Μετάβαση στο περιεχόμενο

ή
|

Νέος εδώ;

Έχεις λογαριασμό;

Επαναφορά κωδικού

Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε σύνδεσμο επαναφοράς

Θυμάστε τον κωδικό σας;

Εύρεση ονόματος χρήστη

Εισάγετε το email σας και θα σας στείλουμε το όνομα χρήστη

Θυμάστε το όνομα χρήστη σας;

ΗΠΑ και Ιαπωνία εναντίον Κίνας στον τομέα των chips

Νέα συμφωνία των δύο χωρών

Αλέξανδρος Καρατζάς
Αλέξανδρος Καρατζάς

Αποθήκευση σε λίστα

Δεν υπάρχουν λίστες ακόμα

0/10 λίστες

Αποθήκευση σε λίστα

Δεν υπάρχουν λίστες ακόμα

0/10 λίστες

ΗΠΑ και Ιαπωνία εναντίον Κίνας στον τομέα των chips

Ένας νέος οικονομικός διάλογος υψηλού επιπέδου ξεκίνησε μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας για την παραγωγή chips, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την Κίνα, καθώς και τη διατάραξη της αλυσίδας προμηθευτών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι δύο συμμαχικές χώρες συμφώνησαν στην ανάπτυξη ενός κοινού κέντρου έρευνας για την επόμενη γενιά chips, ενώ συζητήθηκε και η ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια.

Όντας οι πρώτη και τρίτη μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε για να προασπίσουμε τους κανόνες της οικονομικής τάξης, μίας τάξης στην οποία όλες οι χώρες μπορούν να συμμετέχουν, να ανταγωνίζονται και να ευημερούν. – Antony Blinken, Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

Advertisement

Τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων της πανδημίας Covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία, αποκάλυψαν πόσο ευάλωτη είναι η αλυσίδα προμηθευτών, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών πασχίζουν με τα χρέη τους λόγω μη βιώσιμων και αδιαφανών πρακτικών δανεισμού. Οι αναγκαστικές και εκδικητικές οικονομικές πρακτικές της Κίνας, αναγκάζουν τις χώρες σε επιλογές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, τα πνευματικά δικαιώματά τους και την οικονομική τους ανεξαρτησία.

Ουάσιγκτον και Τόκιο συμφώνησαν να ιδρύσουν ένα νέο οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης για να εξασφαλίσουν πηγές βασικών εξαρτημάτων. Το κέντρο έρευνας θα είναι ανοιχτό για οποιαδήποτε άλλη χώρα που "μοιράζεται τις αξίες τους".

Το κέντρο θα έχει βάση την Ιαπωνία και μέχρι το τέλος του έτους θα προχωρήσει στην έρευνα για chips των 2 νανομέτρων, ενώ η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025.

Η Ταϊβάν κατασκευάζει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία των chips κάτω των 10 νανομέτρων. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επικράτειά της και έχει απειλήσει με στρατιωτικά μέτρα αν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της Προέδρου του αμερικανικού Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι. Ο ηγέτης της Κίνας, Xi Jinping, προειδοποίησε μάλιστα σε τηλεφωνική κλήση τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, πως "παίζει με τη φωτιά" όσον αφορά την Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το Unboxholics στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.