Νέα τεράστια έρευνα συνδέει το ύψος με αρκετά κοινά θέματα υγείας

Έχοντας πάνω από 250 χιλιάδες συμμετέχοντες
05 Ιουνίου 2022 18:03
Νέα τεράστια έρευνα συνδέει το ύψος με αρκετά κοινά θέματα υγείας

Μια έρευνα με πολύ μεγάλο μέγεθος δείγματος δείχνει ότι το ύψος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για πολλές ασθένειες και αρκετά κοινά θέματα υγείας, όπως για παράδειγμα η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, επιστήμονες με επικεφαλής τον Greg Gibson του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια χρησιμοποιήσαν γενετικά δεδομένα που συνδέονται με τα κλινικά αρχεία 222,300 μη ισπανόφωνων λευκών ενηλίκων και 58,151 μη ισπανόφωνων μαύρων ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που εξέτασαν είναι η συσχέτιση του καταμετρημένου και του γενετικά προβλεπόμενου ύψους τους με κλινικά χαρακτηριστικά σε όλο το φάσμα του υγειονομικού φακέλου των συμμετεχόντων, προσαρμόζοντας τα αποτελέσματα ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και άλλα γενετικά στοιχεία.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως το να είναι κανείς ψηλότερος σχετίζεται συγχρόνως και με υψηλότερο κίνδυνο ακανόνιστων καρδιακών παλμών, μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης κιρσών (διατεταμένες/φουσκωμένες φλέβες), λοιμώξεων δέρματος και οστών και υψηλότερο κίνδυνο για νευρικές βλάβες στα άκρα (περιφερική νευροπάθεια). Από την άλλη οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι όσο υψηλότερο είναι το προβλεπόμενο ύψος ενός ατόμου, όπως καθορίζεται από το γενετικό του υλικό, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας καρδιακής νόσου, αλλά συγχρόνως το υψηλότερο προβλεπόμενο ύψος συσχετίστηκε και με την υψηλότερη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη.

Μιλώντας σχετικά με την έρευνα, ο Sridharan Raghavan του Rocky Mountain Regional VA Medical Center, τόνισε:

Χρησιμοποιώντας γενετικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν στο VA Million Veteran πρόγραμμα, βρήκαμε στοιχεία ότι το ύψος των ενηλίκων μπορεί να επηρεάζει περισσότερα από 100 κλινικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών καταστάσεων που σχετίζονται με κακή έκβαση και ποιότητα ζωής - όπως περιφερική νευροπάθεια, έλκη κάτω άκρων και χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Συμπεραίνουμε ότι το ύψος μπορεί να είναι ένας μη αναγνωρισμένος και μη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για αρκετές κοινές παθήσεις σε ενήλικες.

Βέβαια, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι για να εξαχθούν ακόμη πιο ασφαλή συμπεράσματα απαιτούνται περισσότερες μελέτες, και ειδικότερα για να αποκλειστεί η πιθανότητα της οριζόντιας πλειοτροπίας ως αιτία για τουλάχιστον μερικές από τις συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν.

Η έρευνα έχει τίτλο "A multi-population phenome-wide association study of genetically-predicted height in the Million Veteran Program" και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Genetics στις 2 Ιουνίου. Βρείτε την πατώντας εδώ.

Tags: