Από το 2035 θα πωλούνται μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα και την Ε.Ε.  

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε "ναι" στην επιτάχυνση προς την πλήρη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα

Από το 2035 θα πωλούνται μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα και την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει ανθρακικά ουδέτερη χάρη στο νέο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οριστικά δηλαδή Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τους αναθεωρημένους στόχους εκπομπών ρύπων που ενέκρινε στα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, οι οποίοι περιέχονται στο πρόγραμμα "Fit for 55" της Κομισιόν. 

Από το 2035 μπαίνει στοπ στην πώληση επιβατικών αυτοκινήτων και βαν με συμβατικούς κινητήρες εντός της Ε.Ε, καθώς τέθηκε ο στόχος να μειωθούν στο 100% οι εκπομπές ρύπων στις συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων, με ενδιάμεσο στόχο μέχρι το 2030, το 55% των επιβατικών και 50% των βαν. Στον τομέα των μεταφορών η Ε.Ε. έθεσε υψηλότερα τον πήχη στο 90%. 

Μένει βέβαια να εφαρμοστούν και ανά τις χώρες αυτά τα μέτρα μέσω της νομοθεσίας τους. Στην Ελλάδα πρόσφατα ψηφίσθηκε ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος που προβλέπει την προώθηση οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων. 

Ο στόχος είναι να επιταχυνθεί η στροφή της Ευρώπης προς τα ηλεκτρικά οχήματα και να ενθαρρυνθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για μεγάλες επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση με την παράλληλη εγκατάσταση εκατομμυρίων φορτιστών οχημάτων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα απαγορευθεί η κυκλοφορία στα συμβατικά αυτοκίνητα -που κινούνται με ντίζελ, βενζίνη ή υβριδικά- που οι περισσότεροι οδηγούν από το 2035 και έπειτα, μιας και το μέτρο αφορά την πώληση νέων αυτοκινήτων, η οποία θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά εφεξής. Θα συνεχίσουν δηλαδή να κυκλοφορούν οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ωστόσο σταδιακά θα απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων παλαιότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (Euro 5, Euro 6, Euro 7). 

Αυτό επιτυγχάνεται από την έμμεση φορολογία, όπως τα τέλη κυκλοφορίας που θα καταστήσουν ασύμφορη την κατοχή ενός συμβατικού αυτοκινήτου ούτως ώστε να αποσυρθούν από την κυκλοφορία.