Μήνυση στο Netflix για το Black Mirror: Bandersnatch

Από έναν εκδότη βιβλίου για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
12 Ιανουαρίου 2019 11:10
Μήνυση στο Netflix για το Black Mirror: Bandersnatch

Μπορεί το Black Mirror: Bandersnatch, η πρώτη διαδραστική ταινία στην ιστορία του Netflix να έκανε πάταγο από τη στιγμή που έκανε πρεμιέρα και να ξεκίνησε μια νέα μόδα, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι όλα ρόδινα με την υπόθεσή του. Και αυτό διότι ένας εκδότης κατέθεσε μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ενάντια του Netflix για λόγους παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. 

Η εταιρία Chooseco LLC από το Vermont των ΗΠΑ, η οποία εκδίδει τη σειρά βιβλίων "Choose Your Own Adventure" (σ.σ. Διάλεξε τη Δική σου Περιπέτεια) ισχυρίζεται ότι επιτηδευμένα το Netflix εκμεταλλεύτηκε την αναγνωρισιμότητα του ονόματος της εν λόγω σειράς βιβλίων. Όπως γίνεται λόγος μέσα στην μηνυτήρια αναφορά, ο streaming γίγαντας επιδίωξε τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει δικαιώματα χρήσης του trademark "Choose Your Own Adventure", χωρίς όμως οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε συμφωνία. 

Το επιχείρημα της μήνυσης στέκεται επίσης στο γεγονός ότι στο Bandersnatch, ο πρωταγωνιστής της αναφέρεται στη διάσημη σειρά βιβλίων, καθώς σχεδιάζει ένα βιντεοπαιχνίδι με βάση το βιβλίο που διαβάζει. Σε μια σκηνή ο πατέρας του χαρακτήρα τον ρωτάει για το βιβλίο και του απαντά: "Είναι ένα 'Choose Your Own Adventure' βιβλίο". Επίσης, η εκδότρια εταιρία ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ακραία βίαιες σκηνές που σπιλώνουν την εικόνα της σειράς βιβλίων της. 

Μένει να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης, που έρχεται λίγο καιρό μετά τη μήνυση μιας ομάδας σατανιστών για τη χρήση ενός αγάλματος στη σειρά Chilling Adventures of Sabrina