Το νέο βίντεο της NASA δείχνει πως άλλαξε η ατμόσφαιρα από τα lockdowns

Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες
26 Ιουνίου 2022 15:59
Το νέο βίντεο της NASA δείχνει πως άλλαξε η ατμόσφαιρα από τα lockdowns

Τα lockdowns που εφαρμόστηκαν σε πολλές χώρες παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 παρείχαν μια μοναδική ευκαιρία για τη NASA και άλλα ιδρύματα να μελετήσουν πως και πόσο η καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων επηρεάζει την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, δύο νέες μελέτες είδαν τα φώτα της δημοσιότητας που επικεντρώνονται ακριβώς σε αυτό. Η μία εστιάζει στο οξείδιο του αζώτου και η άλλη στις συγκεντρώσεις διοξείδιού του άνθρακα. Περνώντας σε λεπτομέρειες, η πρώτη έρευνα έγινε από μέλη του Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, τα οποία παρακολούθησαν τις πτώσεις στις εκπομπές οξειδίου του αζώτου κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων περιορισμών.

Το οξείδιο του αζώτου προέρχεται συνήθως από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια αντιδρά στον αέρα, παράγοντας όζον. Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν πως υπήρξε περίπου μια πτώση 2% παγκοσμίως στις συγκεντρώσεις του όζοντος στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Σε διαφορετική περίπτωση, μια τέτοια μείωση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο σε περίπου 15 χρόνια με εφαρμογή εξαιρετικά επιθετικών περιορισμών.

Η δεύτερη μελέτη που αφορούσε τις συγκεντρώσεις διοξείδιού του άνθρακα, διαπίστωσε πως υπήρξαν τοπικές πτώσεις και αυξήσεις, όταν γινόταν κάποιο lockdown ή αντίστοιχα κάποια χαλάρωση των περιορισμένων μήνες αργότερα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο της NASA μέσα από τον player που ακολουθεί.

Tags: