%. Και οι δύο μειώθηκαν κατά περίπου 10% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021.

Η Nielsen σημειώνει στην έκθεσή της ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το streaming έχει ξεπεράσει σε κατανάλωση την τηλεοπτική μετάδοση αλλά είναι "η πρώτη φορά που ξεπέρασε και την τηλεθέαση καλωδιακών προγραμμάτων". Όλα αυτά την ώρα που το Netflix, το Hulu και το YouTube απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, ενώ το Netflix αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη πλατφόρμα streaming χάρη στο Stranger Things 4, που σάρωσε σε προβολές. 

Αν και όπως προαναφέραμε δεν προκαλεί έκπληξη το αποτέλεσμα της έκθεσης, ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως πρόκειται για ένα σημείο καμπής για τον τυπικό Αμερικανό τηλεθεατή και ολόκληρη τη βιομηχανία του θεάματος, καθώς οι εταιρίες ξοδεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια στην παραγωγή και την εξασφάλιση περιεχομένου. 

Την ίδια ώρα οι streaming υπηρεσίες συνεχίζουν τον ακραίο ανταγωνισμό μεταξύ τους, κάτι που έχει οδηγήσει τη Disney στο να αυξήσει και αυτό με τη σειρά του τη συνδρομή του Disney Plus. Το Netflix έκανε το ίδιο εδώ και αρκετούς μήνες και προσπαθεί παράλληλα να τσακώσει τους συνδρομητές του που μοιράζονται αβέρτα τους κωδικούς με φίλους και συγγενείς με σκοπό να τους χρεώσει έξτρα για αυτή την κατά τα άλλα νόμιμη διαδικασία. Την ώρα που όλες οι μεγάλες streaming υπηρεσίες ετοιμάζουν το δικό τους φθηνότερο πακέτο με διαφημίσεις για να τραβήξουν περισσότερους συνδρομητές.