Κι όμως, υπάρχει δρόμος που φορτίζει ασύρματα ηλεκτρικά οχήματα εν κινήσει (ΒΙΝΤΕΟ)  

Η μητρική εταιρία των Fiat, Chrysler, Citroen και Peugeot δείχνει τον δρόμο

Κι όμως, υπάρχει δρόμος που φορτίζει ασύρματα ηλεκτρικά οχήματα εν κινήσει (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Stellantis δείχνει το μέλλον των δρόμων και τη ηλεκτροκίνησης ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτού του φουτουριστικού concept που ίσως να γίνει καθημερινότητα σε μερικές δεκαετίες από σήμερα. Συγκεκριμένα η μητρική εταιρία των Fiat, Chrysler, Citroen, Peugeot και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή επίδειξη μιας τεχνολογίας που θα επιτρέπει τους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων να φορτίζουν εν κινήσει

Στην παρουσίαση που έκανε χρησιμοποιήθηκε ένα ηλεκτρικό Fiat 500e, το οποίο χάρη στην τεχνολογία Dynamic Wireless Power Transfer (DWPT) μπόρεσε να φορτίζει όσο κινούνταν σε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα. Αυτήν την πίστα ονόμασε "Arena Del Futuro" (σ.σ. Πίστα του Μέλλοντος), που βρίσκεται στο Chiari της Ιταλίας και είναι μήκους 1.05 χλμ. 

Πώς λειτουργεί όμως το σύστημα DWPT; Όπως αναφέρει η εταιρία βασίζεται σε ειδικά πηνία που έχουν τοποθετηθεί ακριβώς κάτω από την άσφαλτο, τα οποία μεταφέρουν την ενέργεια από έναν ασύρματο δέκτη που θα βρίσκεται στο σασί του αυτοκινήτου. Το ίδιο ισχύει φυσικά είτε για λεωφορεία είτε για φορτηγά. 

Σαν concept θα σας θυμίζει αυτό των ασύρματων φορτιστών που έχουμε σήμερα ευρέως στα κινητά μας. Βέβαια η υπάρχουσα τεχνολογία απαιτεί το πηνίο φόρτισης και τον δέκτη του αυτοκινήτου να ευθυγραμμιστούν με ακρίβεια για να ξεκινήσει η φόρτιση. 

Η Stellantis ισχυρίζεται ότι το σύστημά της είναι αρκετά ισχυρό και αποδοτικό ούτως ώστε να "επιτρέψει τα ταξίδια σε κανονικές ταχύτητες αυτοκινητόδρομων χωρίς να ξοδευτεί η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στη μπαταρία του αυτοκινήτου". Μάλιστα υπόσχεται ότι το μαγνητικό πεδίο δεν φέρει καμία επίπτωση στην υγεία των επιβατών και του οδηγού.

Μάλιστα, η DWPT τεχνολογία που ενσωματώνει στην Arena Del Futuro η Stellantis, τροφοδοτείται με συνεχές ρεύμα (DC) και όχι με εναλλασσόμενο (AC) προσφέροντας πλεονεκτήματα στην εφαρμογή της όπως άμεση σύνδεση με πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, μείωση απωλειών, λεπτότερων αγωγών, μικρότερο κόστος, ευκολότερη στην κατασκευή και την ανακύκλωσή της. 

Όλο το εγχείρημα όμως έγινε σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον και προς το παρόν το κόστος είναι απαγορευτικό για να χρησιμοποιηθεί ευρέως και να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.