Ανήσυχες οι ΗΠΑ με τους Κινέζους hackers

Εκτεθειμένες σε κυβερνητικές δομές, στρατό και εταιρίες
02 Αυγούστου 2015 09:00
Ανήσυχες οι ΗΠΑ με τους Κινέζους hackers

Σε ένα ρεπορτάζ του NBC News αποκαλύπτεται η ανησυχία της NSA για τη δραστηριότητα των Κινέζων hackers. Στους χάρτες της NSA από το Φεβρουάριο του 2014 που εξασφάλισε το κανάλι, εμφανίζεται η επιτυχής πρόσβαση της Κίνας σε Αμερικάνικες εταιρίες και ιδιώτες. Κάθε κόκκινη κουκίδα, αντιπροσωπεύει μία “επιτυχημένη Κινέζικη προσπάθεια κλοπής εταιρικών και στρατιωτικών μυστικών και δεδομένων σχετικά με κρίσιμα σημεία των Αμερικανικών υποδομών, ειδικά της ηλεκτροδότησης, των τηλεπικοινωνιών και της ραχοκοκαλιάς του Internet”. Οι επιτυχημένες αυτές προσπάθειες των Κινέζων hackers ξεπερνούν τις 700 μέσα στα τελευταία 5 χρόνια.

Η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ που δεν είχε κάποια (επιτυχημένη) επίθεση ήταν η Βόρεια Ντακότα, ενώ την πλειοψηφία των επιθέσεων συγκεντρώνουν πολιτείες όπου είναι πολλές οι υποδομές της χώρας, όπως Washington, California και Maryland. Ο τύπος των πληροφοριών που υπεκλάπησαν διαφέρει, από φαρμακευτικά προϊόντα μέχρι στρατιωτικά και πολιτικά συστήματα ελέγχου κίνησης αεροσκαφών.

Το ρεπορτάζ έρχεται μετά και την επίθεση τεραστίων διαστάσεων από Κινέζους hackers, κατά την οποία υπεκλάπησαν προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων υπαλλήλων της Αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Λευκός Οίκος μάλιστα, αποφάσισε πρόσφατα πως θα απαντήσει σε αυτή την επίθεση σε άγνωστο χρόνο και με άγνωστα μέσα.