Η πρώτη dedicated GPU της Intel κυκλοφόρησε και τα benchmarks δεν είναι κολακευτικά…

Δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τα ανταγωνιστικά μοντέλα των Nvidia και AMD
23 Ιουνίου 2022 16:04
Η πρώτη dedicated GPU της Intel κυκλοφόρησε και τα benchmarks δεν είναι κολακευτικά…

Μετά από μήνες εικασιών, φημολογίας και καθυστερήσεων, το σταδιακό ντεμπούτο των dedicated καρτών γραφικών της Intel ξεκίνησε, με την Arc A380 να καταφθάνει στα ράφια των καταστημάτων της Κίνας.

Πρόκειται για ένα πιο προσιτό μοντέλο, το οποίο αξιοποιεί την ACM-G11 GPU, έχοντας 8 Xe-Cores και 6GB GDDR6 μνήμης με 96-bit bus. Όσον αφορά τη συχνότητα, αυτή σε boost mode αγγίζει τα 2.45 GHz, με τη μνήμη να έχει bandwidth 15.5 Gbps.

Πως μεταφράζουν όμως όλα αυτά στην πραγματική ζωή; Επιτέλους, έχουμε μια πρώτη εικόνα από την απόδοση της αρχιτεκτονικής της Intel, με τα benchmarks βέβαια να μην είναι ιδιαίτερα κολακευτικά. Συγκεκριμένα, η Arc A380 είναι ταχύτερη από τις RX 6400/6500XT της AMD στα συνθετικά τεστ του 3DMark, αλλά η gaming απόδοση απογοητεύει. Σε σύγκριση με την 6400 της AMD και την GeForce GTX 1650 της Nvidia, η GPU της Intel δεν κατάφερε να νικήσει την πρόταση της Nvidia ούτε σε ένα παιχνίδι, ενώ σε ελάχιστα παιχνίδια τα πήγε ελαφρώς καλύτερα από την πρόταση της AMD.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα επίσημα δεδομένα της Intel για διάφορα mainstream παιχνίδια σε 1080p ανάλυση με medium settings.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε και τις δοκιμές του κινεζικού μέσου MyDrivers σε σχέση με διάφορα άλλα low-end/mid-range μοντέλα των AMD και Nvidia, οπού πάλι οι προτάσεις του ανταγωνισμού έχουν το πάνω χέρι.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως όταν τα κινεζικά μέσα δοκίμασαν την κάρτα σε AMD συστήματα, η απόδοση ήταν ακόμη χειρότερη. Συγκεκριμένα, σε συνδυασμό με τον Ryzen 5 5600, η Arc A380 είχε 17% χαμηλότερη απόδοση. Αυτό μάλλον εξηγεί γιατί η Intel είχε ανακοινώσει πως οι κάρτες θεωρητικά δεν είναι καθόλου συμβατές με AMD συστήματα, συνιστώντας πρόσφατο Intel επεξεργαστή με υποστήριξη για ResizableBAR.