Twitter: Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας επιβεβαιώνει πως η εταιρία είπε ψέματα

Για τα bots και την ασφάλεια
24 Αυγούστου 2022 09:25
Twitter: Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας επιβεβαιώνει πως η εταιρία είπε ψέματα

Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Twitter, Peiter Zatko, ο οποίος απολύθηκε τον Ιανουάριο, έρχεται για να βάλει φωτιά στο δικαστικό αγώνα Twitter - Elon Musk, αποκαλύπτοντας πως η εταιρία είπε ψέματα για τον αριθμό των ψευδών και spam λογαριασμών που υπάρχουν στην πλατφόρμα και παραπλάνησε χρήστες και κρατικούς φορείς για τα κενά ασφαλείας της.

Το Twitter απάντησε αμέσως λέγοντας πως οι κατηγορίες του Zatko είναι ανακριβείς και αναξιόπιστες, τονίζοντας πως απολύθηκε για αναποτελεσματική ηγεσία και κακές επιδόσεις.

Αυτό που είδαμε έως τώρα είναι κατάφορα ψεύδη για το Twitter και τις πρακτικές ασφαλείας ιδιωτικότητας και δεδομένων, τα οποία είναι γεμάτα ανακρίβειες και στερούνται κατάλληλου περιεχομένου. Οι κατηγορίες του κ. Zatko και ο ευκαιριακός χρόνος που έλαβαν χώρα, φαίνεται πως έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει την προσοχή και να προκαλέσει ζημιά στο Twitter, στους πελάτες του και στους μετόχους του. Η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα ήταν πάντα προτεραιότητες στο Twitter και θα συνεχίσουν να είναι.

Ο Zatko μοιράστηκε τις πληροφορίες του με κρατικούς φορείς τον Ιούλιο σε μία αναφορά 200 σελίδων, κατηγορώντας το Twitter για τον τρόπο που χειρίζεται ευαίσθητες πληροφορίες και για απόκρυψη στοιχείων. Είπε πως τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα υπήρχαν περιστατικά ασφαλείας τόσο σοβαρά που έπρεπε να αναφερθούν στο κράτος, ενώ εσωτερικές απειλές από εργαζομένους με κακόβουλες προθέσεις μέσα στην εταιρία περνούσαν απαρατήρητες. Κατά την άποψή του, υπερβολικά πολλοί εργαζόμενοι είχαν πρόσβαση σε ευαίσθητα συστήματα και δεδομένα χρηστών, ενώ η εταιρία δεν έσβηνε τα δεδομένα χρηστών που ακύρωναν τους λογαριασμούς τους. Στο θέμα των ψευδών και spam λογαριασμών, ισχυρίζεται πως η γραμμή της εταιρίας ήταν μία σκόπιμη άγνοια.

Ωστόσο, όπως τονίζει και η Washington Post, ο Zatko προσφέρει ελάχιστες αποδείξεις για τα λεγόμενά του. Σε κάθε περίπτωση, οι δικηγόροι του Elon Musk έσπευσαν να εκμεταλλευτούν αυτές τις δηλώσεις για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στο δικαστήριο, καλώντας τον Zatko ως μάρτυρα. Ο ίδιος ο Musk, μετά τις αποκαλύψεις, ανάρτησε με νόημα ένα tweet...σφυρίγματος, υπονοώντας τη λέξη “whistleblower”, δηλαδή τον πληροφοριοδότη.