Το Facebook κρίνεται ως απειλή για τις εκλογές στην Κένυα

Διορία για να διορθώσει τα πράγματα πριν απαγορευθεί
31 Ιουλίου 2022 10:07
Το Facebook κρίνεται ως απειλή για τις εκλογές στην Κένυα

Η Εθνική Επιτροπή Συνοχής και Ενσωμάτωσης της Κένυα (NCIC), μία κυβερνητική υπηρεσία η οποία έχει στόχο να εξαλείψει τον εθνικό και φυλετικό διαχωρισμό ανάμεσα στις 45 φυλές του κράτους, έδωσε διορία μίας εβδομάδας στο Facebook για να αντιμετωπίσει τη ρητορική μίσους. Το μέτρο αυτό έρχεται καθώς πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές στη χώρα και αποδείχτηκε πως το Facebook εγκρίνει διαφημίσεις στα Αγγλικά και στα Σουαχίλι που τροφοδοτούν την εθνική βία. Αν το Facebook δεν πάρει μέτρα μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, θα διακοπεί η λειτουργία του στη χώρα.

Η Κένυα είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση εθνικής βίας, καθώς τα πολιτικά δρώμενα είναι ακραία, με 1.300 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στις εκλογές του 2007. Πάνω από το 20% του πληθυσμού είναι χρήστες Facebook, όπου η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση είναι τεράστια προβλήματα.

Οι διαφημίσεις που βλέπουν οι Κενυάτες στο Facebook περιλαμβάνουν συγκρίσεις ορισμένων εθνικών φυλών με ζώα, ενώ άλλες καλούν τα μέλη τους να πραγματοποιήσουν βιασμούς, σφαγές και αποκεφαλισμούς.

Προς έκπληξή μας και με μεγάλη ανησυχία, είδαμε όλα αυτά τα παραδείγματα ρητορική μίσους σε Αγγλικά και Σουαχίλι να εγκρίνονται από το Facebook. – Global Witness

Αφού ζήτησαν εξηγήσεις από το Facebook, η Meta ανάρτησε ένα post που εξηγεί πώς το Facebook προετοιμάζεται για τις εκλογές στη χώρα. Σε αυτό αναφέρει πως διαθέτει πιο ανεπτυγμένες τεχνολογίες εντοπισμού περιεχομένου, ενώ έχει προσλάβει και ομάδες ανθρώπων που μιλούν Σουαχίλι για τη γρήγορη αφαίρεση περιεχομένου. Ωστόσο οι ομάδες προστασίας δικαιωμάτων έθεσαν υπό δοκιμή τις ανακοινώσεις του Facebook, καταθέτοντας ψεύτικες προκλητικές διαφημίσεις οι οποίες εγκρίθηκαν ξανά.

Μάλιστα, τονίζουν πως ανακάλυψαν την ίδια τακτική η οποία χρησιμοποιήθηκε στην Μιανμάρ όπου το Facebook έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εθνοκάθαρση των μουσουλμάνων Rohingya, καθώς και στην Αιθιοπία με παρόμοια αποτελέσματα. Τέλος, ζητούν την απαγόρευση πληρωμένων ψηφιακών διαφημίσεων στην Κένυα μέχρι το τέλος των εκλογών στις 9 Αυγούστου.