Κατακόκκινα τα οικονομικά της Intel – Απώλειες για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες

Μπήκε μέσα πάνω από $500 εκατομμύρια
30 Ιουλίου 2022 18:17
Κατακόκκινα τα οικονομικά της Intel – Απώλειες για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες

Την περασμένη Πέμπτη, η Intel αποκάλυψε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πιο πρόσφατο τρίμηνο, ανακοινώνοντας για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες πως βρέθηκε στο κόκκινο, με απώλειες που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η καθοδική πορεία της οφείλεται κυρίως στις μειωμένες πωλήσεις των επεξεργαστών της για καταναλωτικούς υπολογιστές, αλλά και για data centers, με την Intel να τονίζει πως αυτό συνέβη εξαιτίας της "ταχείας πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας" που προκλήθηκε από τον πληθωρισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η κότα με τα χρυσά αυγά για την Intel είναι το Client Computing Group (CCG) τμήμα της, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους επέφερε έσοδα 7.7 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 25% λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο τον προηγούμενο χρόνο. Φυσικά, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι πωλήσεις CPUs και chipsets της Intel μειώθηκαν τόσο. Πρώτον, η ζήτηση για υπολογιστές συνολικά ήταν μειωμένη αυτό το τρίμηνο τόσο σε ετήσια βάση όσο και σε σχέση με την αρχή του έτους. Δεύτερον, επειδή οι third-party κατασκευαστές υπολογιστών είναι αβέβαιοι για τη ζήτηση στο μέλλον, αγοράζουν λιγότερους CPUs από όσους καταναλώνουν, προτιμώντας να χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα αποθέματά τους.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως μπορεί οι απώλειες που αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο να μοιάζουν τρομακτικές, αλλά η Intel βρίσκεται σε μια περίοδο προετοιμασιών. Συγκεκριμένα, η εταιρία ετοιμάζει stock για το επερχόμενο ντεμπούτο της 13ης γενιάς επεξεργαστών της, κάτι που προφανώς έρχεται με ένα μεγάλο κόστος. Παράλληλα, η εταιρία ετοιμάζεται επιτέλους και για το ντεμπούτο των Arc καρτών γραφικών της σε περισσότερες αγορές. Η Intel έχει επενδύσει πάρα πολλά στο Accelerated Computing Systems and Graphics Group (AXG) τμήμα της, το οποίο κατέγραψε απώλειες 507 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο εν λόγω τρίμηνο. Τα έξοδα αυτά οφείλονται τόσο στην προετοιμασία του stock των Arc μοντέλων, όσο και στο R&D που χρειάζεται για νέα μελλοντικά προϊόντα για καταναλωτές και data centers.

Κάπως έτσι, τα έσοδα της Intel το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πτώση 17% σε ετήσια βάση και 22% σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον, το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας μειώθηκε κατά 36,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Όπως αναφέρθηκε, ο τελικός απολογισμός του τριμήνου έδειξε απώλειες της τάξεως του μισού δισεκατομμυρίου.

Tags: