Βόμβα από την EVGA! – Αποχωρεί από την αγορά των καρτών γραφικών

Ρίχνει το μπαλάκι στην Nvidia
16 Σεπτεμβρίου 2022 23:58
Βόμβα από την EVGA! – Αποχωρεί από την αγορά των καρτών γραφικών

Η EVGA έρχεται να ταράξει τα νερά της αγοράς των καρτών γραφικών με μια απροσδόκητη και ξαφνική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, η εταιρία αποκάλυψε πως διακόπτει τη συνεργασία της με την Nvidia, ενώ θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα στην αγορά των GPUs, αφού δε σκοπεύει να ενώσει τις δυνάμεις της με την Intel ή την AMD.

Προφανώς πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, αφού η EVGA ήταν αδιαμφισβήτητα μεταξύ των κορυφαίων συνεργατών της Nvidia, με τους hardware enthusiasts να συγκαταλέγουν τα προϊόντα της μεταξύ των καλύτερων προτάσεων της αγοράς.

Η αποκάλυψη έγινε μέσα από τα γνωστά στον χώρο YouTube κανάλια JayZTwoCents και GamersNexus, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τον CEO της EVGA, Andrew Han, σχετικά με την προβληματική σχέση της εταιρίας με την Nvidia και σχετικά με τους λόγους πίσω από την απόφαση.

Και τα δύο βίντεο αφήνουν να εννοηθεί ότι η EVGA αισθάνεται ότι η Nvidia την έχει πνίξει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δε μαθαίνουν λεπτομέρειες όπως η προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης, το κόστος αγοράς των chips για τις GPUs και άλλα σημαντικά στοιχεία, μέχρι η ίδια Nvidia να τα ανακοινώσει δημοσίως στη σκηνή. Μάλιστα, τα βίντεο αποκαλύπτουν ότι η Nvidia επιβάλει ανώτατα όρια τιμών, ενώ απαγορεύει τη δυνατότητα προσαρμογής των καρτών με αλλαγή των προδιαγραφών, όπως για παράδειγμα προσθήκη περισσότερης μνήμης. 

Ένα ακόμη ζήτημα που φαίνεται πως οδήγησε στη ρήξη των σχέσεων είναι ότι η Nvidia ανταγωνίζεται τους συνεργάτες της με τις δικές της Founders Edition κάρτες, για τις οποίες δε χρειάζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τα περιθώρια κέρδους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των βίντεο, η EVGA θα συνεχίσει την υπάρχουσα σειρά προϊόντων της που βασίζεται στα RTX 3000 μοντέλα μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματά της. Όσον αφορά το μέλλον, θα επικεντρωθεί σε άλλα προϊόντα, ωστόσο δε σκοπεύει να επεκταθεί σε νέες κατηγορίες. Σε αυτό το σημείο να σας υπενθυμίσουμε ότι η EVGA κατασκευάζει ήδη τροφοδοτικά, ψύκτες και μητρικές.

Για την ώρα παραμένει αβέβαιο πως θα καταφέρει η EVGA να κρατήσει τους υπαλλήλους της. Στο βίντεο του GamersNexus ο Han είπε ότι θέλει να τους φροντίσει, αλλά ενδεχομένως κάποιοι να χάσουν τις θέσεις τους. Ήδη η εταιρεία απέλυσε ορισμένους υπαλλήλους στην Ταϊβάν μέσα στο φετινό καλοκαίρι.