Έχετε RTX 2000 ή RTX 3000 κάρτα γραφικών; Μάλλον αυτό το χαρακτηριστικό δε θα έρθει

Κακά μαντάτα για όσους ήθελαν το DLSS 3
21 Σεπτεμβρίου 2022 15:02
Έχετε RTX 2000 ή RTX 3000 κάρτα γραφικών; Μάλλον αυτό το χαρακτηριστικό δε θα έρθει

Μια από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της Nvidia, που είδαμε στο πλαίσιο του event αποκάλυψης των RTX 4080 και RTX 4090, ήταν το DLSS 3. Πρόκειται για τη νέα έκδοση του εντυπωσιακού AI αλγορίθμου της εταιρίας, ο οποίος υπόσχεται έως και τετραπλάσια απόδοση στα συμβατά παιχνίδια, κάνοντας upscale από μικρότερες αναλύσεις χωρίς να θυσιάζεται η ευκρίνεια της εικόνας και παράγοντας πλέον ακόμη και εξ ολοκλήρου νέα frames.

Δυστυχώς, αυτό που είχαν υποπτευθεί πολλοί από τον τρόπο που παρουσιάστηκε το χαρακτηριστικό και από την φρασεολογία που χρησιμοποιούσε η Nvidia στο πλαίσιο της ζωντανής της μετάδοσης, τελικά επιβεβαιώθηκε. Το DLSS 3 δε θα είναι συμβατό με όλες τις RTX κάρτες, όπως δηλαδή ισχύει για τις προηγούμενες εκδόσεις της τεχνολογίας. Αντιθέτως, θα υποστηρίζεται μόνο από τα μοντέλα της 4000 σειράς, δηλαδή από τις RTX 4080 και RTX 4090.

Εξηγώντας το λόγο, μέσα από το επίσημο blog, η Nvidia ξεκαθάρισε:

Το DLSS 3 κάνει χρήση των νέων τέταρτης γενιάς Tensor Cores και του Optical Flow Accelerator της NVIDIA Ada Lovelace αρχιτεκτονικής, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των GeForce RTX 40 Series καρτών γραφικών.

Επομένως, οι κάτοχοι RTX 2000 ή RTX 3000 κάρτας γραφικών θα πρέπει να αρκεστούν στο DLSS 2 ή να κάνουν τη μετάβαση στην επόμενη γενιά της Nvidia. Βέβαια, το δεύτερο σενάριο απαιτεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού οι ευρωπαϊκές τιμές μόλις αποκαλύφθηκαν και είναι…τσουχτερές. Μπορείτε να δείτε πως διαμορφώνονται με ΦΠΑ 24% πατώντας εδώ.