Αστρονόμοι ανακάλυψαν την πρώτη περιπλανώμενη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η παράξενη μαύρη τρύπα που κάνει διαγαλαξιακό ταξίδι
13 Ιουνίου 2022 17:18
Αστρονόμοι ανακάλυψαν την πρώτη περιπλανώμενη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Γνωρίζαμε ότι υπάρχουν άστρα και πλανήτες που αποκολλήθηκαν από το σημείο που δημιουργήθηκαν, εξαιτίας διαφόρων κοσμικών φαινομένων, με αποτέλεσμα να ταξιδεύουν και να περιπλανιούνται στο σύμπαν αυτόνομα. Μάλιστα για κάποια άστρα υπάρχουν ενδείξεις ότι πραγματοποιούν διαγαλαξιακά ταξίδια ταξιδεύοντας όχι μόνο μέσα στον γαλαξία τους, αλλά φεύγοντας από αυτόν και πηγαίνοντας σε κάποιον άλλο.

Τώρα, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα αντικείμενο που μπορεί να είναι μια περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, παρατηρώντας τη λάμψη ενός πιο απομακρυσμένου άστρου καθώς το φως του που παραμορφωνόταν από το ισχυρό βαρυτικό πεδίο του αντικειμένου, τον λεγόμενο βαρυτικό μικροφακό.

Το εν λόγω αντικείμενο αυτό εκτιμάται από τους αστρονόμους του Πανεπιστημίου "Berkeley" της Καλιφόρνια ότι έχει μάζα μεταξύ 1,6 και 4,4 φορές τη μάζα του ήλιου μας και θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μια αιωρούμενη μαύρη τρύπα, μια εκ των 200 εκατομμυρίων που εκτιμάται ότι υπάρχουν στον γαλαξία μας.

Ανεξάρτητες έρευνες μελέτησαν τα ίδια δεδομένα από επίγεια τηλεσκόπια και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και εντόπισαν ένα μυστηριώδες κοσμικό σώμα που όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μία περιπλανώμενη μαύρη τρύπα. Το μυστηριώδες κοσμικό σώμα τρύπα εντοπίστηκε σε απόσταση 5.000 ετών φωτός από τη Γη εντός της σπείρας Καρίνας-Τοξότη του γαλαξία μας.

Μια περιπλανώμενη μαύρη τρύπα στρεβλώνει τον χωροχρόνο γύρω από αυτή δημιουργώντας συνθήκες του φαινομένου που είναι γνωστό ως "βαρυτικός φακός". Πρόκειται για ένα φαινόμενο καμπύλωσης του φωτός κατά το οποίο το φως ενός κοντινότερου στον παρατηρητή κοσμικού σώματος, λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός επιτρέποντας του να δει ένα άλλο κοσμικό σώμα που "κρύβεται" πίσω τους σε πολύ πιο μακρινή απόσταση.

Οι ερευνητές παρατήρησαν άστρα πίσω από αυτό το μυστηριώδες και αόρατο κοσμικό σώμα για αυτό και η εκτίμηση τους είναι ότι πρόκειται για μια μαύρη τρύπα. Όμως οι δύο ερευνητικές ομάδες έχουν κάνει διαφορετικές εκτιμήσεις όσων αφορά την μάζα αυτού το κοσμικού σώματος με την μια ομάδα να κάνει λόγο για ένα σώμα επτά φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο και την άλλη ομάδα να κάνει λόγο για ένα σώμα περίπου 2-4 φορές μεγαλύτερο από το μητρικό μας άστρο. Αυτή η ασυμφωνία στην μέτρηση του κοσμικού δημιουργεί κάποιες υποψίες ότι το σώμα αυτό να μην είναι τελικά μια μαύρη τρύπα αλλά ένα άστρο νετρονίου.

Οι αστέρες νετρονίων είναι τα εξαιρετικά συμπιεσμένα απομεινάρια μεγάλων άστρων που έγιναν σουπερνόβα και είναι τα πιο πυκνά «κανονικά» αντικείμενα στο γνωστό σύμπαν. Μία ποσότητα υλικού αστέρα νετρονίου μεγέθους κύβου ζάχαρης θα ζύγιζε 100 εκατομμύρια τόνους στη Γη. 

Τα αστέρια νετρονίων είναι επίσης πυκνά, εξαιρετικά συμπαγή αντικείμενα, όμως η βαρύτητα τους εξισορροπείται από την εσωτερική πίεση νετρονίων, η οποία εμποδίζει την περαιτέρω κατάρρευση της σε μια μαύρη τρύπα.

Είτε πρόκειται για μαύρη τρύπα είτε για αστέρι νετρονίων, το αντικείμενο είναι το πρώτο σκοτεινό αστρικό υπόλειμμα, αυτό που αποκαλείται και ως ένα "αστρικό φάντασμα", που ανακαλύφθηκε περιπλανώμενο στον γαλαξία χωρίς να είναι ζευγαρωμένο με άλλο αστέρι.