Τέλος οι επισκέπτες για το ψηλότερο δέντρο του κόσμου, αλλιώς... πρόστιμο

Πρόκειται για το "Υπερίων" ένα μεγάλο κωνοφόρο δέντρο που βρίσκεται στην Καλιφόρνια
04 Αυγούστου 2022 09:18
Τέλος οι επισκέπτες για το ψηλότερο δέντρο του κόσμου, αλλιώς... πρόστιμο

Το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο, το οποίο είναι πιστοποιημένο με παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες έχει ύψος 115.92 μέτρα και βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Redwood στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια σεκόγια, δηλαδή ένα μεγάλο κωνοφόρο δέντρο της οικογένειας των Κυπαρισσοειδών. 

Το όνομά του "Hyperion", δηλαδή Υπερίωνας και ναι, προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, καθώς ο Υπερίων ήταν ένας από τους Τιτάνες και πατέρας του θεού Ήλιου και της θεάς Σελήνης. Όπως διαβάζουμε στο CNN, το πάρκο Redwood ανακοίνωσε πως απαγορεύει εφεξής την επίσκεψη στο προστατευόμενο αυτό δέντρο. Όσοι δεν τηρήσουν τους κανόνες κινδυνεύουν με έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο $5.000 δολαρίων

"Η γιγάντια σεκόγια βρίσκεται βαθιά στο πάρκο χωρίς μονοπάτι μέσα από πυκνή βλάστηση και απαιτείται πολύ ώρα πεζοπορία για να φτάσει κανείς κοντά του. Παρά τη δύσκολη διαδρομή, η αυξημένη δημοτικότητα λόγω των blogger, των ταξιδιωτικών συντακτών και των ιστοσελίδων έχει καταλήξει στην καταστροφή του οικοσυστήματος γύρω από τον Υπερίωνα. Ως επισκέπτης, πρέπει να αποφασίσεις αν θα είσαι μέρος της προστασίας αυτού του μοναδικού τοπίου – ή θα είσαι μέρος της καταστροφής του", γράφει η ανακοίνωση του εθνικού πάρκου Redwood. 

Ο επικεφαλής φυσικών πόρων του πάρκου, Leonel Arguello, δήλωσε στη σελίδα San Fransisco Gate πως λόγω του ότι οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και GPS υπολειτουργούν και αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες σε περίπτωση που κάποιος τραυματιστεί ή χαθεί στην πυκνή βλάστηση του πάρκου. 

Βέβαια, οι επισκέπτες που πετάνε σκουπίδια και αφήνουν περιττώματα γύρω από τον Υπερίωνα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Οι φωτιές που ξεσπούν με μεγαλύτερη συχνότητα ειδικά στην Καλιφόρνια αποτελούν μια ακόμη μεγάλη απειλή για τα αιωνόβια αυτά δέντρα. Πριν από ένα χρόνο, οι υπεύθυνοι των εθνικών πάρκων Sequoia και Kings Canyon έλαβαν αυστηρά μέτρα για να προστατεύσουν μερικά από τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου από τη φωτιά.

Για παράδειγμα ο "Στρατηγός Σέρμαν" (φωτό παρακάτω), που θεωρείται το μεγαλύτερο δέντρο σε όγκο στον κόσμο, τυλίχθηκε με ένα αλουμινένιο υλικό που είναι ανθεκτικό στην φωτιά.

Ο "Στρατηγός Σέρμαν", το μεγαλύτερο σε όγκο δέντρο του κόσμου

Δείτε φωτογραφίες του Υπερίωνα: