Επιστήμονες του MIT έμαθαν σε ρομπότ να βάζουν “όση δύναμη πρέπει” (ΒΙΝΤΕΟ) 

Αναπτύσσοντας τη νέα SEED πλατφόρμα
26 Σεπτεμβρίου 2022 14:50
Επιστήμονες του MIT έμαθαν σε ρομπότ να βάζουν “όση δύναμη πρέπει” (ΒΙΝΤΕΟ) 

Όσο απλές και αν μοιάζουν μερικές καθημερινές συνήθειες για τους ανθρώπους, η αυτοματοποίηση με ρομπότ παραμένει σύνθετη υπόθεση, αφού οι μηχανικοί πρέπει να επιμεληθούν και την παραμικρή λεπτομέρεια της λειτουργίας τους. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος δε θα το σκεφτεί καν για να πιάσει ένα κατσαβίδι, ωστόσο ένα ρομπότ με μεταλλικά ή πλαστικά, σκληρά άκρα είναι δύσκολο να κάνει το ίδιο. 

Τώρα, ερευνητές από το MIT αποφάσισαν να λύσουν αυτό το πρόβλημα, δημιουργώντας μια πλατφόρμα έτσι ώστε τα ρομπότ να μπορούν να πραγματοποιούν με μεγαλύτερη ευκολία διεργασίες που οι άνθρωποι κάνουν σχεδόν φυσικά. Περνώντας σε λεπτομέρειες, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα πλατφόρμα μαλακής ρομποτικής που επιτρέπει σε ρομπότ να πιάνουν αντικείμενα, όπως για παράδειγμα εργαλεία, βάζοντας “όση δύναμη πρέπει”.  

Ο λόγος γίνεται για το Series Elastic End Effectors (SEED) που αξιοποιεί ενσωματωμένες κάμερες και μαλακές “φούσκες” σαν λαβές, οι οποίες μπορούν να παραμορφωθούν με ακρίβεια. Όλα όσα αισθάνεται το ρομπότ παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο, με μια 3D απεικόνιση που αλλάζει σχήμα γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο που χρησιμοποιείται. Μάλιστα, υπάρχουν και αλγόριθμοι εκμάθησης, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε εμπειρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. 

Κάπως έτσι, το SEED δίνει τη δυνατότητα στα ρομπότ να μετακινούν επιτυχώς αντικείμενα με μεγάλη ελευθερία. Δηλαδή, μπορούν να μετακινούν ένα εργαλείο που κρατάνε εμπρός και πίσω, πάνω ή κάτω, αριστερά ή δεξιά, να το κυλούν, να το περιστρέφουν και να του δίνουν κλήση. Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα, οι ερευνητές έδειξαν ένα ρομπότ που μπορούσε να βιδώσει μια βίδα με τη σωστή ροπή, να πιάσει μια ρακλέτα για να καθαρίσει μια επιφάνεια και να γράψει με έναν μαρκαδόρο. 

Φυσικά, η επιστημονική ομάδα έχει ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά της, αφού το SEED μπορεί να χειριστεί στην τωρινή του μορφή μόνο εργαλεία με συγκεκριμένη γεωμετρία, δηλαδή κυλινδρικά. Με μελλοντικές βελτιώσεις ενδέχεται να έρθει και η υποστήριξη για άλλα σχήματα, έτσι ώστε να μπορεί ένα ρομπότ να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερα εργαλεία. 

Tags: