Νέα επιστημονική έρευνα προτείνει να μη χρησιμοποιείτε το κινητό σας όσο περιμένετε για κάτι  

Μπορεί να είναι καλύτερο απ’ ό,τι πιστεύετε…

Νέα επιστημονική έρευνα προτείνει να μη χρησιμοποιείτε το κινητό σας όσο περιμένετε για κάτι

Τί κάνετε όταν βρίσκεστε στη στάση του λεωφορείου ή όταν περιμένετε το ταξί σας; Όταν βρίσκεστε μόνοι σας στο τραπέζι γιατί η παρέα σας χρειάστηκε να πάει στην τουαλέτα; Τί κάνετε όταν περιμένετε σε μια ουρά μέχρι να έρθει η σειρά σας να εξυπηρετηθείτε; Το πιθανότερο είναι πως η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι πως χαζεύετε κοιτώντας κάποιο social media ή κάτι άλλο στο κινητό σας.

Τώρα, μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να προτείνει ακριβώς το αντίθετο: Να μη χρησιμοποιείτε το κινητό σας όσο περιμένετε για κάτι. Συγκεκριμένα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία και από το Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν στη Γερμανία πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων, η οποία έδειξε ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τελικά πολύ περισσότερο απ’ ότι πιστεύουν το να αφήνονται στις σκέψεις τους χωρίς περισπασμούς.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, οι ερευνητές διεξήγαγαν έξι πειράματα στα οποία συμμετείχαν 259 άτομα, συγκρίνοντας το βαθμό που οι άνθρωποι περίμεναν ότι θα απολάμβαναν να κάθονται και απλά να σκέφτονται με το πόσο πραγματικά απόλαυσαν τη συγκεκριμένη εμπειρία. Στα πειράματα οι συμμετέχοντες υποχρεώθηκαν να καθίσουν μόνοι τους για 20 λεπτά, χωρίς να τους αποσπάται η προσοχή από τίποτα, όπως για παράδειγμα με κάποιο smartphone, περιοδικό ή βιβλίο και χωρίς να επιτρέπεται ούτε να περπατήσουν. Πριν το εικοσάλεπτο αυτό έπρεπε να προβλέψουν πόσο θα το απολάμβαναν. Για τα τελικά αποτελέσματα πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές παραλλαγές, μειώνοντας για παράδειγμα τον χρόνο σε 3 λεπτά από 20 ή αφαιρώντας όλα τα οπτικά ερεθίσματα, βάζοντας τους συμμετέχοντες σε μια σκοτεινή περιοχή ή σε μια άδεια αίθουσα συνεδριάσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε κάθε σενάριο που δοκίμασαν, οι συμμετέχοντες τελικά απόλαυσαν την εμπειρία περισσότερο από ό,τι είχαν αρχικά προβλέψει.

Σε ένα πείραμα, μια ομάδα συμμετεχόντων έπρεπε να προβλέψει πόσο θα απολάμβανε μιας περίοδο σκέψης χωρίς πρόσβαση σε smartphone ή άλλο περισπασμό, ενώ σε ένα άλλο πείραμα έπρεπε να προβλέψει πόσο θα απολάμβανε το να έμπαινε στο διαδίκτυο από το smartphone για να ελέγξει τις ειδήσεις. Η ομάδα που έκανε την πρόβλεψη για τη σκέψη υποτίμησε περισσότερο την πραγματική απόλαυση, τη στιγμή που και οι δύο ομάδες ανέφεραν παρόμοια επίπεδα απόλαυσης μετά τις αντίστοιχες δραστηριότητές τους.

Συνολικά, το πόσο απολαυστικό είναι να μένει κάποιος με τις σκέψεις του αξιολογήθηκε με βαθμό που κυμαίνεται μεταξύ του 3 και του 4 σε μια κλίμακα με 7 συνολικά βαθμίδες.

Την επόμενη φορά που θα περιμένετε κάπου λοιπόν, δοκιμάστε να μη βγάλετε από την τσέπη σας το smartphone. Ίσως η εμπειρία να είναι πιο ενδιαφέρουσα απ’ ότι περιμένατε.

Η έρευνα έχει τίτλο "Thinking About Thinking: People Underestimate How Enjoyable and Engaging Just Waiting Is" και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Psychology: General.

Μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας εδώ.