Το Stranger Things ήταν εντελώς διαφορετικό πριν το Netflix

Οι αποκαλύψεις του επίσημου οδηγού, World Turned Upside Down
19 Νοεμβρίου 2018 13:45
Το Stranger Things ήταν εντελώς διαφορετικό πριν το Netflix

To Netflix σε συνεργασία με την Century Books συνεργάστηκε για να φέρει τον επίσημο πρώτο βιβλίο οδηγό του Stranger Things. Ο οδηγός που ονομάζεται World Turned Upside Down, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ως προς το πώς δημιουργήθηκε η σειρά φαινόμενο που έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2016. Η απόκτηση του από το Netflix αποτέλεσε ένα τεράστιο ρίσκο από πλευράς της streaming υπηρεσίας, που τότε υπέγραφε "αβέρτα" τις Original σειρές και έψαχνε το επόμενο "House of Cards". 

Όπως αναφέρει ο Matt Thunell, director των Original σειρών του Netflix: 

Δίναμε το πράσινο φως για μια τηλεοπτική σειρά από δύο δημιουργούς που δεν είχαν κανένα σοβαρό βιογραφικό στις πλάτες τους και τους δίναμε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να κάνουν μια τηλεοπτική σεζόν. Ήταν μια τρομακτική δοκιμασία. 

Μέχρι να υπογράψει ο streaming γίγαντας, οι Duffer Brothers είχαν απορριφθεί από 10-15 τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία τους έδιναν άκυρο για δύο λόγους. Ο ένας ήταν το σκηνικό των '80s και ο άλλος, το γεγονός ότι θα πρωταγωνιστούσαν παιδιά και άρα δεν στόχευε τους έφηβους. Και τα δύο αυτά στοιχεία ήταν τα συστατικά που έκαναν το Stranger Things τόσο επιτυχημένο. 

Ξέρατε ποιος ήταν ο τίτλος της σειράς όταν αυτό ήταν μονάχα μερικές δεκάδες σελίδες σεναρίου; Οι Duffer έγραψαν το σενάριο του πιλότου μέσα σε λίγες εβδομάδες και ο τίτλος του ήταν, Montauk. Πρόκειται για τη μικρή πόλη του Long Island που βασιζόταν αρχικά το σενάριο, με τις προθέσεις των Duffers να ήθελαν να τιμήσουν την αγαπημένη τους ταινία, το Jaws του Steven Spielberg. 

To Montauk ωστόσο δεν ήταν μια απλή φιλήσυχη πόλη καθώς αποτελεί το επίκεντρο δεκάδων θεωριών συνωμοσίας, με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση που στεγάζεται εκεί. Ωστόσο, όταν τα αδέρφια Duffer έφτασαν εκεί για να ξεκινήσουν τα γυρίσματα, τίποτα δεν έμοιαζε με αυτό που είχαν στο μυαλό τους για το σκηνικό της σειράς. Αντιλήφθηκαν, τότε με βαριά καρδιά πως έπρεπε να αλλάξουν το σενάριο με βάση την κωμόπολη που μεγάλωσαν και ήξεραν απ'έξω κι ανακατωτά. Όπως εξομολογεί ο Ross Duffer: "Αν και ήταν αποκαρδιωτικό τότε, δούλεψε προς όφελος της σειράς."

 

Αποκαλύπτεται από το εν λόγω βιβλίο ότι το Stranger Things ήταν πολύ-πολύ πιο ζοφερό από αυτό που κατέληξε στις οθόνες. Οι Duffer εμπνεύστηκαν από ταινίες όπως Ο Εφιάλτης στον Δρόμο με τις Λεύκες και άλλες horror ταινίες, καθώς και δημιουργούς όπως ο Guillermo Del Toro, ο Clive Barker και ο H.R. Giger, γνωστός ως ο δημιουργός των Xenomorphs του Aliens. 

