Η βαρύτητα έχει παραμείνει σταθερή για όλη τη διάρκεια του σύμπαντος

Δεν αμφισβητείται η Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν
30 Αυγούστου 2022 11:50
Η βαρύτητα έχει παραμείνει σταθερή για όλη τη διάρκεια του σύμπαντος

Σήμερα ξέρουμε πως έπειτα από το Big Bang το σύμπαν διαστέλλεται και χάρη στο Hubble μάθαμε πως περίπου πριν 5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο ρυθμός επέκτασης άρχισε να επιταχύνεται. Αυτό οδήγησε στην πλέον ευρέως αποδεκτή θεωρία της σκοτεινής ενέργειας η οποία είναι υπεύθυνη για την επέκταση. Ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν πως απλά άλλαξε η ένταση της βαρύτητας με τον καιρό, πρακτικά αμφισβητώντας τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Μία νέα έρευνα της Dark Energy Survey (DES) έρχεται να βάλει πάλι τα πράγματα στη θέση τους, αποδεικνύοντας πως η βαρύτητα έχει παραμείνει ίδια καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας του σύμπαντος. Τα ευρήματα των επιστημόνων που προέρχονται από πανεπιστήμια και ιδρύματα 12 διαφορετικών χωρών, παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο COSMO’22.

Η θεωρία του Αϊνστάιν από το 1915 περιγράφει πώς η καμπύλωση του χωροχρόνου αλλάζει από την παρουσία της βαρύτητας. Η θεωρία αυτή έχει προβλέψει με ακρίβεια σχεδόν τα πάντα στο σύμπαν, από την τροχιά του Ερμή μέχρι την ύπαρξη των μαύρων τρυπών.

Παρατηρώντας γαλαξίες σε απόσταση 5 δισεκατομμυρίων ετών, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια αλλαγή στη βαρύτητα, οι επιστήμονες μέτρησαν το σχήμα 100 εκατομμυρίων γαλαξιών. Κάθε ένα από αυτά λοιπόν, ταιριάζει με αυτό που προβλέπει η Θεωρία της Σχετικότητας.

Βέβαια, αυτό σημαίνει πως το μυστήριο της σκοτεινής ενέργειας παραμένει. Η αποστολή Euclid το 2023 και το Nancy Grace Roman Space Telescope το 2027 όμως, σκοπεύουν να χαρτογραφήσουν τη γεωμετρία του σύμπαντος για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης. Πρόκειται για τις λεπτομερέστερες κοσμολογικές έρευνες στην ιστορία και αναμένεται να πάρουν μετρήσεις ακριβείας για τη βαρύτητα και το ρόλο της στην κοσμική εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, το James Webb θα παρατηρήσει τα πρώτα άστρα και γαλαξίες του σύμπαντος, επιτρέποντας στους αστρονόμους να χαρτογραφήσουν την εξέλιξη του σύμπαντος στην αρχική του περίοδο. Τελικός στόχος είναι να διαπιστωθεί πώς η Θεωρία της Σχετικότητας και η παρατηρήσιμη μάζα και επέκταση του σύμπαντος συνυπάρχουν, με την ελπίδα να καταλήξουμε σε μία Θεωρία των Πάντων (ToE), τη σύνδεση της βαρύτητας με άλλες δυνάμεις του σύμπαντος από την κβαντική μηχανική.