Τεράστια η διαρροή μεθανίου από τον Nord Stream με υπόνοιες σαμποτάζ

Ποιες οι επιπτώσεις στο κλίμα;
29 Σεπτεμβρίου 2022 11:16
Τεράστια η διαρροή μεθανίου από τον Nord Stream με υπόνοιες σαμποτάζ

Η διαρροή μεθανίου από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 έχει επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, αλλά ευτυχώς οι ειδικοί κάνουν λόγο για περιορισμένη κλίμακα. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο για στοχευμένη επίθεση καθώς συνολικά έχουν εντοπιστεί τέσσερα σημεία διαρροής.

Οι αγωγοί δε βρίσκονται σε λειτουργία, αλλά περιέχουν ακόμα αέριο και οι Δανοί λένε πως η διαρροή θα διαρκέσει μία ακόμα εβδομάδα. Προς το παρόν γίνονται μόνο εκτιμήσεις για την ποσότητα φυσικού αερίου που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα από τη Βαλτική θάλασσα, σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών.

Πρόκειται για μία τραγωδία, ένα περιβαλλοντικό έγκλημα αν ήταν σκόπιμο. Παρόλο που η ποσότητα αερίου που διέρρευσε από τον αγωγό είναι προφανώς τεράστια, δεν είναι η κλιματική καταστροφή που σκεφτόμαστε.

Το φυσικό αέριο αποτελείται κυρίως από μεθάνιο, το οποίο είναι 28 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα σε χρονική κλίμακα ενός αιώνα. Ωστόσο παραμένει στην ατμόσφαιρα περίπου μία δεκαετία, σε αντίθεση με το CO2 που παραμένει για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Μία ποσότητα του μεθανίου θα μετατραπεί σε CO2 λόγω της αντίδρασης με το νερό, αλλά φτάνει στην επιφάνεια τόσο βίαια που το μεγαλύτερο ποσοστό δεν προλαβαίνει να μετατραπεί σε διοξείδιο.

Προσπάθειες εκτίμησης της διαρροής κάνουν λόγο για 177 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στον Nord Stream 2. Αυτό ισοδυναμεί με την κατανάλωση αερίου από 124.000 νοικοκυριά σε ένα χρόνο.

Η διαρροή θα έχει “άμεσες και ισχυρές επιπτώσεις θέρμανσης και θα προκαλέσει κακή ποιότητα αέρα” στις γύρω χώρες, αλλά οι επιπτώσεις του είναι μικρές συγκριτικά με τις καθημερινές διαρροές από κακά διατηρημένα δίκτυα αερίου σε παγκόσμια κλίμακα.