Intel για Arc A770 GPU: «Θα διαλύσουμε τους πάντες στη σχέση τιμής-απόδοσης»

Νέες ηχηρές δηλώσεις, αλλά…
22 Ιουλίου 2022 20:45
Intel για Arc A770 GPU: «Θα διαλύσουμε τους πάντες στη σχέση τιμής-απόδοσης»

Η Intel συνεχίζει τις αποκαλύψεις και τις προωθητικές ενέργειες για την κυκλοφορία των ολοκαίνουργιων Arc καρτών γραφικών της και έτσι μετά τα πρώτα benchmarks της Arc 750, στα φώτα της δημοσιότητας ήρθαν και περισσότερες πληροφορίες για το flagship μοντέλο, την Arc A770, μαζί με μερικές ηχηρές δηλώσεις.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, τα στελέχη της Intel, Ryan Shrout και Tom Petersen, εμφανίστηκαν σε ένα βίντεο του Linus Tech Tips, μιλώντας για το εν λόγω μοντέλο. Στο πλαίσιο αυτό ο Petersen εξήγησε πως η Intel εφαρμόζει μια στρατηγική τριών βαθμίδων όσον αφορά την βελτιστοποίηση της απόδοση των παιχνιδιών στις Arc κάρτες γραφικών:

  • Τα Tier 1 παιχνίδια είναι αυτά που δουλεύουν εξαιρετικά στις Intel Arc κάρτες γραφικών.
  • Τα Tier 2 παιχνίδια είναι λιγότερο καλά optimized, αλλά αποδίδουν ικανοποιητικά, μιας και βασίζονται σε μοντέρνα APIs, όπως το DirectX12 και το Vulkan.
  • Τα Tier 3 παιχνίδια είναι κυκλοφορίες με παλιότερα APIs, όπως το DirectX 11 και οι Arc είναι πολύ πιθανό πως δε θα αποδίδουν καλά.

Η στρατηγική αυτή ανησύχησε πολλούς hardware enthusiasts, αφού η πλειοψηφία των δημοφιλέστερων παιχνιδιών βασίζεται στο DirectX 11, για το οποίο η Intel δεν υπόσχεται και πολλά. Τα καλά νέα είναι πως η εταιρία σκοπεύει να κοστολογήσει τις νέες της κάρτες γραφικών με βάση την απόδοση τους στα παιχνίδια. Κάπως έτσι, ο Peterson προέβη σε μια ηχηρή δήλωση, τονίζοντας:

Θα διαλύσουμε τους πάντες στη σχέση τιμής-απόδοσης (όσον αφορά τους Tier 1 τίτλους).

Για την ώρα, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά benchmarks για την A770, με τον Linus να εκτιμά πως η κάρτα απέδιδε με 50 έως 60 FPS στο Cyberpunk 2077 στα High settings σε ανάλυση 1440p (2560 x 1440). Επιπλέον, η κάρτα γραφικών έτρεχε με έως 180 FPS το F1 2021 σε περίπου High ρυθμίσεις σε 1440p ανάλυση. Δυστυχώς, η Intel δεν επέτρεψε στον Linus να παρουσιάσει κανένα Tier 2 παιχνίδι, ωστόσο ο YouTuber αποκάλυψε μια σύγκριση μεταξύ της DirectX11 και DirectX12 απόδοσης των Arc στο Shadow of the Tomb Raider. Δυστυχώς οι κάρτες δεν τα πάνε και τόσο καλά με τα παλαιότερα API, αφού το DirectX 12 benchmark του παιχνιδιού έτρεχε περίπου στα 80FPS και το DirectX 11 μόλις στα 40FPS.

Μένει να δούμε, λοιπόν, αν οι βαρύγδουπες δηλώσεις της Intel για την τιμή θα πιάσουν τόπο. Για την ώρα το πρώτο Arc μοντέλο, η A380, κυκλοφόρησε με τιμή $192 στην Κίνα και η Radeon RX 6400 των $149 αποδίδει καλύτερα.