Εντοπίστηκε το βαθύτερο ναυάγιο του κόσμου (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Σε βάθος 7 χιλιομέτρων
28 Ιουνίου 2022 10:06
Εντοπίστηκε το βαθύτερο ναυάγιο του κόσμου (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Το καταδρομικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, USS Samuel B. Roberts, συμμετείχε στη μάχη για την απελευθέρωση των Φιλιππίνων (αμερικανική αποικία τότε) από την ιαπωνική κατοχή. Το άδοξο τέλος του ήρθε στις 25 Οκτωβρίου 1944 όταν βυθίστηκε κοντά στο νησί Samar. Σύμφωνα με τα αρχεία της εποχής, το πλήρωμα βρισκόταν στο έλεος του ωκεανού για τρεις μέρες περιμένοντας διάσωση, με πολλούς να πνίγονται ή να σκοτώνονται από επιθέσεις καρχαριών. Από το πλήρωμα των 224 αντρών, επιβίωσαν οι 135.

Τώρα, μία αποστολή ανακάλυψε το ναυάγιο σε βάθος 6.895 μέτρων, καθιστώντας το B. Roberts το βαθύτερο ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Με ειδικό βαθυσκάφος οι ερευνητές κατέγραψαν το ναυάγιο επί οχτώ ημέρες, αποκαλύπτοντας το ταλαιπωρημένο σκαρί του. Το σκάφος ήταν ένα από τα τέσσερα αμερικανικά πλοία που βυθίστηκαν εκείνη τη μέρα. Συμμετείχαν στη Ναυμαχία του Κόλπου Λέιτε, με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών και ιαπωνικών δυνάμεων.

Να σημειώσουμε πως ο Τιτανικός βρίσκεται στα 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το βαθύτερο ναυάγιο μέχρι τώρα ήταν το USS Johnston που ανακαλύφθηκε το 2021 σε βάθος 6.500 μέτρων. Το USS Gambier Bay θεωρείται πως βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο των 7 χιλιομέτρων αλλά δεν έχει καταφέρει κάποιος να το εντοπίσει ακόμα.

Tags: