Τέλος οι 8K τηλεοράσεις; – Ίσως απαγορευτεί η πώλησή τους στην Ευρώπη!

Και αυτός είναι ο λόγος
28 Οκτωβρίου 2022 21:07
Τέλος οι 8K τηλεοράσεις; – Ίσως απαγορευτεί η πώλησή τους στην Ευρώπη!

Όπως φαίνεται, η αγορά των 8K τηλεοράσεων έχει μερικά πολύ μεγάλα εμπόδια μπροστά της. Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει μερικούς πολύ φιλόδοξους στόχους για την ενεργειακή αποδοτικότητα, θέλοντας να μειώσει συνολικά την κατανάλωση ενέργειας στις χώρες της, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, το 2023 Energy Efficiency Index (EEI) που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2023, θα απαιτεί οι νέες 4K και 8K τηλεοράσεις να καταναλώνουν πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Συγκεκριμένα, τα νέα όρια μοιάζουν πολύ περιορίστηκα, αφού μια 40 ιντσών τηλεόραση θα μπορεί να καταναλώνει μέχρι 48W. Στο άλλο άκρο, το μέγιστο για τις τεράστιες τηλεοράσεις των 88 ιντσών είναι τα 178W.

Όπως εξηγεί το 8K Association, αυτοί οι νέοι κανόνες είναι πρακτικά "άπιαστοι" για τα 8K μοντέλα. Έτσι, αν η ΕΕ δεν αναθεωρήσει, από το Μάρτιο του 2023 οι κατασκευαστές θα έρθουν αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά μοντέλα, σε βαθμό που ίσως να σταματήσει εντελώς η κυκλοφορία νέων μοντέλων!

Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, το 8K Association εξηγεί:

Αν δεν αλλάξει κάτι, ο Μάρτιος του 2023 θα σημάνει προβλήματα για την αναπτυσσόμενη 8K  βιομηχανία εξαιτίας της σχετικής απόφασης της ΕΕ. Τότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί της για την κατανάλωση ενέργειας. Τα όρια κατανάλωσης για τις 8K τηλεοράσεις και τις οθόνες που βασίζονται στην microLED τεχνολογία έχουν οριστεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα που ουσιαστικά καμία από αυτές τις συσκευές δε θα μπορεί να πάρει έγκριση. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορούν και να πωληθούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι τέτοιο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλους τους «παίκτες» που εργάζονται για την ανάπτυξη του 8Κ οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών, των οποίων η πρόσβαση σε νέες συσκευές και καινοτομίες θα περιοριστεί.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι στο τέλος της χρονιάς, η ΕΕ αναμένεται να εξετάσει ξανά το 2023 Energy Efficiency Index (EEI), οπότε ίσως και να υπάρχει μια τελευταία ελπίδα.

Tags: