Δόθηκε απάντηση: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να βάζεις thermal paste!

Ώρα να τελειώσει το debate;
05 Σεπτεμβρίου 2022 13:00
Δόθηκε απάντηση: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να βάζεις thermal paste!

Όποιον PC hardware enthusiast εκεί και αν ρωτήσετε, πιθανότητα έχει διαφορετική άποψη για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βάζεις thermal paste σε ένα chip, πριν εγκαταστήσεις το σύστημα ψύξης.

Τώρα, τη δική του απάντηση και ίσως το τέλος για το περίφημο debate ήρθε να δώσει το γνωστό στην κοινότητα μέσο Igor's Lab. Συγκεκριμένα, ο Igor Wallossek δοκίμασε διάφορους τρόπους τοποθέτησης της πάστας σε μια RTX 3080 κάρτα γραφικών, θέλοντας να δείξει πόσο σημαντική είναι ακόμη και αυτή φαινομενικά μικρή λεπτομέρεια, ειδικά αν κάποιος θέλει να ρίξει τις θερμοκρασίες της πανίσχυρης κάρτας γραφικών του.

Ας δούμε, λοιπόν, το πείραμά του πιο αναλυτικά:

Οι τρόποι που δοκιμάστηκαν:

  • Η τυπική έτοιμη εργοστασιακή εγκατάσταση
  • Ένα μπιζέλι στο κέντρο του επεξεργαστή
  • Μια κάθετη γραμμή στο κέντρο

Οι τρόποι που δε δοκιμάστηκαν:

  • Ο σταυρός στο κέντρο
  • Το άπλωμα της πάστας σε όλη την επιφάνεια με ένα flat αντικείμενο
  • Διάφορα περίπλοκα σχήματα

Τα αποτελέσματα:

Ο ξεκάθαρος νικητής όσον αφορά την καλύτερη δυνατή εφαρμογή thermal paste σε chip κάρτας γραφικών είναι η τοποθέτηση μιας κάθετης γραμμής στο κέντρο. Υπάρχει, όμως ένα μεγάλο «αλλά». Για να είναι αυτή η μέθοδος τόσο αποδοτική απαιτείται ένα συγκεκριμένο στυλ βιδώματος του συστήματος ψύξης.

Σύμφωνα με τις δοκιμές του Wallossek, για να γίνει σωστά η εφαρμογή, χρειάζεται η τοποθέτηση του συστήματος ψύξης κατ' ευθείαν πάνω στην GPU, χωρίς ολίσθηση ή μεγάλες κινήσεις, εφαρμόζοντας μια μικρή πίεση στη μία πλευρά και βιδώνοντας το ένα ζευγάρι των βιδών.

Στη συνέχεια, ο Wallossek προτείνει την προσθήκη των άλλων δύο βιδών στην απέναντι πλευρά και, στη συνέχεια, το βίδωμα της κάθε πλευράς λίγο-λίγο μέχρι να σφίξει ολόκληρο το σύστημα ψύξης πάνω στο chip. Μάλιστα, αυτή η μέθοδος εφαρμογής της πάστας, με αυτό το στυλ βιδώματος του συστήματος ψύξης -θεωρητικά- εγγυάται διαφορά έως πέντε βαθμών σε σύγκριση με όλους τους άλλους τρόπους.

Tags: