Η Meta προειδοποιεί 1 εκατομμύριο χρήστες Facebook για κλεμμένα passwords

Από εφαρμογές που εγκατέστησαν
08 Οκτωβρίου 2022 09:33
Η Meta προειδοποιεί 1 εκατομμύριο χρήστες Facebook για κλεμμένα passwords

Η Meta στέλνει μηνύματα σε 1 εκατομμύριο χρήστες Facebook, λέγοντάς τους πως οι πληροφορίες των λογαριασμών τους καθώς και οι κωδικοί τους, ίσως να έχουν διαρρεύσει από κακόβουλες εφαρμογές που έχουν εγκαταστήσει οι χρήστες. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτές οι εφαρμογές εγκαταστάθηκαν από τα επίσημα stores της Google και της Apple. Οι ερευνητές της Meta ταυτοποίησαν πάνω από 400 τέτοιες εφαρμογές που σχεδιάστηκαν για να κλέβουν κωδικούς του Facebook.

Οι εφαρμογές εντοπίζονταν κυρίως στην κατηγορία των χρήσιμων ή διασκεδαστικών υπηρεσιών και περιλάμβαναν εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών, εφαρμογές κάμερας, VPN υπηρεσίες, εφαρμογές ωροσκοπίου, fitness και άλλες. Συνήθως απαιτούσαν από το χρήστη να κάνει login με το Facebook, από όπου και κλάπηκαν οι κωδικοί.

Πολλές από τις εφαρμογές είχαν μικρή ή καθόλου λειτουργικότητα πριν να κάνετε login και οι περισσότερες δεν πρόσφεραν κάποια παραπάνω λειτουργία ακόμα και μετά το login.

Η Meta μοιράστηκε τα ευρήματά της με την Google και την Apple, πέρα από τις προειδοποιήσεις που έστειλε στους 1 εκατομμύριο χρήστες του που εγκατέστησαν αυτές τις εφαρμογές. Τόσο η Google όσο και η Apple, αφαίρεσαν αμέσως τις αναφερόμενες εφαρμογές από τα stores τους. Αν ήρθε και σε εσάς μία τέτοια ειδοποίηση από την Meta, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξετε το password στο Facebook σας.