13 Reasons Why: Τo Netflix έκοψε την επίμαχη σκηνή αυτοκτονίας δύο χρόνια μετά

Ύστερα και από συστάσεις ειδικών
16 Ιουλίου 2019 18:00
13 Reasons Why: Τo Netflix έκοψε την επίμαχη σκηνή αυτοκτονίας δύο χρόνια μετά

Η θεματολογία και οι επιπτώσεις του 13 Reasons Why στην ψυχολογία των κυρίως νεαρών τηλεθεατών του έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και debate από ειδικούς, διότι χαρακτηρίζεται από την ωμότητα που παρουσιάζει το θέμα της κατάθλιψης, του bullying και της αυτοκτονίας.

Σε ανακοίνωσή του το Netflix έκανε γνωστό πως αλλάζει μια επίμαχη σκηνή από την πρώτη σεζόν της σειράς, ύστερα και από συστάσεις ειδικών, δύο χρόνια μετά την προβολή της:

Πρόκειται για τη σκηνή όπου η πρωταγωνίστρια Hannah Baker που την υποδύεται η Katherine Langford κόβει τις φλέβες τις μέσα σε μια μπανιέρα, σε μια σεκανς που διαρκεί σχεδόν τρία λεπτά. Λίγο αργότερα η μητέρα της την ανακαλύπτει βουτηγμένη στο αίμα. 

Η ωμή αυτή σκηνή έχει κοπεί από το συγκεκριμένο επεισόδιο του 13 Reasons Why δύο χρόνια μετά την προβολή του. Το Netflix από την πλευρά του δήλωσε:

"Έχουμε ακούσει από μια μεγάλη μερίδα νεαρού κόσμου πως το 13 Reasons Why αποτέλεσε την αφετηρία για να μιλήσουν για θέματα όπως η κατάθλιψη και οι τάσεις αυτοκτονίας και να ζητήσουν βοήθεια, σε πολλές περιπτώσεις για πρώτη φορά. 

Όσο προετοιμαζόμαστε για την πρεμιέρα της Season 3 στα τέλη του καλοκαιριού, έοχυμε υπόψιν μας όλο το debate γύρω από τη σειρά. Επομένως, ύστερα και από συστάσεις ειδικών, συμπεριλαμβανομένης της Dr. Christine Moutier, διοικήτρια του American Foundation for Suicide Prevention, αποφασίσαμε από κοινού με τον δημιουργό, Brian Yorkey να αφαιρέσουμε τη σκηνή όπου η Hannah αφαιρεί τη ζωή της στη πρώτη σεζόν."

Έχουν γίνει μάλιστα έρευνες που αποκαλύπτουν ότι οι αυτοκτονίες νεαρών και εφήβων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο, δηλαδή αύξηση της τάξης του 28.9%, μετά την μετάδοση της σειράς. Ωστόσο, οι ίδιοι οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν μπορεί να γίνει άμεση σύνδεση της άυξησης των αυτοκτονιών με το 13 Reasons Why. 

H 3η σεζόν του 13 Reasons Why ("Δεκατρία Γιατί") αναμένεται να προβληθεί στο Netflix προς τα τέλη του καλοκαιριού.