Το ζουμί εδώ είναι πως κάνει tease για την Season 3 λέγοντας ότι θα εμπνέεται από τον τρόμο του David Cronenberg (The Thing) και του John Carpenter, έτσι ώστε σταδιακά το Stranger Things να καταλήξει στο αρχικό όραμα των Duffers. 

Νομίζετε επίσης πως το Stranger Things είχε να κάνει αρχικά με τον κόσμο του Upside Down; Κάνετε λάθος μιας και αρχικά οι Duffer δεν είχαν σκοπό να ασχοληθούν με μια μυστηριώδη εναλλακτική πραγματικότητα, την οποία ονόμαζαν The Nether. Ήταν υποστηρικτές της ιδέας του ότι δεν φαίνεται είναι στην πραγματικότητα πιο τρομακτικό από αυτό που βλέπουμε. Είχαν γυρίσει ήδη 5 ώρες υλικού όταν αντιλήφθηκαν ότι θα ήταν καλύτερο να αποκαλύψουν τι είναι εν τέλει αυτό το μέρος. 

Φαντάζεστε λοιπόν ένα Stranger Things χωρίς το "Πάνω-Κάτω" και πόσο διαφορετικό θα ήταν; Επειδή πήραν την απόφαση τόσο αργά, η δημιουργία του αποτέλεσε μια σπαζοκεφαλιά για την παραγωγή, με τους Duffers να θέλουν να διατηρήσουν την μινιμαλιστική στα εφέ προσέγγιση. Αυτό που τους ενέπνευσε για το Upside Down ήταν το θρυλικό βιντεοπαιχνίδι Silent Hill του 1999. Έτσι, με τη μαγεία του color correction στο μοντάζ, λίγη στάχτη και κατεστραμμένα κτίρια, γεννήθηκε το Upside Down που όλοι τώρα ξέρουμε.

Οι Duffer καθ'όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων αντιδρούσαν συνεχώς στις εξελίξεις και στο ίδιο τους το σενάριο, λειτουργώντας περισσότερο ενστικτωδώς. Ήθελαν, λοιπόν, να σκοτώσουν μερικούς χαρακτήρες στην πρώτη σεζόν, όπως ο Steve Harrington, τον οποίο φανταζόντουσαν ως έναν πιο σκληρό τραμπούκο. Για το καλό της σειράς και πάλι, τα αδέρφια σκηνοθέτες αποφάσισαν ότι ο Joe Kerry ήταν πολύ καλός ηθοποιός και ενδιαφέρον χαρακτήρας για να τον χαραμίσουν τόσο απλά. 

Ωστόσο, ο χαρακτήρας που ήταν να πεθάνει από την αρχή -και εν τέλει έτσι έγινε- ήταν η Eleven. Ήθελαν εξ αρχής να θυσιαστεί στην πρώτη σεζόν για να νικήσουν το Demogorgon και να σωθεί το Hawkins. Και πάλι όμως, το δίδυμο αντιλήφθηκε λίγο μετά ότι υπήρχαν πιθανότητες το Stranger Thins να ανανεωθεί και έτσι άφησαν τη μοίρα της Eleven επιτηδευμένα στον αέρα. 

Ο Ross Duffer εξήγησε το σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση: 

Έπρεπε να το αφήσουμε στον αέρα, επειδή βαθιά μέσα μας ξέραμε ότι το σόου δεν θα δούλευε χωρίς την Eleven. Και εκείνη τη στιγμή ξέραμε πόσο ταλαντούχα ήταν η Millie. Εάν ήταν να γίνουν κι άλλα επεισόδια του Stranger Things τότε η Eleven έπρεπε να επιστρέψει. 

Αυτά ήταν μερικά από τα μυστικά και τις άγνωστες πτυχές της παραγωγής του Stranger Things. Η 3η σεζόν αναμένεται εκτός απροόπτου να κάνει πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2019. Ποια πτυχή του σας εντυπωσίασε περισσότερο; Πείτε μας στα σχόλια.