Το Netflix έσπασε το φράγμα των 200 εκ. συνδρομητών - Τέλος ο δανεισμός

Νίκησε τις προσδοκίες και την πανδημία
20 Ιανουαρίου 2021 12:12
Το Netflix έσπασε το φράγμα των 200 εκ. συνδρομητών - Τέλος ο δανεισμός

Μπορεί να μη σας φανούν παράξενα τα νούμερα που ανακοίνωσε το Netflix για το Q4 του 2020 αλλά με την στροφή της ψυχαγωγίας εντός των σπιτιών λόγω της πανδημίας, φαντάζει ως ένας από τους κερδισμένους της περιόδου του κορωνοϊού. Για πρώτη φορά η ο streaming κολοσσός σημείωσε αύξηση της τάξης των 8,5 εκ. συνδρομητών σε ένα τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των 6 εκ. και κατάφερε να φτάσει συνολικά τους 203.7 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως

Δείγμα της απαράμιλλης επεκτατικής του στρατηγικής είναι πως το 83% των καινούργιων συνδρομητών του μέσα στο 2020 προήλθαν από χώρες πέραν των ΗΠΑ και του Καναδά, με το 41% εξ' αυτών να προέρχεται από χώρες τις Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής -περιοχές που εδώ και πολλά χρόνια στόχευε αργά και σταθερά να εδραιωθεί. Σε αυτή την άνοδο οφείλεται η κυκλοφορία σειρών που έκαναν πάταγο το περασμένο τρίμηνο, όπως τα "The Queen's Gambit", "Bridgerton", "The Crown"Season 4, καθώς και ταινίες όπως "Mank", "The Midnight Sky", "The Christmas Chronicles 2" και "Ma Rainey's Black Bottom". 

Φυσικά η μετοχή της εταιρίας έκανε άλμα στο χρηματιστήριο στο άκουσμα της είδησης κατά 13%, ενώ το 2020 και εν μέσω του ξεσπάσματος της πανδημίας και της γενικότερης οικονομικής αναμπουμπούλας πραγματοποίησε αύξηση 67%. 

Τα νέα είναι ευχάριστα και για την μακροημέρευση του Netflix το οποίο προβλέπει πως δε θα χρειαστεί να δανείζεται πλέον δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτεί τις εκατοντάδες παραγωγές του, οι οποίες διατίθενται σε έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών γλωσσών και χωρών. Τα τελευταία χρόνια είχε φτάσει να δανείζεται πάνω από 10 δις με σκοπό να κοντράρει τα στούντιο του Hollywood, αλλά όπως φαίνεται, η πανδημία λειτούργησε ευεργετικά σε αυτό το πλάνο.

Και μπορεί να μένει στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας των streaming υπηρεσιών, όμως ο ανταγωνισμός που θα αντιμετωπίσει μέσα στο 2021 θα είναι ο πιο σκληρός της ιστορίας του. Το Disney Plus μέσα σε ένα χρόνο από την διάθεσή του ξεπέρασε τους 87 εκ. συνδρομητές παγκοσμίως και ακόμη δεν έχει έρθει προς τα μέρη μας. Την ίδια ώρα το Amazon Prime Video επενδύει σταθερά, ενώ νέοι παίκτες όπως τα HBO Max και Apple TV+ πιέζουν δυνατά για να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.