Overclockers έσπασαν ρεκόρ «εκτοξεύοντας» την RTX 4090 στα 3.45 GHz!

Μια πραγματικά εντυπωσιακή προσπάθεια
13 Οκτωβρίου 2022 16:07
Overclockers έσπασαν ρεκόρ «εκτοξεύοντας» την RTX 4090 στα 3.45 GHz!

Τις τελευταίες ημέρες, η overclocking κοινότητα έχει «πάρει φωτιά», με τα ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο, χάρη στο ντεμπούτο των νέων επεξεργαστών της AMD και της Intel και τώρα των RTX 4000 καρτών γραφικών της Nvidia. Αυτή τη φορά, λοιπόν, η ομάδα ‘TecLab OC’ από τη Βραζιλία κατάφερε να φτάσει στα άκρα μια RTX 4090.

Συγκεκριμένα, έσπασαν το ρεκόρ της υψηλότερα χρονισμένης κάρτας γραφικών όλων των εποχών, κάνοντας τη νέα GPU της Nvidia να τρέξει στα 3.45 GHz! Πρόκειται για μια συχνότητα τόσο υψηλή που υπάρχει για διάφορους λόγους υποβάθμιση της απόδοσης(!). Επομένως, η ομάδα έριξε το ρολόι του πυρήνα περίπου στα 3.3 GHz για να τρέξει διάφορα benchmarks.

Βέβαια, ακόμη και έτσι, η RTX 4090 κατάφερε να σπάσει και πέντε διαφορετικά benchmarking ρεκόρ, πετυχαίνοντας τα υψηλότερα σκορ που έχουν καταγραφεί ποτέ στα 3DMark Fire Strike Ultra, 3DMark Port Royal, 3DMark Time Spy Extreme Graphics, Superposition 1080p Extreme και Unigine Superposition 8.

Φυσικά, για την ψύξη χρησιμοποιήθηκε υγρό άζωτο. Μάλιστα, οι overclockers χρειάστηκε να κάνουν και κάποιες παρεμβάσεις στο hardware για να μπορέσουν να εγκαταστήσουν το σύστημα υποδοχής του υγρού αζώτου, κάνοντας ξανά solder μερικά εξαρτήματα στο πίσω μέρος του PCB. Παράλληλα, αφαίρεσαν εντελώς το power limit controller και πρόσθεσαν voltage probes για να καταλαβαίνουν καλύτερα πως συμπεριφέρεται η κάρτα.

Για την ιστορία, η RTX 4090 τα πηγαίνει γενικά περίφημα με το overclocking, αφού ακόμη και χωρίς καμία παρέμβαση, με την stock ψήκτρα της GeForce RTX 4090 SG (Serious Gaming) της Galax, η ομάδα κατάφερε να φτάσει την κάρτα στα 3.075 GHz.