AI μετατρέπει τις 2D φωτογραφίες σε 3D και το αποτέλεσμα είναι σουρεαλιστικό

Η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης εντυπωσιάζει αλλά και εγείρει ανησυχίες ταυτόχρονα
29 Ιουλίου 2022 11:32
AI μετατρέπει τις 2D φωτογραφίες σε 3D και το αποτέλεσμα είναι σουρεαλιστικό

Αν η επεξεργασία εικόνας μέσω τεχνητής νοημοσύνης προχωράει με τέτοιους ρυθμούς, πώς θα μπορούμε να αντιληφθούμε τι είναι αληθινό και τι όχι; Αυτό είναι ένα ερώτημα που εγείρεται ολοένα και περισσότερο αυτή την περίοδο που η τεχνητή νοημοσύνη κάνει τα πρώτα της άλματα και δείχνει μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό του τι μπορεί να καταφέρει. Πάρτε για παράδειγμα το DALLE-2

Επίσης, το GAN είναι ένα δημοφιλές μοντέλο εκμάθησης που αντιπαραβάλλει δύο νευρωνικά δίκτυα μεταξύ τους για να κάνει πιο ακριβείς προβλέψεις. Πράγμα που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την αναδημιουργία εικόνων 2D και σύμφωνα με το MarketTechPost, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το έβαλαν να δουλέψει πάνω στη δημιουργία 3D ειοκόνων. 

Οι μηχανικοί και ερευνητές του project αποκαλούν αυτή τη νέα ΑΙ ως "EG3D", η οποία έχει τη δυνατότητα να παίρνει τις υψηλής ανάλυσης 2D εικόνες που "γεννά" η GAN και τις μετατρέπει σε τρεις διαστάσεις, δηλαδή 3D. Το εντυπωσιακό της περίπτωσής αυτής είναι πως μπορεί να κάνει μια πολύ πιο ακριβής δουλειά από κάθε άλλη παρόμοια AI πριν από αυτή, με λιγότερες υπολογιστές απαιτήσεις. Τόσο λιγότερες που μπορεί να τρέξει μέχρι και σε ένα καλό laptop αν και οι προγραμματιστές του δηλώνουν ότι θέλει από 1 έως 8 Nvidia GPUs για να δουλέψει. 

Το αποτέλεσμα πώς είναι; Η δημιουργία 3D εικόνων από μια συμβατική δισδιάστατη είναι τρομακτικά αληθοφανής, καθώς μπορεί να παράγει φωτογραφίες πορτραίτων ανθρώπων και να τα απεικονίζει κιόλας από διαφορετικές γωνίες. Το ίδιο έκανε και με ζώα όπως στην περίπτωση μιας γάτας. 

Προς το παρόν, το μοναδικό αρνητικό των εικόνων αυτών είναι πως καταλήγουν να πολύ δύσκολες για να μονταριστούν αργότερα ή να διορθωθούν κάποιες ατέλειες, επειδή τις έχει "φτύσει" μια τεχνητή νοημοσύνη. Εάν με τον καιρό τα μοντέλα εκπαιδευτούν καλύτερα με περισσότερο όγκο δεδομένων τότε δεν είναι απίθανο να δούμε ευρεία χρήση φωτογραφιών που έχουν μετατραπεί σε τρισδιάστατες χάρη στην ΑΙ.