Κίνα κατά Elon Musk – Θέλει να είναι στρατιωτικά έτοιμη να καταστρέψει το δορυφορικό του internet

Να είναι σε θέση να καταστρέψουν τους δορυφόρους του αν χρειαστεί
01 Ιουνίου 2022 17:17
Κίνα κατά Elon Musk – Θέλει να είναι στρατιωτικά έτοιμη να καταστρέψει το δορυφορικό του internet

Σύμφωνα με ένα επιστημονικό paper που δημοσιεύτηκε στο κινεζικό περιοδικό ‘Modern Defense Technology’, στρατιωτικοί ερευνητές της χώρας, πιστεύουν πως η Κίνα πρέπει να αναπτύξει δυνατότητα απενεργοποίησης ή μέχρι και καταστροφής των δορυφόρων της SpaceX που χρησιμοποιούνται για το Starlink.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, πρόκειται για τη διαστημική εταιρία του Elon Musk, η οποία έχει πλέον ένα τεράστιο δίκτυο 2,500 δορυφόρων που μπορούν να παρέχουν άμεσα πρόσβαση στο διαδίκτυο, θεωρητικά σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω κινεζική μελέτη, οι επιστήμονες ζητούν την ανάπτυξη αντιδορυφορικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένων hard-kill και soft-kill μεθόδων. Στην πρώτη περίπτωση θα έχουμε να κάνουμε με μια μέθοδο φυσικής καταστροφής δορυφόρων, όπως για παράδειγμα με τη χρήση πυραύλων, ενώ η soft-kill μέθοδος θα στοχεύει το λογισμικό και το λειτουργικό σύστημα ενός δορυφόρου. Επιπλέον, οι ερευνητές προτείνουν την ανάπτυξη ενός λογισμικού παρακολούθησης, το οποίο θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τη θέση κάθε Starlink δορυφόρου.

Την μετάφραση του paper στα αγγλικά ανέλαβε ο David Cowhig, ο οποίος έφερε επίσης στην επιφάνεια και ένα ακόμη δημοσίευμα της χορηγούμενης από την κυβέρνηση ιστοσελίδας China Military Online, το οποίο προειδοποιεί για τους κινδύνους του δορυφορικού internet του Elon Musk.

Συγκεκριμένα, το κινεζικό μέσο υποστηρίζει πως ενώ το Starlink μοιάζει με προϊόν για τους απλούς καταναλωτές, έχει ισχυρό στρατιωτικό background. Οι κινέζοι ισχυρίζονται πως τα σημεία εκτόξευσης έχουν χτιστεί μέσα σε στρατιωτικές βάσεις και πως προηγουμένως η SpaceX έλαβε χρήματα από την Αμερικανική Αεροπορία, για να μελετήσει πώς οι Starlink δορυφόροι μπορούν να συνδεθούν με στρατιωτικά αεροσκάφη υπό κρυπτογράφηση. Οι Κινέζοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι το Starlink θα μπορούσε να αυξήσει τις ταχύτητες επικοινωνίας των μαχητικών αεροσκαφών και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τουλάχιστον 100 φορές.

Το κινεζικό δημοσίευμα μάλιστα τονίζει:

Όταν ολοκληρωθούν, οι Starlink δορυφόροι μπορούν να εμπλουτιστούν με συστήματα αναγνώρισης, πλοήγησης και μετεωρολογικές συσκευές για την περαιτέρω ενίσχυση των μαχητικών ικανοτήτων του αμερικανικού στρατού σε τομείς όπως η τηλεπισκόπηση, η πλοήγηση, ο εντοπισμός θέσης, η επίθεση και η σύγκρουση και η διαστημική προστασία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των hard και soft kill μεθόδων, οι ερευνητές προτιμούν την δεύτερη προσέγγιση, καθώς η φυσική καταστροφή ενός δορυφόρου θα παρήγαγε συντρίμμια που μπορεί να είχαν συνέπειες και για τις διαστημικές δραστηριότητες της ίδιας της Κίνας.