Πέντε μετάλλια για την Ελλάδα στη 63η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Σάρωσαν οι Έλληνες μαθητές
28 Ιουλίου 2022 09:35
Πέντε μετάλλια για την Ελλάδα στη 63η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Εξαιρετικά τα πήγε η Ελλάδα στην 63η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, η οποία διοργανώθηκε στις 6-16 Ιουλίου του 2022, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας με φυσική παρουσία. Πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους μαθηματικούς διαγωνισμούς στον κόσμο, με την ελληνική αποστολή να φέρνει πίσω από το Όσλο της Νορβηγίας πέντε μετάλλια και μια Εύφημη Μνεία.

Συνολικά, η ελληνική αποστολή συγκέντρωσε 163 βαθμούς και έτσι κατάφερε να βρεθεί στην 6η θέση της κατάταξης όσον αφορά της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην 26η θέση της κατάταξης παγκοσμίως.

Ο εν λόγω διαγωνισμός συγκεντρώνει μερικούς τους πιο έξυπνους και ικανούς στα μαθηματικά μαθητές από όλο τον κόσμο και είναι μια πραγματικά σπουδαία διάκριση τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τις χώρες που αντιπροσωπεύουν.

Η ελληνική αποστολή και οι διακρίσεις στην 63η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα:

Πρόδρομος Φωτιάδης: Αργυρό μετάλλιο

Παναγιώτης Λιάμπας: Αργυρό μετάλλιο

Ορέστης Λιγνός: Χάλκινο μετάλλιο

Εμμανουήλ Πετράκης: Χάλκινο μετάλλιο

Γεώργιος Τζαχρήστας: Χάλκινο μετάλλιο

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: Εύφημη Μνεία

Αξίζει να σημειωθεί πως οι 163 μονάδες που κατάφερε να συγκεντρώσει η φετινή αποστολή είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, με την αποστολή του 2017 να ακολουθεί δεύτερη με 127 βαθμούς. Η Ελληνική ομάδα πέτυχε την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της και βρέθηκε μπροστά από χώρες με μεγάλη παράδοση επιτυχιών σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες, σε έναν δύσκολο και απαιτητικό διήμερο διαγωνισμό.

Αρχηγός της Ελληνικής αποστολής ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαγωνισμών, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ Ανάργυρος Φελλούρης και υπαρχηγός ο διδάκτωρ Μαθηματικών Σιλουανός Μπραζιτίκος.

Περισσότερες πληροφορίες για την πορεία της Ελλάδας στον εν λόγω διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

Τι είναι η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα;

Η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός μαθηματικών για μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως. Αποτελεί την παλαιότερη από τις Διεθνείς Ολυμπιάδες Επιστημών και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Ρουμανία το 1959.

Το περιεχόμενο του διαγωνισμού κυμαίνεται από εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα στοιχειώδους άλγεβρας και στοιχειώδους αναλύσεως (συναρτήσεων και ακολουθιών) μέχρι προβλήματα σε κλάδους των μαθηματικών που δεν καλύπτονται σχεδόν ποτέ από τα συμβατικά προγράμματα της δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως, και συχνά ούτε και από την πανεπιστημιακή ύλη των μαθηματικών, όπως η προβολική και η μιγαδική γεωμετρία, οι συναρτησιακές εξισώσεις, η συνδυαστική και θέματα από τη θεωρία αριθμών, από την οποία απαιτείται εκτεταμένη γνώση των θεωρημάτων της.

Για την ιστορία, τον  Ιανουάριο του 2011, η Google χρηματοδότησε τον οργανισμό της Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας με συνεισφορά 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Tags: