Ανακάμπτει σε σημεία ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, μετά τη μαζική "λεύκανση"

Καταγράφηκε ρεκόρ στην κάλυψη κοραλλιών εδώ και 36 χρόνια
05 Αυγούστου 2022 17:52
Ανακάμπτει σε σημεία ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, μετά τη μαζική "λεύκανση"

Το μεγαλύτερο μέρος του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, μερικούς μήνες μετά την 6η μαζική "λεύκανση" που πέρασε. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών (AIMS) τα 2/3 του "Great Barrier Reef" παρουσίασαν την μεγαλύτερη κάλυψη κοραλλιών εδώ και 36 χρόνια, αν και ο ύφαλος παραμένει ευάλωτος στην ολοένα και συχνότερη μαζική λεύκανση. Ο εν λόγω ύφαλος είναι καταχωρημένος στην UNESCO ως μνημείο παγκόσμια κληρονομίας, σημείωσε χαρακτηριστικά ανάκαμψη στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του, ενώ αντίθετα σημειώθηκε απώλεια της κοραλλιοκάλυψής του στη νότια περιοχή, λόγω της επιδημίας του αστερία της αγκαθωτής κορώνας. 

Ο επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθησης του υφάλου, Mike Emslie, αναφέρει: 

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος εξακολουθεί να είναι ένα ανθεκτικό σύστημα. Εξακολουθεί να διατηρεί αυτή την ικανότητα να ανακάμπτει από διάφορες διαταραχές, αν και το ανησυχητικό είναι ότι η συχνότητα αυτών των διαταραχών αυξάνεται, ιδίως του μαζικού φαινομένου λεύκανσης των κοραλλιών. 

Η αναφορά αυτή έρχεται μερικούς μήνες μετά αφότου εμπειρογνώμονες της UNESCO κήρυξαν ότι "βρίσκεται σε κίνδυνο" ο Μεγάλος Κοραλλιογενείς Ύφαλος, ύστερα από επίσκεψή τους τον περασμένο Μάρτιο. 

Το AIMS ορίζει ως βασικό μέτρο υγείας των υφάλων όταν η κάλυψη σκληρών κοραλλίων βρίσκεται άνω του 30%. Στη βόρεια περιοχή, η μέση κάλυψη σκληρών κοραλλιών αυξήθηκε στο 36% το 2022 από το χαμηλό 13% το 2017, ενώ στην κεντρική περιοχή η κάλυψη σκληρών κοραλλιών αυξήθηκε στο 33% από το χαμηλό 12% το 2019. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί και για τις δύο περιοχές από τότε που το ινστιτούτο άρχισε να παρακολουθεί τον ύφαλο το 1985.