Οι νέοι επιλέγουν TikTok και Instagram για την ενημέρωσή τους

Και όχι τα παραδοσιακά media
21 Ιουλίου 2022 10:05
Οι νέοι επιλέγουν TikTok και Instagram για την ενημέρωσή τους

Μία έρευνα της Ofcom στον Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι απομακρύνονται από τα παραδοσιακά media και επιλέγουν τα social media για την ενημέρωσή τους. Η κατανάλωση ειδήσεων στο TikTok ανέβηκε από 800.000 χρήστες το 2020 στα 3.9 εκατομμύρια το 2022. Το 29% των εφήβων επιλέγει το Instagram για την ενημέρωσή του, με το TikTok και το YouTube να ακολουθούν στενά σε ποσοστά. Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα έντυπα, επικρατούν ακόμα μόνο σε μεγαλύτερα ηλικιακά γκρουπ.

Στο TikTok μάλιστα, οι μισοί χρήστες που ενημερώνονται για ειδήσεις από την πλατφόρμα είναι ηλικίας 16-24, ενώ σε αριθμό ξεπερνούν αυτούς που ενημερώνονται από το website και την εφαρμογή του Sky News.

Το 47% ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα από άλλους ανθρώπους που ακολουθούν και μόλις το 24% ενημερώνεται από τα accounts των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Εν τω μεταξύ, ενώ οι νέοι αναγνωρίζουν πως οι ειδήσεις από τα social media είναι λιγότερο αξιόπιστες, βαθμολογούν αυτές τις υπηρεσίες υψηλότερα επειδή τους προσφέρουν μία γκάμα απόψεων. Λιγότερο από το 30% εμπιστεύεται το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που βρίσκει στο TikTok.

Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο πως η μεγαλύτερη πηγή ενημέρωσης των εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι οικογένειές τους με ποσοστό 65% και το μόνο σίγουρο είναι πως οι γονείς δεν αντλούν την ενημέρωσή τους από το TikTok. Για τους ενήλικες, το BBC One παραμένει η πιο έμπιστη πηγή πληροφόρησης.