Μπλόκο Κίνας στο Starlink του Elon Musk

Φοβήθηκαν μετά την Ουκρανία
11 Οκτωβρίου 2022 10:23
Μπλόκο Κίνας στο Starlink του Elon Musk

Ο Elon Musk αποκάλυψε σε μία συνέντευξη στους Financial Times, πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Κίνας του ζήτησαν να παγώσει την πρόσβαση του Starlink συστήματος στη χώρα.

Το Πεκίνο έκανε ξεκάθαρη την αποδοκιμασία του για την πρόσφατη χρήση του Starlink στην Ουκρανία και έψαξε εγγυήσεις πως δε θα πουλήσω Starlink στην Κίνα. – Elon Musk

Ο Musk δε σχολίασε αν συμφώνησε με την απαίτηση του Πεκίνου, ωστόσο ο χάρτης της υπηρεσίας Starlink δε δείχνει κάποιο σχέδιο ανάπτυξης Starlink στην Κίνα, τη στιγμή που σε γειτονικές χώρες εκκρεμεί η έγκριση από φορείς.

Το Starlink μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι περιορισμοί των συμβατικών παρόχων internet, επιτρέποντας έτσι και την παράκαμψη της λογοκρισίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Ιράν, όπου οι πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οδήγησαν σε “κλείσιμο” του internet από την κυβέρνηση, με τον Musk να ενεργοποιεί το Starlink στη χώρα για την ελεύθερη ροή επικοινωνίας. Και η ιστορία της Κίνας έχει δείξει πως δεν επιτρέπει μέσα μετάδοσης πληροφορίας τα οποία δεν ελέγχει η ίδια.