Θα σας πιάσει ζαλάδα με τις τιμές των νέων Threadripper επεξεργαστών της AMD

Ένα αρκετά μεγάλο τετραψήφιο νούμερο…
02 Ιουλίου 2022 19:40
Θα σας πιάσει ζαλάδα με τις τιμές των νέων Threadripper επεξεργαστών της AMD

Όπως φαίνεται, η αγορά των HEDT (High-end desktop computer) επεξεργαστών απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τις τσέπες του μέσου καταναλωτή και hardware enthusiast. Συγκεκριμένα, η AMD μόλις ανακοίνωσε τις τιμές των νέων της Threadripper PRO επεξεργαστών, οι οποίες είναι ικανές να προκαλέσουν...ζαλάδα.

Συγκεκριμένα, η εταιρία σκοπεύει να αρχίσει να πουλά πλέον και ανεξάρτητα τα διάφορα μοντέλα της Ryzen Threadripper PRO 5000 σειράς, τα οποία είχαν πρωτοανακοινωθεί το Μάρτιο και μέχρι πρότινος ερχόντουσαν μόνο σε έτοιμα workstation builds της Lenovo και της Dell. Έτσι, για να προμηθευτεί κάποιος την αιχμή του δόρατος, τον Threadripper PRO 5995WX, θα χρειαστεί να βάλει εξαιρετικά βαθιά το χέρι στην τσέπη, ξοδεύοντας $6.500!

Με αυτά τα χρήματα θα έχει στην κατοχή του ένα τέρας επιδέσεων με 64 πυρήνες και 128 threads που βασίζεται στην τρέχουσα Zen 3 αρχιτεκτονική. Μάλιστα, και τα clock speeds εντυπωσιάζουν, αφού μπορούν να αγγίξουν τα 4.5GHz. Σα να μην έφταναν αυτά, ο 5995WX παρέχει 128 lanes PCIe 4.0 lanes, κάτι που σημαίνει ότι είναι ικανός να χειριστεί ταυτόχρονα πολλαπλές κάρτες γραφικών, μέσα αποθήκευσης και άλλο hardware, ενώ είναι εξοπλισμένος και με 256MB L3 cache μνήμης και έναν memory controller 8 καναλιών.

Οι τιμές των νέων Ryzen Threadripper PRO επεξεργαστών της AMD:

AMD Ryzen Threadripper PRO 5995WX (64 πυρήνες) - $6,499

AMD Ryzen Threadripper PRO 5975WX (32 πυρήνες) - $3,299

AMD Ryzen Threadripper PRO 5965WX (24 πυρήνες) - $2,399

 


Φυσικά, οι τιμές αυτές είναι τόσο υψηλές, μιας και μιλάμε για PRO μοντέλα που προορίζονται μόνο για επαγγελματίες. Τα δυσάρεστα νέα είναι πως η AMD ανακοίνωσε ότι δε σκοπεύει να κυκλοφορήσει άλλα απλά Threadripper μοντέλα.

Για την ιστορία, ο τελευταίος απλός, όχι Pro, Threadripper ήταν ο 2990WX των 32 πυρήνων που είχε κυκλοφορήσει τον Αύγουστο του 2018 για $1,750. Προφανώς και τα χρήματα ήταν και πάλι πολλά, αλλά δε συγκρίνονται με τα $6,499 που ζητά η νέα ναυαρχίδα της εταιρίας.

Πρακτικά, τόσο η AMD όσο και η Intel φαίνεται πως εγκαταλείπουν σταδιακά την HEDT αγορά, την οποία είχαν αναζωογονήσει οι Threadripper όταν πρωτοκυκλοφόρησαν, αναγκάζοντας και την Intel να ρίξει τις τιμές των επόμενων μοντέλων της X σειράς. Πλέον ο ανταγωνισμός στον συγκεκριμένο τομέα μοιάζει σχεδόν ανύπαρκτος, κάτι βέβαια που είναι και λογικό, αφού τα βασικά μοντέλα και των δύο εταιριών έχουν ανεβάσει τόσο των αριθμό των πυρήνων που ίσως η HEDT κατηγορία να μην είναι καν όσο απαραίτητη, όσο ήταν μισή δεκαετία πριν.